2020-02-16 20:55:00
Φωτογραφία για Ἅγιος Νικόλαος Πατριάρχης Γεωργίας(+18 Φεβρουαρίου)
 Ο Άγιος Νικόλαος(Μπατονισβίλι) ήταν γιός του Λεβάν του Α',βασιλιά του Κακχέτι(1520-1574). Έζησε κατά την διάρκεια των περσικών επιδρομών στην ανατολική Γεωργία. Ο νεαρός πρίγκηπας επέλεξε τον μοναχικό βίο και βοήθησε με γενναιότητα τον μεγαλύτερο αδελφό του βασιλία Αλέξανδρο τον Β'(1574-1605).

Παρ'όλη την βασιλική του καταγωγή προτίμησε τον ελαφρύ ζυγό του Χριστού από την εγκόσμια δόξα και χλιδή.

Τα σωζόμενα γεωργιανά χειρόγραφα των Καρτλίς Τσχόβρεμπα αναφέρουν ως ημερομηνία της ενθρόνισής του στον Πατριαρχικό θρόνο την 28η Φεβρουαρίου 1584.

Απεδείχθη ένας εξαιρετικός πνευματικός ηγέτης για τον γεωργιανό λαό. Προσπάθησε να φυτέψει τον σπόρο της χριστιανικής αγάπης μεταξύ των λαών που είχαν την ίδια πίστη.

Αλληλογραφούσε με τον άγιο πατριάρχη Ρωσίας Ιώβ(1586-1590) και του έστειλε ως δώρο και ένα άλογο. Επίσης δώρησε και ένα δερματόδετο εικονογραφημένο χειρόγραφο του Ευαγγελίου το οποίο είχε αντιγραφεί στον ναό της Παναγίας στο Μετέκχι

Ο φημισμένος ιστορικός του 18ου αιώνα Αρχιεπίσκοπος Τιμόθεος(Γκαμπασβίλι),στο Χρονικό των προσκυνημάτων του αναφέρει ότι υπήρχε μία εικόνα του Καθολικού Πατριάρχη πάσης Γεωργίας Νικολάου στην Μονή Ιβήρων

Η μνήμη του τιμάται στις 18 Φεβρουαρίου.

proskynitis.blogspot
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ