2020-02-18 19:35:04
Φωτογραφία για Φορολογικές διαφορές: Εξωδικαστική λύση για χιλιάδες υποθέσεις
Δύο συγκεκριμένες διατάξεις για τη μείωση των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά Δικαστήρια αλλά και για τη διευκόλυνση των φόρων που καλούνται να πληρώσουν περίπου 71.000 φορολογούμενοι που «ξέχασαν» να δηλώσουν εισοδήματα το 2013 θα περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Οικονομικών για την πάταξη του λαθρεμπορίου το οποίο θα κατατεθεί στο τέλος του μήνα.

Σύμφωνα με αξιωματούχο του Υπουργείου Οικονομικών, σκοπός των διατάξεων που θα περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο είναι να θεσπιστεί ένα νέο πλαίσιο μείωσης των υποθέσεων που εκκρεμούν στα φορολογικά Δικαστήρια. Θα προβλέπει τη δημιουργία ενός ειδικού μηχανισμού, μόνιμων επιτροπών, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των υποθέσεων που εκκρεμούν δικαστικά και οι οποίες εκτιμάται ότι ξεπερνούν τις 10.000. Από τη συγκεκριμένη διαδικασία το Υπουργείο Οικονομικών εκτιμάται ότι θα εισπράξει περίπου 60 εκατ. ευρώ.

Στο ίδιο φορολογικό νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνεται ευνοϊκή ρύθμιση για την καταβολή των πρόσθετων φόρων ύψους περίπου 93 εκατ. ευρώ που καταλογίστηκαν τον Ιανουάριο σε περίπου 71.000 φορολογούμενους οι οποίοι δεν είχαν δηλώσει αναδρομικά που είχαν εισπράξει το 2013. Στη συγκεκριμένη ρύθμιση θα προβλέπεται διαγραφή προσαυξήσεων.


Αρμόδιες πηγές αναφέρουν ότι στόχος είναι το θέμα να αντιμετωπισθεί με δίκαιο και λογικό τρόπο για τις δεκάδες χιλιάδες των συνταξιούχων, δεδομένου ότι και το Κράτος φέρει ευθύνη για τη μεγάλη καθυστέρηση στην απονομή της σύνταξής τους ή για άλλες παραλείψεις που αφορούν στην υπόθεση. Σημειώνεται ότι οι συνταξιούχοι αυτοί πρόσφατα έλαβαν εκκαθαριστικά σημειώματα από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τα οποία τους ζητά να καταβάλλουν τον φόρο που αναλογεί στα εισοδήματα αυτά από συντάξεις που δεν δηλώθηκαν στην εφορία όταν εισπράχθηκαν. Πρόκειται κυρίως για ποσά που εισέπραξαν οι συνταξιούχοι από το 2013 και μετά, τα οποία αφορούν συντάξεις που δεν είχαν απονεμηθεί προγενέστερα χρόνια από το έτος αυτό.

Μάλιστα το Υπουργείο Οικονομικών προχωράει σε διαγωνισμό για την προβολή των ηλεκτρονικών πληρωμών. Ο διαγωνισμός είναι ήδη σε εξέλιξη και ο ανάδοχος ο οποίος θα αναλάβει τη διαφημιστική καμπάνια αναμένεται να επιλεγεί τις επόμενες εβδομάδες. Βασικός στόχος του Υπουργείου Οικονομικών είναι η ομαλή εκτέλεση του προϋπολογισμού αλλά και η δημιουργία επιπλέον δημοσιονομικού χώρου για φοροελαφρύνσεις. Όπως προκύπτει από τα στοιχεία εκτέλεσης του προϋπολογισμού για τον Ιανουάριο, καταγράφεται απόκλιση 771 εκατ. ευρώ στο πρωτογενές πλεόνασμα αν και στο σκέλος των φορολογικών εσόδων παρουσιάστηκε μικρή υπέρβαση 7 εκατ. ευρώ.

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ