2020-02-14 18:26:20
Φωτογραφία για Επιστολή Σταϊκούρα στην ΕΕΤ: Γιατί δεν προχωράτε στη ρύθμιση κόκκινων δανείων;
Αιχμές κατά Τραπεζών οι οποίες αρνούνται να προχωρήσουν σε ευνοϊκή ρύθμιση υπερχρεωμένων δανειοληπτών, οι οποίοι πληρούν τα κριτήρια του υφιστάμενου νόμου, αφήνει ο Υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας.

Σε επιστολή που απέστειλε προς την Γενική Γραμματέα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών κυρία Χαρ. Απαλαγάκη αναφέρει χαρακτηριστικά ότι: «Υπάρχει αριθμός αιτήσεων, οι οποίες έχουν υποβληθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα, για τις οποίες τα τραπεζικά ιδρύματα, αν και αναγνωρίζουν ότι οι οφειλέτες είναι επιλέξιμοι, δεν προσφέρουν πρόταση ρύθμισης και προτρέπουν τον οφειλέτη να προσφύγει στη δικαστική ρύθμιση». Σημειώνεται ότι μετά την 1η Μαΐου οι δανειολήπτες αυτοί χάνουν το δικαίωμα προσφυγής στα Δικαστήρια προκειμένου να επιλύσουν την όποια διαφορά τους με τις τράπεζες.

Στην ίδια επιστολή ο Υπουργός επισημαίνει ότι «ενώ υπάρχει ενεργό ενδιαφέρον από οφειλέτες για την υποβολή αίτησης στην πλατφόρμα (63.516 χρήστες την 31n εβδομάδα λειτουργίας), εντούτοις μικρός αριθμός αιτήσεων έχει επιτύχει τη ρύθμιση, μόλις 686 προτάσεις ρύθμισης». 


Υπενθυμίζεται ότι ο ίδιος είχε αναφέρει την προηγούμενη εβδομάδα στη Βουλή ότι μόνον 273 υποθέσεις έχουν γίνει δεκτές. Οι αιτίες για την απόκλιση μεταξύ του ενδιαφέροντος που σημειώνεται και του μικρού αριθμού των αιτήσεων που επιτυγχάνει τη ρύθμιση, ενδεχομένως να είναι τόσο διαδικαστικοί, π.χ. εσφαλμένα στοιχεία των δανείων τα οποία καθυστερούν την οριστική υποβολή της αίτησης, όσο και ουσιαστικοί, π.χ. διμερείς απευθείας διαπραγματεύσεις και επίτευξη ρύθμισης με επιλέξιμους οφειλέτες.

Επιπλέον, στην ίδια επιστολή ο κ. Σταικούρας αναφέρει ότι, υπάρχουν αναφορές από φορείς ότι τα κριτήρια επιλεξιμότητας, ιδίως αναφορικά με το ύψος του δανείου, καθώς και το ποσοστό που προσφέρεται ως ρύθμιση (120% της αξίας της κατοικίας, το οποίο είναι υψηλό σε σχέση με το ποσοστό που προσφέρεται στο πλαίσιο ένταξης στο νόμο 3869/2010), είναι αποτρεπτικά για την ένταξη των οφειλετών στο νόμο αυτό.

Παράλληλα το Υπουργείο Οικονομικών προχωρά σε έρευνα, μέσω αποστολής e-mails σε 42.107 χρήστες της πλατφόρμας, προκειμένου να διευκρινιστούν οι λόγοι για τους οποίους δεν προέβησαν στην οριστική υποβολή αιτήσεως για να λάβουν ρύθμιση του δανείου και συνακόλουθα να προστατεύσουν την πρώτη κατοικία τους. Αυτοί οι δανειολήπτες, αν και προχώρησαν στην άρση του τραπεζικού και φορολογικού τους απορρήτου, δεν ολοκλήρωσαν ποτέ την αίτησή τους στην πλατφόρμα. Τέλος, σήμερα το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί, συνάντηση με την Ένωση Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων από δάνεια και πιστώσεις, προκειμένου να υπάρξει ενημέρωση για την πορεία ρύθμισης των δανείων που μεταβιβάστηκαν σε αυτές.

Τι συζήτησε ο Σταϊκούρας με τους διαχειριστές «κόκκινων» δανείων

Εν τω μεταξύ, το πώς θα γίνει ομαλή μετάβαση στο νέο περιβάλλον του Πτωχευτικού, που δεν θα προβλέπει προστασία Α' κατοικίας, φαίνεται ότι προκαλεί πονοκέφαλο στο οικονομικό επιτελείο. Αυτό επιβεβαιώθηκε μετά την πρώτη συνάντηση του Υπουργού Οικονομικών με την Ένωση Διαχειριστών, όπου στο επίκεντρο βρέθηκαν οι προσφερόμενες ρυθμίσεις. «Συζητήσαμε με τον Υπουργό το πώς θα προσφέρουμε βιώσιμες λύσεις στους δανειολήπτες. Σκοπός μας δεν είναι να βγάλουμε τον κόσμο από τα σπίτια του ή να κλείσουμε επιχειρήσεις. Αντίθετα να κάνουμε τα δάνεια που είναι κόκκινα να τα κάνουμε ενήμερα. Οι πλειστηριασμοί είναι η έσχατη λύση», έλεγαν χαρακτηριστικά στελέχη της Ένωσης.

«Θεωρούμε ότι έχουμε την τεχνογνωσία να βοηθήσουμε τους δανειολήπτες. Αυτό συζητήσαμε με τον Υπουργό, την καλλίτερη επικοινωνία, τις βέλτιστες πρακτικές. Πρέπει να ξέρετε ότι αυτό που γράφεται για αγορά των δανείων στο 30% είναι μεσοσταθμικό. Δεν είναι προσωποποιημένο. Οπότε δεν μπορεί αυτό που λέγεται για εκπτώσεις και καλλίτερες προσφορές στον κάθε δανειολήπτη να έχει καθολική ισχύ», συμπλήρωναν τα ίδια στελέχη, ενισχύοντας έτσι την αίσθηση ότι κάποια εντυπωσιακά «κουρέματα» που ήδη προσφέρονται σε δανειολήπτες, δεν είναι ο κανόνας.

Σε ερώτηση για το αν θα υπάρξει δικαστική προστασία στο νέο πτωχευτικό, στελέχη της Ένωσης παρέπεμψαν στην πάγια άποψή τους ότι δεν πρέπει να υπάρχει κάτι τέτοιο. «Εμείς ακολουθούμε το ό,τι αποφασιστεί» είπαν, πετώντας το «μπαλάκι» στα συναρμόδια Υπουργεία.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ