2020-02-17 22:03:41
Φωτογραφία για Αυτά είναι τα μεγέθη της ελληνικής ξενοδοχίας | Αισιοδοξούν οι ξενοδόχοι για το 2020
Πρωτογενής έρευνα του ΙΤΕΠ | ΠΙΝΑΚΕΣ

Τα ελληνικά ξενοδοχεία δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δις. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο. Στοιχεία για τιμές, πληρότητες, κρατήσεις, ανά κατηγορία ξενοδοχείου, Περιφέρεια, κ.λπ.

17/02/2020

Βραχίονας επενδυτικής ανάπτυξης και κύριος εργοδότης για την ελληνική οικονομία για μια ακόμη χρόνια αναδεικνύεται η ξενοδοχία της χώρας. Την ίδια ώρα διατηρούνται τα δομικά προβλήματα του ελληνικού τουρισμού, όπως, μεταξύ άλλων, η υψηλή εποχικότητά του, καθώς και η υπερσυγκέντρωσή του σε 5 περιφέρειες.

Τα παραπάνω αποτυπώνονται στην ετήσια έρευνα για την ξενοδοχειακή αγορά, με τίτλο: «Εξελίξεις στα Βασικά Μεγέθη της Ελληνικής Ξενοδοχίας 2019», που διενήργησε το Ινστιτούτο Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, για λογαριασμό του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου της Ελλάδας.


Αξίζει να σημειωθεί ότι ένα υψηλό ποσοστό ξενοδόχων, της τάξης του 25%, προβλέπει ότι για το 2020, περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και τον τζίρο των μονάδων του, ενώ ένα ποσοστό 50-65%, ότι η χρονιά θα είναι παρόμοια με το 2019, που υπενθυμίζεται ότι ήταν η καλύτερη χρονιά, από καταβολής ελληνικού Τουρισμού.

Όπως καταγράφει η μελέτη, στην οποία περιλαμβάνονται πρωτογενή στοιχεία για όλες τις μεταβλητές των ξενοδοχείων, την περίοδο 2017-2019 τα ελληνικά ξενοδοχεία, δαπάνησαν μόνο για ανακαινίσεις το ποσό των 2,9 δις. ευρώ, καταγράφοντας μια σταθερή επένδυση 1 δισ. ευρώ ανά έτος από τον κλάδο.money tourism copyright photo

Σύμφωνα με το ΙΤΕΠ η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού όχι μόνο δεν μειώθηκε το 2019, αλλά εξακολουθεί και παραμένει υψηλή, όπως αποτυπώνεται στις διανυκτερεύσεις σε ξενοδοχειακά καταλύματα. Μάλιστα το 4μηνο Ιουν.-Σεπτ. 2019 έφτασε το 71% του ετήσιου συνόλου από 68% που ήταν την αντίστοιχη περίοδο του 2018.money tourism copyright photo

Ταυτόχρονα οι αεροπορικές αφίξεις αλλοδαπών τουριστών το 2019 παρουσίασαν αύξηση 2,1%. Αν όμως, δεν συμπεριληφθούν οι αφίξεις στο αεροδρόμιο της Αθήνας, οι αφίξεις στα περιφερειακά αεροδρόμια μειώθηκαν κατά 1,7%.

Παράλληλα το 2019, οι νησιωτικές περιφέρειες της χώρας (εκτός από το Βόρειο Αιγαίο), μαζί με την Αττική και την Κεντρική Μακεδονία, συγκέντρωσαν το 77% των επισκέψεων, το 84% των διανυκτερεύσεων και το 88% τουριστικών εισπράξεων.

Τα βασικά συμπεράσματα

Ακολούθως το ΙΤΕΠ στην έρευνα του μεταξύ άλλων διαπιστώνει :

Η μέση πληρότητα των ξενοδοχείων το Μάιο σε επίπεδο χώρας φαίνεται ότι την τελευταία 2ετία διαμορφώνεται στο 57%-58% και τον Αύγουστο 86%-87%, γεγονός που αντανακλά την έντονη εποχικότητα που εξακολουθεί να παραμένει ένα έντονο ενδημικό πρόβλημα του ελληνικού τουρισμού.

Αναφορικά με την τιμή, το 50% των ξενοδοχείων το Μάιο διαθέτει τα δωμάτιά του κάτω από 60 ευρώ, ενώ τον Αύγουστο κάτω από 100 ευρώ.

Η απασχόληση στα ελληνικά ξενοδοχεία αυξήθηκε κατά 4,2% το Μάιο και κατά 1,3% τον Αύγουστο του 2019 σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2018.

Επίσης για κάθε 2,5 νέα δωμάτια δημιουργείται 1 θέση εργασίας.

Το 2019, συνολικά από τα ξενοδοχεία αναζητήθηκαν 21.821 νέες θέσεις εργασίας εκ των οποίων δεν καλύφθηκαν περίπου οι 7.000 θέσεις.

Τέλος, οι εκτιμήσεις των ξενοδόχων για τα βασικά τους μεγέθη το 2020 είναι ότι θα παραμείνουν στα ίδια επίπεδα, με ποσοστά από 50%-65%. Ενώ το 25% περίπου των ερωτηθέντων δήλωσε ότι για το 2020 περιμένει αύξηση στην τιμή, την πληρότητα και το τζίρο.

Σταχυολογώντας και σχολιάζοντας τη μελέτη του Ινστιτούτου ο πρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος κ. Αλέξανδρος Βασιλικός υπογράμμισε ότι : «παρατηρώντας τα στοιχεία της έρευνας διαπιστώνεται ότι η εποχικότητα του ελληνικού τουρισμού παραμένει σε σταθερά υψηλό επίπεδο. Οι 5 περιφέρειας της χώρας αντλούν σταθερά τη μεγάλη πλειοψηφία της δυναμικής του ελληνικού τουρισμού, δηλαδή το 88% των τουριστικών εσόδων. Η έρευνα αναδεικνύει την τεράστια συμβολή των ξενοδοχείων της χώρας σε επενδύσεις και απασχόληση, γεγονός που υποδηλώνει τον καταλυτικό ρόλο των ξενοδοχείων στην ελληνική οικονομία».money tourism copyright photo

Από την πλευρά της η πρόεδρος του ΙΤΕΠ κα. Ντίνα Σβύνου, τόνισε ότι «το ΙΤΕΠ επικεντρώνεται στην εκπόνηση πρωτογενών ερευνών, που αποκαλύπτουν σημαντικά και αδιαμφισβήτητα στοιχεία για τα ελληνικά ξενοδοχεία και κατ’ επέκταση τον Τουρισμό».money tourism copyright photo

Παίρνοντας τον λόγο η αντιπρόεδρος του ΞΕΕ κα. Χριστίνα Τετράδη, υπογράμμισε ότι τα «ελληνικά ξενοδοχεία, συνεχίζουν να επενδύουν σε χαλεπούς καιρούς», ενώ ο κ. Άρης Σουλούνιας έκανε λόγο για «πρωτογενή στοιχεία, που προσφέρονται για εξαγωγή συμπερασμάτων και προβληματισμό».money tourism copyright photo

Ολόκληρη η έρευνα του ΙΤΕΠ, ΕΔΩ.

Ευρήματα της έρευνας

Σύμφωνα με την έρευνα του ΙΤΕΠ, προκύπτουν πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα για πλήθος δεικτών.

Δείτε τα διαγράμματα που ακολουθούν:

 money-tourism.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ