2020-02-14 10:39:58
Φωτογραφία για Στον αέρα ακόμη οι επικουρικοί γιατροί στα νοσοκομεία! Τι θα γίνει με τις νέες συμβάσεις
Δήμητρα Ευθυμιάδου

Στον αέρα φαίνεται ότι είναι ακόμη εκατοντάδες επικουρικοί γιατροί που εργάζονται στα δημόσια νοσοκομεία καθώς παρά τις διαβεβαιώσεις της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας ότι θα ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις τους, σε πολλά νοσοκομεία καταγράφεται σοβαρή καθυστέρηση. Αποτέλεσμα όμως είναι να δημιουργούνται ακόμη μεγαλύτερα κενά σε ιατρικό προσωπικό και να μην μπορούν να εξυπηρετηθούν οι ασθενείς.

Το θέμα έθεσαν οι νοσοκομειακοί γιατροί (ΟΕΝΓΕ) σε συνάντηση που είχαν με τον υφυπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη ζητώντας να ανανεωθούν άμεσα οι συμβάσεις όσων έχουν ολοκληρωθεί οι γραφειοκρταικές διαδικασίες.

Ειδικότερα η Ομοσπονδία των Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) ενημέρωσε την ηγεσία του Υπουργείου Υγείας ότι διοικήσεις νοσοκομείων αλλά και υπηρεσιακοί αρμόδιοι του ίδιου του Υπουργείου Υγείας, ισχυρίζονται ότι πρέπει να έχει παρέλθει τουλάχιστον τρίμηνο από την λήξη της προηγούμενης σύμβασης μέχρι την επαναπρόσληψη των επικουρικών γιατρών.


Με το επιχείρημα αυτό αρνούνται να προσλάβουν τους επικουρικούς γιατρούς για τους οποίους έχουν ολοκληρωθεί οι τυπικές διαδικασίες επαναπρόσληψης από το αντίστοιχο νοσοκομείο και την αντίστοιχη Υγειονομική Περιφέρεια (ΥΠΕ).

Το πρόβλημα με τους επικουρικούς γιατρούς προκύπτει συχνά πυκνά και πάντα αναζητείται λύση της τελευταίας στιγμής προκειμένου να μην αδειάσουν τα νοσοκομεία. Διαβάστε ΕΔΩ τι συνέβη πρόσφατα: «Επικουρικοί γιατροί: Τι σχεδιάζει το υπουργείο Υγείας για όσους εργάζονται με ΕΣΠΑ και όσους ξεπέρασαν τους 24 μήνες»

Πάντως ο υφυπουργός Υγείας Βασίλης Κοντοζαμάνης μετά τις σχετικές πιέσεις της ΟΕΝΓΕ, δεσμεύθηκε πως θα προχωρήσει άμεσα στην επίλυση του προβλήματος.

Τραγικές οι ελλείψεις γιατρών

Στο μεταξύ όμως οι επικουρικοί γιατροί αλλά και το πρόσφατο «ξεπάγωμα» της διαδικασίας για την πρόσληψη 940 μόνιμων γιατρών στο ΕΣΥ, δεν φαίνεται να λύνουν το πρόβλημα. Εδώ και χρόνια οι προσλήψεις που έχουν γίνει είναι πολύ λιγότερες από τις αποχωρήσεις και τις συνταξιοδοτήσεις, με συνέπεια αμέτρητες θέσεις γιατρών να είναι κενές.

Αξιοσημείωτο είναι βέβαια ότι πλέον οι προσλήψεις των γιατρών θα γίνονται με διαδικασίες εξπρές μέσα από ψηφιακή πλατφόρμα. Διαβάστε ΕΔΩ όλο το ρεπορτάζ: «Ξεκινούν οι πρώτες ηλεκτρονικές προσλήψεις γιατρών στα νοσοκομεία! Πως θα καλυφθούν οι 947 θέσεις»

Μέχρι πρόσφατα οι προσλήψεις των γιατρών στα νοσοκομεία διαρκούσαν ακόμη και δύο χρόνια λόγω του δυσκίνητου γραφειοκρατικού μηχανισμού.

Ωστόσο οι 940 αυτές θέσεις δεν επαρκούν αφού τα κενά είναι χιλιάδες. Ενδεικτικά, σύμφωνα με την ΟΕΝΓΕ, για το νοσοκομείο Ευαγγελισμός, προκηρύχθηκαν 21 θέσεις μόνιμων γιατρών τη στιγμή που οι κενές οργανικές θέσεις ιατρικού προσωπικού είναι 150. Χαρακτηριστικό είναι ότι το 2019 συνταξιοδοτήθηκαν 16 γιατροί και το 2020 θα συνταξιοδοτηθούν άλλοι 20.
medispin
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ