2020-02-16 09:00:18
Φωτογραφία για Ακιντζί σε Οκτάι για Αμμόχωστο: Θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου
 Νωρίτερα ο Τούρκος αντιπρόεδρος τόνισε ότι ηρθε η ώρα να ανοίξει η κλειστή περιοχή της

Αμμοχώστου - Ο Μουσταφά Ακιντζί σε ανάρτησή του στο Facebook έκανε λόγο για την ανάγκη επίτευξης λύσης χωρίς αντιπαράθεση με τα Ηνωμένα Έθνη

Μαίνεται ο πόλεμος δηλώσεων ανάμεσα στην τουρκική κυβέρνηση και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Νέα εστιά κόντρας άνοιξαν οι δηλώσεις του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, ο οποίος τόνισε πως ήρθε η ώρα να ανοίξουν τα Βαρώσια.

«Τα κλειστά Βαρώσια δεν πρέπει να μείνουν αδρανή σίγουρα, ωστόσο θα έχει νόημα να συζητηθεί το θέμα εντός του διεθνούς δικαίου, χωρίς αντιπαράθεση με τα ΗΕ, με έναν τρόπο που θα συμβάλλει στην επίτευξη λύσης», έγραψε με νόημα σε ανάρτησή του ο Μουσταφά Ακιντζί, αφήνοντας αιχμές περί μη σύμπλευσης της τουρκικής πλευράς με το διεθνές δίκαιο.

Τούρκος αντιπρόεδρος: Ήρθε η ώρα να ανοίξει η κλειστή περιοχή της Αμμοχώστου


Ιστορική χαρακτήρισε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος τη σημερινή ημέρα για τα Βαρώσια (κλειστή περιοχή Αμμοχώστου), λέγοντας ότι αποτελούν μέρος του εδάφους της «τδβκ» (ψευδοκράτος), και ότι η περίκλειστη πόλη πρέπει επιτέλους να ανοίξει. «Και η υπομονή, και η αναζήτηση (λύσης) και η καλή πρόθεση, έχουν τα όριά τους. Τίποτε δεν είναι χωρίς τέλος», είπε.

Ο Φουάτ Οκτάι, ο οποίος έφτασε στα κατεχόμενα λίγο μετά τη μία τα ξημερώματα σήμερα, για να συμμετάσχει στη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης για τα Βαρώσια, στο «σπίτι του στρατού» που στεγάζεται στο ξενοδοχείο Σάντι Μπιτς στην περίκλειστη πόλη, μίλησε στην ανταποκρίτρια του τουρκικού NTV από το Βαρώσι.

Στην συνέντευξη που έδωσε από την περίκλειστη πόλη, ο κ. Οκτάι είπε ότι βρίσκεται σε ένα θέρετρο, όχι μόνο της Κύπρου, αλλά ολόκληρης της περιοχής, «σε μια περιοχή που στο πλαίσιο μιας βιώσιμης ειρήνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, είχε κλείσει η Τουρκία λόγω της καλής της πρόθεσης». Εδώ και μισό αιώνα αναζητείται αυτή η ειρήνη, πρόσθεσε, και η πόλη έχει γίνεται πόλη φάντασμα που ζούνε τα ποντίκια. «Εδώ δεν χάνουν μόνο οι Τουρκοκύπριοι, χάνουν και οι Ελληνοκύπριοι. Γιατί είμαστε εδώ; Για να κερδίσουν επιτέλους και οι άνθρωποι. Για να μην είναι μια πόλη φάντασμα, αλλά ένας χώρος έλξης, όπου θα μπορούν πλέον οι άνθρωποι να γλεντούν και να περπατούν. Είμαστε σε μια ιστορική μέρα, μια ιστορική συνάντηση σε μια καταπληκτική περιοχή».

Τσαβούσογλου: «Δεν συνάντησα πιο αναξιόπιστο πολιτικό από τον Ακιντζί»

Ο Τούρκος υπουργός εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου δήλωσε πως δεν έχει συνεργαστεί ποτέ ξανά με πιο αναξιόπιστο πολιτικό από τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί. Συμπλήρωσε πως τις επόμενες μέρες θα δώσει και παραδείγματα.

Ο Μουσταφά Ακιντζί είχε δηλώσει στην εφημερίδα Guardian ότι «είναι τρομακτικό να γίνει προσάρτηση της βόρειας Κύπρου με την Τουρκία», όπως συνέβη με τη προσάρτηση της Κριμαίας στη Ρωσία.

Ο Τσαβούσογλου ανέφερε ότι συνεργάστηκε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη για τις διαπραγματεύσεις στο Κυπριακό και η θέση της Τουρκίας για την πολιτική ισότητα και την ασφάλεια είναι καθαρή. Ο Τούρκος Υπουργός ανέφερε ότι κάποιες δυτικές χώρες είχαν χρησιμοποιήσει ως προεκλογικό υλικό την Τουρκία. «Αλλά όχι μόνο εγώ, αλλά και κανένας Τουρκοκύπριος δεν φανταζόταν ποτέ ότι ένας πολιτικός στην ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) θα χρησιμοποιούσε την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό. Και στον ύπνο του να το έβλεπε δεν θα το πίστευε. Τώρα ο κ. Ακιντζί άρχισε να χρησιμοποιεί την Τουρκία ως προεκλογικό υλικό», ανέφερε.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ