2020-02-17 13:30:36
Φωτογραφία για Λέρος: Τούρκοι επιχειρηματίες αγοράζουν παράνομα γη κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις
Για παράνομη αγορά ακίνητης περιουσίας στο νησί της Λέρου ελέγχονται Τούρκοι επιχειρηματίες. Πέτυχαν να γίνουν ιδιοκτήτες γης στο ακριτικό νησί κατά παράβαση της ελληνικής νομοθεσίας. Ιδιαίτερη εντύπωση επίσης προκαλεί το γεγονός ότι αποκτήθηκε έκταση κοντά σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις.

Πολλά ερωτηματικά “γεννά” η παράνομη απόκτηση ακινήτων από Τούρκους επιχειρηματίες σε περιοχές της Λέρου και μάλιστα σε ορισμένες περιπτώσεις κοντά σε εγκαταστάσεις των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων.

Οι Τούρκοι επιχειρηματίες – ανάμεσά τους και ένας καθηγητής πανεπιστημίου – κατόρθωσαν να γίνουν κύριοι των εκτάσεων παρά τη νομοθεσία που απαγορεύει την απόκτηση γης από υπηκόους χωρών εκτός της Ε.Ε. στην ελληνική παραμεθόριο.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας Realnews, πολλά ακίνητα σε περιοχές της Λέρου έχουν περάσει τα τελευταία χρόνια στην κατοχή τριών Τούρκων επιχειρηματιών.


Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, και τα επτά προηγούμενα ακίνητα συνολικού εμβαδού 16,4 στρεμμάτων που αγοράστηκαν έναντι 2,94 εκατ. ευρώ, βρίσκονται περίπου στην ίδια περιοχή, πλησίον εγκαταστάσεων του ναύσταθμου και του παρατηρητηρίου του Πολεμικού Ναυτικού.

Λέρος: Στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης

Οι τοποθεσίες που βρίσκονται τα ακίνητα, αλλά κυρίως το πολύ υψηλό τίμημα που καταβλήθηκε για την απόκτησή τους, σε σχέση με τα δεδομένα της κτηματαγοράς του νησιού, δεν πέρασαν απαρατήρητα από την Δικαιοσύνη, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα, η οποία ολοκληρώθηκε πριν από λίγες ημέρες.

Η τελευταία αγορά πραγματοποιήθηκε το 2018, μέσω ενός ακαδημαϊκού, κάτοχο ευρωπαϊκού διαβατηρίου, ο οποίος φέρεται να αγόρασε – εκ μέρους των τριών Τούρκων – έκταση 950 τ.μ. κοντά στο ναύσταθμο της Λέρου.

Στην ίδια περιοχή φέρεται να βρίσκονται και υπόλοιπες έξι αγορές ακινήτων, συνολικού ύψους 2,94 εκατομμυρίων ευρώ.

Μάλιστα, οι συγκεκριμένες αγορές έχουν προκαλέσει την παρέμβαση της ελληνικής δικαιοσύνης, η οποία διενήργησε προκαταρκτική έρευνα για το ενδεχόμενο παραβίασης της κείμενης νομοθεσίας περί δικαιοπραξιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η σχετική ελληνική νομοθεσία ορίζει ότι για λόγους εθνικού συμφέροντος, απαγορεύεται η απόκτηση γης και ακινήτων από υπηκόους τρίτων χωρών – εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης – σε περιοχές της ελληνικής παραμεθορίου.

πηγή: Realnews
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ