2020-02-12 11:29:12
Φωτογραφία για ΗΠΑ: Ο Σάντερς κέρδισε τις εκλογές των Δημοκρατικών στο Νιού Χάμσαϊρ
Ο Μπέρνι Σάντερς ήταν ο μεγάλος νικητής των προκρικρατικών εκλογών στο Νιού Χάμσαϊρ

για το χρίσμα των Δημοκρατικών την ίδια στιγμή που στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, ο Ντόναλντ Τραμπ «παίζει δίχως αντίπαλο», συγκεντρώνοντας ποσοστά αρκετά πάνω από το 80%.

Τη δεύτερη θέση - με σχετικά μικρή απόσταση έλαβε ο Πιτ Μπούτιτζετζ με ποσοστό 24,4%

Αντίθετα απογοήτευσε ο πρώην αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος βρέθηκε στην πέμπτη θέση με ποσοστό 8,4%.

Την τρίτη θέση κατέλαβε η Έιμι Κλόμπουτσαρ με ποσοστό 19,7% και την τέταρτη η Ελίζαμπεθ Γουόρεν με 9,4%.

Όλα δείχνουν ότι το χρίσμα των Δημοκρατικών θα διεκδικήσουν μέχρι την τελευταία διαδικασία, ο Μπέρνι Σάντερς και ο Πέτε Μπούτιτζετζ, ο οποίος αποτελεί και τη μεγάλη έκπληξη.

Τουλάχιστον στο Νιου Χαμσάιρ δεν επαναλήφθηκε το φιάσκο των Δημοκρατικών στην Αϊόβα, το οποίο δοκίμασε σοβαρά την αξιοπιστία και τις ικανότητές τους και που ενδεχομένως να τους κοστίσει ενόψει των προεδρικών εκλογών που θα διεξαχθούν μέσα στο 2020.


Δείτε ΕΔΩ την εξέλιξη της διαδικασίας μέχρι την ολοκλήρωσή της.

«Περίπατος» για Τραμπ, με ποσοστό πάνω από 80%

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διακατέχεται με το παραμικρό άγχος για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών, καθώς επικράτησε και στη δεύτερη διαδικασία -μετά την Αϊόβα- με ποσοστό πάνω από 85%.

Είναι χαρακτηριστικό ότι μόνο ο δεύτερος στην κατάταξη συγκέντρωσε ποσοστό έστω και μονοψήφιο, καθώς από την 3η θέση και κάτω, τα ποσοστά ήταν μικρότερα της μονάδας.

Οι πρώτες αποχωρήσεις στους Δημοκρατικούς - Εκτός Γιανγκ και Μπένετ

Ο ανταγωνισμός για μία θέση στον... ήλιο του χρίσματος των Δημοκρατικών είναι σκληρός και η μάχη αδυσώπητη. Μετά το φιάσκο της Αϊόβα, όπου οι Δημοκρατικοί απέδειξαν πόσο διχασμένοι είναι, δίνοντας τα αποτελέσματα με πάνω από μία ημέρα καθυστέρηση, η διαδικασία της εκλογής του εκλεκτού που θα αντιμετωπίσει τον Ντόναλντ Τραμπ στις επικείμενες προεδρικές εκλογές, συνεχίστηκε με την ψηφοφορία στο Νιου Χαμσάιρ, την οποία οι Αμερικανοί αποκαλούν New Hampshire primar.

Από τα πρώτα αποτελέσματα, λοιπόν, ξεκίνησαν οι αντιδράσεις στους Δημοκρατικούς, καθώς στους Ρεπουμπλικανούς δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της «αυτοκρατορίας» Τραμπ.

Μετά την ανακοίνωση σχεδόν του 10% των αποτελεσμάτων, οι διεκδικητές του χρίσματος των Δημοκρατικών μειώθηκαν κατά ένας, καθώς ο Άντριου Γιανγκ ανακοίνωσε την παύση της καμπάνιας του, εξαιτίας του πολύ μικρού ποσοστού που δείχνει αν εξασφαλίζει.

Για την ακρίβεια, αν και ο ασιατικής καταγωγής διεκδικητής βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας, το ποσοστό που συγκέντρωσε ήταν στο 2,8%. Ως εκ τούτού, έκρινε ότι δεν έχει καμία τύχη στη διεκδίκηση της μίας θέσης και αποσύρθηκε.

Ο 45χρονος εκατομμυριούχος δήλωσε ότι «είμαι άνθρωπος των αριθμών. Με αυτά τα ποσοστά, δεν βλέπω πώς μπορώ να είμαι παραγωγικός και να συνεχίσω την καμπάνια μου».

Τον ίδιο δρόμο ακολούθησε και ο γερουσιαστής των Δημοκρατικών, Μάικλ Μπένετ, ο οποίος συγκέντρωσε ποσοστό μικρότερο από το 1%.

Το 57% των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις προκριματικές εκλογές του Νιου Χάμσαϊρ ήταν γυναίκες

Τα πιο σημαντικά αποτελέσματα των προκριματικών εκλογών στο Νιου Χάμσαϊρ για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών εντοπίζονται στην κατάρρευση του Τζο Μπάιντεν και της Ελίζαμπεθ Γουόρεν, καθώς και στην καθολική ανάδειξη του Μπέρνι Σάντερς στην πρώτη θέση, με την Έιμι Κλόμπουτσαρ να βρίσκεται στην τρίτη θέση και τον Πιτ Μπούτιτζετζ στη δεύτερη.

Το πρώτο συμπέρασμα έχει να κάνει με την απογοητευτική πορεία των υποψηφίων που βρίσκονταν προηγουμένως στις πρώτες θέσεις των δημοσκοπήσεων, σχολιάζει το POLITICO.

Η Μασαχουσέτη έχει μακρά ιστορία στην εκλογή υποψηφίων από τον προκριματικό κύκλο του Νιου Χάμσαϊρ: Τζον Κένεντι, Μάικ Δουκάκης, Πολ Τσόνγκας, Τζον Κέρι και Μιτ Ρόμνι, όλοι κέρδισαν στο Νιου Χάμσαϊρ (ο Ρόμνι έχασε το 2008 και κέρδισε το 2012).

Από την άλλη μεριά, δεν θα μπορούσε να υπάρξει εκλογικό σώμα με καλύτερη σύνθεση ψηφοφόρων για την Ελίζαμπεθ Γουόρεν.

Οι ψηφοφόροι του Νιου Χάμσαϊρ την έβλεπαν να διαφημίζεται από τα τοπικά ΜΜΕ στην Βοστόνη, σχεδόν για μία δεκαετία.

Η ίδια είχε μία μεγάλη και καλά χρηματοδοτημένη προεκλογική εκστρατεία στην Πολιτεία, στην οποία ελέγετο ότι έχει την καλύτερη οργάνωση από όλους τους υποψηφίους για το προεδρικό χρίσμα των Δημοκρατικών.

Το εκλογικό σώμα στο Νιου Χάμσαϊρ είναι γνωστό για τον φιλικό του χαρακτήρα απέναντι στις γυναίκες υποψηφίους.

Οι δύο γερουσιαστές της Πολιτείας, αλλά και μία βουλευτική έδρα της στην Βουλή των Αντιπροσώπων καλύπτεται από γυναίκες.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά την κάλπη στις τοπικές συνελεύσεις του Δημοκρατικού Κόμματος, ποσοστό 57% των ψηφοφόρων ήταν γυναίκες, ποσοστό αυξημένο κατά δύο ποσοστιαίες μονάδες από το 2016.

Η πλειοψηφία των ψηφοφόρων που έλαβαν μέρος στις προκριματικές εκλογές (53%) ήταν απόφοιτοι κολεγίων, ενώ 60% δήλωσαν προοδευτικοί ή σχεδόν προοδευτικοί.

Τα τρία μεγάλα θέματα που απασχόλησαν τους ψηφοφόρους του Δημοκρατικού Κόμματος ήταν: οι υπηρεσίες υγείας, η κλιματική αλλαγή, αλλά και η εισοδηματική ανισότητα.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ