2020-02-19 00:00:45
Φωτογραφία για Πληρωμές με κάρτα: Αυξάνονται τα έπαθλα για τους νικητές των κληρώσεων
Νομοσχέδιο σκούπα για ηλεκτρονικές αποδείξεις, εξωδικαστικό και αναδρομικούς φόρους συνταξιούχων φέρνει το υπουργείο Οικονομικών. Τι θα προβλέπει

Μέτρα για επέκταση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, τους αναδρομικούς φόρους των συνταξιούχων και την φοροδιαφυγή θα περιλαμβάνει νομοσχέδιο για την φοροδιαφυγή, το οποίο θα καταθέσει τις επόμενες μέρες το Υπουργείο Οικονομικών.

Αρμόδιες πηγές του υπουργείου οικονομικών τόνιζαν ότι θα υπάρχουν επιπλέον κίνητρα για τις ηλεκτρονικές συναλλαγές σε δύο κατευθύνσεις.

Η πρώτη θα είναι η εφαρμογή μιας σκέψης που υπήρχε πριν θεσπιστεί το όριο του 30% για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και αφορά τον διπλό υπολογισμό αποδείξεων από κλάδους που ενοχοποιούνται για υψηλότερα ποσοστά φοροδιαφυγή (γιατροί δικηγόροι τεχνίτες) ενώ η δεύτερη κατεύθυνση βρίσκεται στο στάδιο της επιβράβευσης. Εκεί υπάρχει εκπεφρασμένη η θέση του ΥΠΟΙΚ να αλλάξει το θεσμό των κληρώσεων και να αυξήσει τα έπαθλα για τους νικητές .


Το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων αναμένεται να ενισχυθεί και μέσα από ειδικό πρόγραμμα δημοσιότητας που ήδη έχει ξεκινήσει. Έχει προκηρυχθεί πρόχειρος διαγωνισμός για δράσεις δημοσιότητας οι οποίες στόχος είναι να τεθούν σε εφαρμογή από τον Μάρτιο.

Μηχανισμός για την επίλυση διαφορών

Επίσης, στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται διατάξεις οι οποίες θα διευκολύνουν εξώδικη επίλυση δικαστικών διαφόρων για φορολογούμενους που τους έχει επιβληθεί ήδη πρόστιμο γα φοροδιαφυγή. Με τις διατάξεις θα προβλέπουν ειδικό μηχανισμό - μόνιμων μέσω επιτροπών - ο οποίος στόχο θα έχει να μειώσει τον αριθμό των υποθέσεων οι οποίες αναμένουν αυτή τη στιγμή τη δικαστική οδό. Υπολογίζεται πως ξεπερνούν τις 10.000 οι εταιρείες και άλλοι ενδιαφερόμενοι.

Αναφορικά με το μέτρο της εξωδικαστικής επίλυσης των διαφόρων προβλέπεται στον προϋπολογισμό κονδύλι 50 εκατομμυρίων ευρώ το οποίο πρέπει να διασφαλιστεί, αναφέρουν αρμόδιες πηγές. Εξηγούν πως θα βοηθήσει να κριθούν σε προδικαστικό επίπεδο όσοι δεν θέλουν να περιμένουν τη δικαστική οδό. Παρ' όλα αυτά θα μπορούν στη συνέχεια να την ακολουθήσουν σε περίπτωση που ο συμβιβασμός που θα επιχειρηθεί μέσα από ειδικές επιτροπές δεν επιτευχθεί. Δεν πρόκειται για μία διαδικασία τύπου περαίωσης, διευκρινίζουν, αλλά μία διαδικασία πού θα οδηγήσει σε «μία λογική προσομοίωση αποφάσεων δικαστηρίων».

Στο ίδιο νομοσχέδιο θα υπάρχουν και διατάξεις για την πάταξη του λαθρεμπορίου σε καύσιμα, ποτά και τσιγάρα.

Μείωση της προκαταβολής φόρου για επιχειρήσεις που επενδύουν.

Στο τραπέζι παραμένουν σύμφωνα με τις ίδιες πήγες και οι προτάσεις αναφορικά με τη μείωση της προκαταβολής φόρου για εταιρείες που επενδύουν. Η πρόταση, η οποία συζητείται με τους θεσμούς, συνδέεται με το κατά πόσο θα εγκριθεί η αλλαγή χρήσης των κερδών ομολόγων. Αφορά σε δια βίου αλλαγή του καθεστώτος της προκαταβολής και η επιλογή των επιχειρήσεων θα είναι οριζόντια με βάση τα στοιχεία που θα εγγράφονται στους ισολογισμούς των επιχειρήσεων.

Στο νομοσχέδιο αναμένεται να περιλαμβάνονται και διατάξεις αναφορικά με μία ευνοϊκότερη μεταχείριση των περίπου 71.000 συνταξιούχων οι οποίοι θα πρέπει να πληρώσουν αναδρομικό φόρο για αναδρομικά τα οποία δεν είχαν δηλώσει . ΟΙ αλλαγές θα προβλέπουν χαμηλότερα πρόστιμα ώστε να μην εξαντληθεί η αυστηρότητα σε αυτή την κατηγορία των φορολογουμένων.

Πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος 659 εκ ευρώ.

Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι με τα μέχρι στιγμής δεδομένα έχει δημιουργηθεί ένας δυνητικός πρόσθετος δημοσιονομικός χώρος από διάφορες πηγές.

Συγκεκριμένα:

Περίπου 100 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον είναι το πρόσθετο ποσό μερίσματος της Τράπεζας της Ελλάδος.

Στα 279 εκατομμύρια ευρώ υπολογίζονται προς το παρόν οι εισροές κονδυλίων που θα έρθουν στην Ελλάδα μετά από την απόφαση του Ευρωδικαστηρίου να αναιρέσει τις επιστροφές κονδυλίων που έγιναν για παραβάσεις της κοινοτικής νομοθεσίας περί βοσκότοπων. Οι τελικές διαδικασίες για το εν λόγω πόσο ολοκληρώνονται το Μάιο, οπότε θα μπορούν να ληφθούν και οι αποφάσεις αναφορικά με τη χρήση του, αλλά και το πότε θα είναι διαθέσιμο στα κρατικά ταμεία.

Έως 280 εκατομμύρια ευρώ επιπλέον αναμένονται από την προσπάθεια της κυβέρνησης να εξαιρέσει προσφυγικές δαπάνες από τον υπολογισμό του πρωτογενών πλεονασμάτων. Στην περίπτωση αυτή ωστόσο υπάρχει και το κόστος 250 εκατ. ευρώ των κλειστών δομών το οποίο μένει να φανεί αν θα καλυφθεί από κοινοτικά κονδύλια ή άλλη πηγή.

Παράλληλα τρέχει και η επισκόπηση δαπανών από τον Ιανουάριο σε όλα τα υπουργεία και τους αρμόδιους φορείς. Υστέρηση στον προϋπολογισμός.

Όσον αφορά στην εκτέλεση του Προϋπολογισμού το μήνα Ιανουάριο παρατηρήθηκε υστέρηση στο πεδίο των εσόδων λόγω του σκέλους του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων. Και τούτο καθώς, όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές του Υπουργείου Οικονομικών, υπήρχαν εισροές κονδυλίων κοντά στα 400 εκατομμύρια ευρώ που έγιναν στο τέλος Ιανουαρίου και θα εγγραφούν στο μήνα Φεβρουάριο (καλύπτουν ένα μέρος της υστέρησης των 644 εκατ ευρώ). Επίσης στο σκέλος των δαπανών υπήρχε μία πρόσκαιρη αύξηση λόγω της συμμετοχής του κράτους στο swap της Εθνικής Τράπεζας. Επίσης δόθηκαν επιπλέον 44 εκατομμύρια ευρώ για τις ΥΚΩ της ΔΕΗ οι οποίες όμως θα μετρήσουν εθνικολογιστκά στο 2019 (σ.σ. πέραν των 150 εκατ. που δόθηκαν το 2019).

Γενικότερα, το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων αποτελεί αστάθμητο παράγοντα στον προϋπολογισμό του 2020 και τούτο, όπως εξηγούν στελέχη του ΥΠΟΙΚ, εν αντιθέσει με το πεδίο των φορολογικών εσόδων στο οποίο υπάρχει πολύ μεγαλύτερη ασφάλεια (σ.σ. και ο στόχος Ιανουαρίου επιτεύχθηκε).
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ