2020-02-18 12:35:31
Φωτογραφία για Κορυφαίοι οι Έλληνες πιλότοι στο ΝΑΤΟ-Έτοιμοι για νέες πρωτιές και υψηλού επιπέδου εκπαίδευση
του Κώστα Σαρικά

Η σημασία του Tactical Leadership Programme για την Ελληνική Πολεμική Αεροπορία

Με έξι μαχητικά F-16 Block 52+, περισσότερους από μια ντουζίνα πιλότους και ομάδα τεχνικών, όχι από μια Μοίρα αλλά και από τις δύο Πολεμικές Μοίρες της Σούδας, τις «Αλεπούδες» της 340 και τα «Αστέρια» της 343 Μοίρας, η Πολεμική Αεροπορία λαμβάνει για μία ακόμη χρονιά μέρος στο «Tactical Leadership Programme» (TLP). Πρόκειται για ένα από τα κορυφαία αεροπορικά «σχολεία» της Συμμαχίας, το οποίο φιλοξενείται στην Ισπανία και στην αεροπορική βάση στο Albacete.

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Σημαντική λεπτομέρεια ξεχωριστής όμως σημασίας είναι ότι η Ελληνική Πολεμική Αεροπορία επρόκειτο σύμφωνα με τον αρχικό σχεδιασμό να συμμετέχει με 4 μαχητικά. Ωστόσο, οι Ισπανοί διοργανωτές ζήτησαν από το ΓΕΑ ακόμη 2 αεροσκάφη για να ενσωματωθούν στην «Red Force», την ιπτάμενη ομάδα δηλαδή η οποία έχει τον ρόλο των «εχθρικών» δυνάμεων.


Τα Ελληνικά μαχητικά, σύμφωνα με πληροφορίες, προσγειώθηκαν τις προηγούμενες ημέρες στην Ισπανία και από σήμερα ξεκινούν το υψηλών απαιτήσεων εκπαιδευτικό πρόγραμμα, το οποίο προβλέπει δεκάδες απογειώσεις καθημερινά.

Στην πρώτη σειρά εκπαίδευσης του TLP 2020-1, εκτός από την Hellenic Air Force λαμβάνουν μέρος οι Πολεμικές Αεροπορίες από Ισπανία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, καθώς και αμερικανικά αλλά και βρετανικά αεροσκάφη.

Συμμετέχουν συνολικά 650 άνδρες και γυναίκες, ιπτάμενοι και τεχνικοί. Η δύναμη των μαχητικών αποτελείται από Eurofighter, Rafale, F-16 και F-18. Στο TLP 2020-1 θα συνδράμουν επιπλέον ιπτάμενα ραντάρ Ε-3 AWACS από Γαλλία και Αγγλία όπως επίσης Αμερικανικά μεταγωγικά C-130 και MV22 Osprey. Στην άσκηση θα χρησιμοποιηθεί το σύνολο της ισπανικής αεράμυνας αλλά και δυνάμεις αεράμυνας από τη Γαλλία με συστήματα Mamba,Crotale, Roland, Aspide και Mistral. Στον ηλεκτρονικό πόλεμο θα συνεισφέρουν και αεροσκάφη από τις ΗΠΑ και τη Γερμανία.

Τέτοιες ασκήσεις ανεβάζουν κατακόρυφα το επίπεδο της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας, όπως χαρακτηριστικά τονίζει ανώτατη πηγή από το ΓΕΑ. Παράλληλα, στέλνουν το μήνυμα στους γείτονες Τούρκους ότι τα «μπλε φτερά» περιλαμβάνονται πάντοτε μεταξύ των καλύτερων παγκοσμίως. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι τα τελευταία χρόνια, ακόμη και πριν από το αποτυχημένο πραξικόπημα στην Τουρκία, στο Tactical Leadership Programme δεν βλέπει κανείς συχνά συμμετοχές της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας, με την τελευταία να χρονολογείται περίπου το 2013.

Από τη μια πλευρά, προφανώς για να αποφύγει τον ανταγωνισμό και τη σύγκριση με τα Ελληνικά «γεράκια», κυρίως στην air to air αναμέτρηση κι από την άλλη εξαιτίας του φόβου μήπως κάποιος ιπτάμενος της Τουρκίας, δεν επιστρέψει ποτέ πίσω στην πατρίδα του.

Στις πιο πρόσφατες ΝΑΤΟΙΚΕΣ ασκήσεις δεν θεωρείται τυχαίο το γεγονός ότι η συμμετοχή της Τουρκίας ήταν με διθέσια μαχητικά, ώστε πάντα ο ένας ιπτάμενος να ελέγχει τον άλλο.

Το σερί των «μπλε» Best Warrior

Χαρακτηριστικό είναι ότι τα τελευταία χρόνια οι Έλληνες πιλότοι οι οποίο λαμβάνουν μέρος στις εκπαιδευτικές σειρές του Tactical Leadership Programme έχουν κυριολεκτικά «κλέψει» τις εντυπώσεις και έχουν διακριθεί τόσο σε ομαδικό όσο και σε ατομικό επίπεδο.

Πέρυσι στο Albacete βρέθηκαν τα «Φαντάσματα» από την 337 Μοίρα με έδρα τη 110 Πτέρυγα Μάχης στη Λάρισα και με μαχητικά F-16 Block52+.

Η Μοίρα έπειτα από δύο εβδομάδες εξαντλητικών πτήσεων υψηλής δυσκολίας κατάφερε να αποσπάσει τον θαυμασμό όλων όσοι συμμετείχαν. Το επιστέγασμα ήταν η ανακήρυξη του Σμηναγού Βασίλη Κοντόπουλου ως "Best Warrior" της εκπαιδευτικής σειράς. Τον ψήφισαν όλοι οι ιπτάμενοι που έλαβαν μέρος στο TLP ως τον πιλότο που θα ήθελαν να τους οδηγήσει σε πραγματικές αεροπορικές επιχειρήσεις.

Το 2018 ήταν η 331 Μοίρα με τα «Δελταπτέρυγα» Mirage 2000-5 από την «φωλιά» των Γαλλικών μαχητικών, την Τανάγρα, που έβαλε τη δική της σφραγίδα στο Tactical Leadership Programme. Best Warrior του TLP ανακηρύχθηκε ο Σμηναγός Κοσμάς Χάλαρης ενώ όλοι οι Έλληνες ιπτάμενοι κατάφεραν υψηλές επιδόσεις ειδικά σε σενάρια μάχης Air to Air όπου ήταν κυριολεκτικά ανίκητοι.

Τα «γεράκια» της Τανάγρας είχαν υποσχεθεί πριν απογειωθούν για την Ισπανία ότι θα κάνουν τα πάντα, όπως έχουν εκπαιδευτεί, χωρίς υπερβολές και με την ψυχραιμία που χαρακτηρίζει τον Έλληνα αεροπόρο για να διακριθούν. Όταν γύρισαν είχαν αποκαλύψει εκείνη την υπόσχεση που είχαν δώσει, σημειώνοντας ότι η προσπάθεια και η διάκριση ήταν στη μνήμη του συναδέλφου και συμμαθητή τους , Γιώργου Μπαλταδώρου που χάθηκε στα νερά της Σκύρου. Τρεις φορές συνολικά η 331 Μοίρα έχει πρωτεύσει σε TLP.

Ένας «Τίγρης» ήταν ο Best Warrior σε προηγούμενη εκπαιδευτική σειρά του 2017. Ο Σμηναγός Βασίλης Καλογερίδης από την 335 Μοίρα , τους «Τίγρεις» του Αράξου, με τα πιο σύγχρονα μαχητικά τα οποία διαθέτει η Πολεμική μας Αεροπορία, τα F-16 Block 52 adv.

Πέρα όμως από τις ατομικές διακρίσεις που αποδεικνύουν ότι οι Έλληνες αεροπόροι βρίσκονται μεταξύ των κορυφαίων παγκοσμίως, κάθε Πολεμική Μοίρα που εκπαιδεύεται στο TLP δίνει το δικό της στίγμα και δείχνει σε φίλους συμμάχους αλλά και σε εχθρούς ότι αξίζει ο Έλληνας αεροπόρος τον σεβασμό τους (ΠΗΓΗ: newpost.gr)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ