2020-02-12 23:44:33
Φωτογραφία για Δείτε τα νομίσματα για την επέτειο των 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών
Παρουσιάστηκε το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 από τον διοικητή της ΤτΕ σε εκδήλωση με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας

του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη

Με την έκδοση και κυκλοφορία νομισμάτων που τιμούν την επέτειο της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας πλαισιώνεται το Νομισματικό Πρόγραμμα 2020 που παρουσίασε χθες ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας στη διάρκεια εκδήλωσης με την παρουσία του υπουργού Οικονομικών, Χρήστου Σταϊκούρα και της προέδρου της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020», Μαριάννας Βαρδινογιάννη.

Το Νομισματικό Πρόγραμμα υλοποιείται από το υπουργείο Οικονομικών και την Τράπεζα της Ελλάδος από το 1984, αλλά τα τελευταία δέκα και πλέον χρόνια έχει επεκταθεί, παράλληλα με το πρόγραμμα των νομισμάτων κυκλοφορίας. Τα νομίσματα που συγκαταλέγονται στο Νομισματικό Πρόγραμμα είναι περιορισμένης κοπής και έχουν συλλεκτική αξία. Η θεματολογία τους αντλείται κυρίως από την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά και το φυσικό περιβάλλον της Ελλάδας, από ιστορικές επετείους, από σημαντικές προσωπικότητες.


Δείτε τα νομίσματα:

Νομίσματα του Νομισματικού Προγράμματος 2020 αφιερωμένα στην Επέτειο 2.500 χρόνων από την Μάχη των Θερμοπυλών και την Ναυμαχία της Σαλαμίνας

Μιλώντας στην εκδήλωση ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας ανέφερε μεταξύ άλλων "ότι τα επετειακά, συλλεκτικά νομίσματα που κυκλοφορούν, ταξιδεύουν τη φλόγα των Θερμοπυλών και το μήνυμα της Σαλαμίνας σε όλον τον κόσμο. Γιατί, όπως έχει γραφτεί, πολλές φορές, οι μάχες αυτές ανήκουν στον κόσμο, ανήκουν στην οικουμένη. Αποτελούν τους πρεσβευτές της ελληνικής ψυχής, του μεγαλείου που ποτέ δεν έλειψε από τη χώρα. Οι σειρές αυτές των νομισμάτων ανήκουν πλέον στον ιστορικό χώρο και χρόνο και υπογραμμίζουν το μήνυμα πως τιμούμε και υποκλινόμαστε με σεβασμό «σ' εκείνους όπου στη ζωή των όρισαν και φυλάγουν Θερμοπύλες»". "Συνεπώς", σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, "το Νομισματικό Πρόγραμμα, με την εφετινή του έκδοση, αναδεικνύει το πνεύμα της αγωνιστικότητας και της θυσίας. Τιμά αξίες, όπως. η εθνική ομοψυχία, η σύμπνοια, η πίστη και η συναίσθηση της ελληνικής ταυτότητας". Κλείνοντας την ομιλία του, ο υπουργός Οικονομικών υπογράμμισε ότι "το υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος, θα συνεχίσει να εργάζεται προκειμένου το Νομισματικό μας Πρόγραμμα να είναι κάθε φορά υψηλής ποιότητας". Σημείωσε ότι "επιπλέον στόχος μας είναι να βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο τις διαδικασίες προβολής και διάθεσης των νομισματικών μας προϊόντων".

Γιάννης Στουρνάρας Αναφερόμενος στο φετινό νομισματικό πρόγραμμα ο διοικητής της ΤτΕ επισήμανε ότι το 2020 αποτελεί ορόσημο για πλείστα ιστορικά γεγονότα. Στα νομίσματα τιμώνται δύο επέτειοι της ελληνικής ιστορίας με παγκόσμια σημασία: 2.500 χρόνια από τη ναυμαχία της Σαλαμίνας και τη μάχη των Θερμοπυλών. Το 2020 είναι και σημαντική επέτειος για τη σύγχρονη ελληνική ιστορία. Φέτος τιμώνται τα 100 χρόνια από την ενσωμάτωση της Θράκης στο ελληνικό κράτος, τα 100 χρόνια από την ίδρυση του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τα 75 χρόνια παρουσίας του Εθνικού Ιδρύματος Ραδιοφωνίας, καθώς και τα 150 χρόνια από τη γέννηση του Έλληνα λαϊκού ζωγράφου Θεόφιλου. Παράλληλα ο κ. Στουρνάρας ανέφερε ότι προσφέρονται νομίσματα με θέμα τον Ερμή, στη σειρά «Ελληνική μυθολογία - Θεοί του Ολύμπου», την αρχαία Μεσσήνη στη σειρά «Πολιτιστική κληρονομιά» και την Ίριδα την ελληνική στη σειρά «Ενδημικά φυτά της Ελλάδας», ενώ ένα πολύ ιδιαίτερο νόμισμα είναι αυτό που αφιερώνεται στη Μύρτιδα, ένα κορίτσι που πέθανε από τον Λοιμό των Αθηνών στη διάρκεια του Πελοποννησιακού Πολέμου, σε ηλικία 11 ετών, και η μορφή της ανασυστάθηκε με σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους.

Στην ομιλία της η προέδρος της Τιμητικής Κοσμητείας του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020» κ. Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη σημείωσε ότι η επέτειος της συμπλήρωσης 2.500 ετών από τη Μάχη των Θερμοπυλών και τη Ναυμαχία της Σαλαμίνας «γίνεται όχημα για την προβολή της ιστορίας της Ελλάδας και του θεμελιώδους ρόλου της στη γένεση και τη διαμόρφωση του Δυτικού Πολιτισμού» και ταυτόχρονα «δίνει την ευκαιρία στη γενιά μας να αναστοχαστεί πάνω στους αμέτρητους συμβολισμούς και τις οικουμενικές αξίες όπως της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της αρετής και της ανδρείας, που απορρέουν μέσα από την πιο ένδοξη ήττα, αυτή στις Θερμοπύλες, και την πιο κρίσιμη νίκη, αυτή στη Σαλαμίνα, αλλά και στη νέα γενιά να γίνει κοινωνός αυτής της μεγάλης κληρονομιάς και ταυτόχρονα αγγελιοφόρος της στις κοινωνίες του μέλλοντος».

Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη Η κ. Βαρδινογιάννη τόνισε: Το Ίδρυμά μας με ιδιαίτερο αίσθημα ευθύνης διοργανώνει δράσεις εκπαιδευτικού, επιστημονικού, πολιτιστικού και ανθρωπιστικού χαρακτήρα, στο πλαίσιο του Επετειακού Έτους «Θερμοπύλες-Σαλαμίνα 2020». Και συνεργάζεται με την Ελληνική Πολιτεία, με την Εκκλησία και με προσωπικότητες από την Ελλάδα και το εξωτερικό καθώς και την Ελληνική Ομογένεια, πολλές από τις οποίες συμμετέχουν στην Τιμητική Κοσμητεία του Επετειακού Έτους, ώστε η διάδοση των μηνυμάτων μας να φτάσει όσο γίνεται πιο μακριά σε κάθε γωνιά της Γης, αλλά και όσο γίνεται πιο βαθιά μέσα στις τοπικές κοινωνίες της πατρίδας μας.

Υπογράμμισε ότι σε αυτή την προσπάθεια, το Υπουργείο Οικονομικών και ο Υπουργός κύριος Χρήστος Σταϊκούρας, και η Τράπεζα της Ελλάδος και ο Διοικητής της κύριος Γιάννης Στουρνάρας γίνονται ανεκτίμητοι σύμμαχοι, μέσα από το «Νομισματικό Πρόγραμμα 2020» και την κυκλοφορία νομισμάτων αφιερωμένων στο Επετειακό Έτος. Νομισμάτων που στους επόμενους μήνες θα φτάσουν στα χέρια Ελλήνων και ξένων πολιτών τιμώντας τις δύο αυτές επικές στιγμές για την ιστορία της ανθρωπότητας. Θα ήθελα να τους ευχαριστήσω από την καρδιά μου για την εξαιρετική αυτή εθνική πρωτοβουλία αλλά και το ευρύτερο έργο τους μέσα από το οποίο συμπορεύονται η οικονομία, η ανάπτυξη και ο πολιτισμός.

Επίσης ευχαρίστησε τον υποδιευθυντή του Ιδρύματος Εκτύπωσης Τραπεζογραμματίων και Αξιών της Τράπεζας της Ελλάδος κύριο Μάρκο Κονταξόπουλο για την συμβολή του στην προσπάθεια αυτή καθώς και όλους τους συντελεστές.

Η κ. Βαρδινογιάννη έκλεισε την ομιλία της λέγοντας ότι τη συγκινεί βαθιά «η σκέψη πως η νομισματική τέχνη που ήκμασε στην Αρχαία Ελλάδα και μέσα από αυτήν παραδόθηκε από γενιά σε γενιά η ιστορία σπουδαίων μορφών, συμβολισμών, γεγονότων και έγινε ανεξάντλητο αντικείμενο μελέτης, συνεχίζει και σήμερα να αποτελεί μέσο διάδοσης αρχαίων ελληνικών αξιών συμπυκνώνοντας 2500 χρόνια πολιτιστικής κληρονομιάς. Η Ελλάδα, με τον ανεκτίμητο πλούτο αρχαίων νομισμάτων που δεν ήταν μόνο μέσο συναλλαγής αλλά μικρογλυπτικά αριστουργήματα, συνεχίζει τη μακραίωνη αυτή παράδοση δημιουργώντας μια μοναδική παρακαταθήκη για τις μελλοντικές γενιές και την αίσθηση της ιστορικής συνέχειας. Θα ήθελα να συγχαρώ τους καλλιτέχνες της Τράπεζας της Ελλάδος και όλο το επιτελείο που βρίσκεται πίσω από τη δημιουργία αυτών των πανέμορφων έργων, για την εξαιρετική τους δουλειά. Η δύναμη των Θερμοπυλών, η αρετή των Σπαρτιατών και των Θεσπιέων, η στρατηγική των Αθηναίων, η σύμπνοια των Ελληνικών πόλεων που συμμετείχαν στη Σαλαμίνα, η νίκη της δημοκρατίας και της ελευθερίας, θα ακτινοβολούν κατά τη διάρκεια όλου του Επετειακού Έτους μέσα από τις δράσεις μας και πρωτοβουλίες όπως η σημερινή, δίνοντας έμπνευση και προοπτική για το κτίσιμο ενός καλύτερου κόσμου!».

Στιγμιότυπο της εκδήλωσης

Η Τράπεζα της Ελλάδος συμμετέχει και φέτος στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Europa Star με ένα νόμισμα που απεικονίζει τον βυζαντινό αυτοκράτορα Αλέξιο Α΄ Κομνηνό. Εξάλλου, τα τρία τελευταία χρόνια η Τράπεζα της Ελλάδος μετέχει με δικό της περίπτερο στη μεγαλύτερη στον κόσμο έκθεση συλλεκτικών νομισμάτων που πραγματοποιείται στο Βερολίνο (World Money Fair).

Τέλος, όπως κάθε χρόνο, διατίθεται όλη η σειρά των ελληνικών νομισμάτων ευρώ κυκλοφορίας σε καλαίσθητο τρίπτυχο, που για το έτος 2020 είναι αφιερωμένο στη Λέσβο.

Χρήστος Σταϊκούρας, Μαριάννα Β. Βαρδινογιάννη, Γιάννης Στουρνάρας
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ