2020-02-16 10:00:34
Φωτογραφία για Εξι προγράμματα του ΟΑΕΔ για δημιουργία 111.000 νέων θέσεων εργασίας
Τη δημιουργία 111.000 νέων θέσεων εργασίας μέσω προγραμμάτων του ΟΑΕΔ εξήγγειλε ο πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης από το βήμα της Βουλής στη διάρκεια της συζήτησης για τα εργασιακά σε επίπεδο πολιτικών αρχηγών.

Ο πρωθυπουργός αφού ξεκαθάρισε ότι τάσσεται κατά των «διορισμών από το παράθυρο» στο δημόσιο τομέα, σημείωσε: «Το κράτος έχει ουσιαστικό ρόλο να παίξει μέσα απο πολιτικές. Ο ιδιωτικός τομέας όμως θα δώσει την απάντηση στο ζήτημα ανεργίας. Οι επιχειρήσεις πρέπει να διευκολύνονται για να προσλαμβάνονται εργαζόμενοι. Κοινωνία και οικονομία ευημερούν όταν επιχειρήσεις ιδρύονται αναπτύσσονται και έχουν την δυνατότητα εύκολων προσλήψεων. Η δική μας πολιτική θέλει η Ελλάδα να συγκλίνει με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς». Όπως είπε «οι ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης, οι δράσεις δεν πρέπει να αφορούν βολέματα κομματικών φίλων αλλά να στρέφονται στην απόκτηση νέων δεξιοτήτων πρωτίστως ψηφιακών.


«Έτσι, 111.000 άνεργοι συμπολίτες μας ξεκινούν από φέτος να εκπαιδεύονται, να καταρτίζονται, να εξειδικεύονται ώστε να αποκτούν σταθερά εφόδια για την επόμενη φάση της ζωής τους. Αναφέρω μερικά παραδείγματα μόνο από τα προγράμματα τα οποία πολύ σύντομα το Υπουργείο Εργασίας θα ανακοινώσει σε πολύ μεγαλύτερη εξειδίκευση. 52.000 νέοι μέχρι 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης, σε τομείς δυναμικούς, όπως η ψηφιακή, η «πράσινη οικονομία», η αγροδιατροφή και ο τουρισμός. 36.500 άντρες και γυναίκες θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες Δήμων και φορέων του Δημοσίου. 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία. 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας. 5.000 γυναίκες θα γνωριστούν με τις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας. Και 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας. Σε αυτούς προσθέστε και 32.500 συμπολίτες μας που θα παρακολουθήσουν τα νέα στοχευμένα προγράμματα του ΟΑΕΔ με έμφαση κυρίως στην Περιφέρεια. Θα είναι ύψους συνολικά 225 εκατομμυρίων ευρώ κι ενεργοποιούνται τις επόμενες μέρες. Πολιτικές απασχόλησης δεν μπορεί και δεν πρέπει να είναι ένα πρόχειρο βάλσαμο σε μία ανοιχτή πληγή. Πρέπει να γίνουν, στο βαθμό που αυτό είναι εφικτό, ένα μόνιμο μέσο αντιμετώπισης του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας», είπε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.

Τα έξι προγράμματα για τη δημιουργία θέσεων εργασίας

Εκείνοι που παρακολουθούν προγράμματα να αποκτούν δεξιότητες. Ετσι 111.000 άνεργοι συμπολίτες ξεκινούν εκπαίδευση και εξειδίκευση για να απορροφηθούν στην αγορά εργασίας.

Συγκεκριμένα ανέφερε:

— 52.000 νέοι έως 29 ετών εισέρχονται σε προγράμματα κατάρτισης για ψηφιακή, «πράσινη οικονομία», αγροδιατροφή και τουρισμό.

— 36.500 θα απασχοληθούν σε κοινωφελείς υπηρεσίες δήμων και φορέων του Δημοσίου

— 3.000 άτομα με ειδικές ανάγκες θα εξειδικευτούν σε διάφορα πεδία.

— 22.000 μακροχρόνια άνεργοι θα απορροφηθούν σε συγκεκριμένες δράσεις ένταξης στην αγορά εργασίας.

— 5.000 γυναίκες θα εκπαιδευτούν στις πρακτικές της σύγχρονης επιχειρηματικότητας.

— 2.500 πρώην κρατούμενοι θα έχουν την ευκαιρία να επανέλθουν στην κοινωνία μέσω της εργασίας.

«Οι πολιτικές απασχόλησης δεν μπορούν να είναι πρόχειρο βάλσαμο σε ανοικτή πληγή» συμπλήρωσε.

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ Η Ομιλία του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Βουλή, στη συζήτηση σύμφωνα με το άρθρο 142Α του Κανονισμού της Βουλής, με αντικείμενο την ενημέρωση του Σώματος για την κυβερνητική πολιτική σχετικά με τα εργασιακά θέματα

Ευχαριστώ κύριε Πρόεδρε. Να ευχηθώ χρόνια πολλά στις εορτάζουσες και στους εορτάζοντες. Και κάνω μία ευχή. Το κλίμα της αγάπης της σημερινής μέρας να βρει αντανάκλαση στη σημερινή συνεδρίαση.

Κατ’ αρχάς, να εξηγήσω λίγο το σκεπτικό του τρόπου με τον οποίον είναι διαρθρωμένη η σημερινή συζήτηση. Δέχθηκα δύο επίκαιρες ερωτήσεις, από τον κ. Τσίπρα και από τον κ. Κουτσούμπα, με παρεμφερές αντικείμενο: Το ζήτημα των εργασιακών θεμάτων. Κατά συνέπεια επέλεξα να χρησιμοποιήσω το σχετικό άρθρο του Κανονισμού της Βουλής και να μετατρέψω τη συζήτηση αυτή σε μια συζήτηση που θα δώσει τη δυνατότητα συμμετοχής σε όλους τους πολιτικούς αρχηγούς, με αντικείμενο τα εργασιακά ζητήματα, στο πλαίσιο του Κανονισμού, όπως τον ανέπτυξε ο Πρόεδρος της Βουλής.

Είμαστε λοιπόν σήμερα εδώ να συζητήσουμε για τα εργασιακά, όχι μόνο γιατί η δημιουργία πολλών καλοπληρωμένων θέσεων εργασίας αποτελεί αδιαπραγμάτευτη κυβερνητική προτεραιότητα, ούτε απλώς γιατί πολλά από τα στοιχεία τα οποία επικαλούνται τα κόμματα πάνω στα οποία στηρίχθηκε η σημερινή συνεδρίαση θα αποδείξω ότι είναι και ψεύτικα και παραπλανητικά. Προκάλεσα τη σημερινή συνεδρίαση επειδή πιστεύω ότι ειδικά στα ζητήματα που αφορούν στον κόσμο της εργασίας, αποτυπώνονται με ξεκάθαρο τρόπο οι διαφορετικές ιδεολογικές μας αντιλήψεις. Εμείς πιστεύουμε στην παραγωγή νέου πλούτου, στον οποίο θα έχουν μερίδιο όλοι. Δεν πιστεύουμε ότι τα προσωρινά επιδόματα ανακούφισης αποτελούν τη λύση στα προβλήματα της κοινωνικής ανισότητας.

Η καλύτερη κοινωνική πολιτική στη χώρα -το έχω πει πολλές φορές από τότε που ήμουν Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης- είναι να δημιουργούμε πολλές, καλές νέες θέσεις εργασίας. Δεν μπορεί λοιπόν να υπάρχει ισχυρή χώρα χωρίς ισχυρές ιδιωτικές επιχειρήσεις. Δεν μπορούν όμως να υπάρχουν και ακμαίες επιχειρήσεις χωρίς ικανοποιημένους εργαζόμενους. Αυτή άλλωστε ήταν και η «Συμφωνία Αλήθειας» την οποία υπογράψαμε με τον κόσμο των επιχειρήσεων προεκλογικά. Είπαμε ξεκάθαρα ότι εμείς μειώνουμε τους φόρους, απλοποιούμε το αδειοδοτικό περιβάλλον, διευκολύνουμε τις επιχειρήσεις στο μέτωπο της ρευστότητας και οι επιχειρήσεις με τη σειρά τους έχουν υποχρέωση να επενδύουν στην Πατρίδα μας, αλλά πρωτίστως να φροντίζουν τους εργαζόμενούς τους. Αυτή τη «Συμφωνία Αλήθειας» τηρούμε απαρέγκλιτα στους επτά μήνες που είμαστε στην Κυβέρνηση. Και λυπάμαι, ειλικρινά, που για ένα τόσο σημαντικό θέμα, ο κ. Τσίπρας μπόρεσε να χωρέσει στην ερώτησή του, μέσα σε δύο σελίδες, τριπλάσια ψέματα και ανακρίβειες, παρουσιάζοντας για ακόμα μια φορά μία στρεβλή εικόνα της πραγματικότητας.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ