2020-02-19 14:55:26
Φωτογραφία για Παναμάς: Αυθαίρετη η απόφαση της ΕΕ για την ένταξη στους «φορολογικούς παραδείσους»
Ο πρόεδρος του Παναμά Λαουρεντίνο Κορτίσο κατήγγειλε χθες Τρίτη την «αυθαίρετη»

απόφαση της Ευρωπαϊκής Ένωσης να εγγράψει εκ νέου την κεντροαμερικανική χώρα στη μαύρη λίστα των φορολογικών παραδείσων.

«Θεωρώ ότι αυτό είναι αυθαίρετο», τόνισε ο Κορτίσο στον Τύπο, υπενθυμίζοντας τη «μεγάλη προσπάθεια» που έκανε ο Παναμάς υιοθετώντας νομοθεσία εναντίον της νομιμοποίησης εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα και της φοροδιαφυγής.

Ο πρόεδρος του Παναμά αξίωσε οι 27 να επανεξετάσουν την απόφασή τους. «Δεν ζητάω χάρη, απλά να μην λαμβάνουν αποφάσεις αυθαίρετα, να μας κρίνουν με τον ίδιο πήχη όπως και τις άλλες χώρες», επέμεινε.

Η κεντροαμερικανική χώρα είχε αφαιρεθεί από τη μαύρη λίστα της ΕΕ το 2018, αφού δεσμεύθηκε να προχωρήσει σε μεταρρυθμίσεις.

Οι υπουργοί Οικονομικών των κρατών-μελών της ΕΕ είχαν καταρτίσει την πρώτη τους μαύρη λίστα τον Δεκέμβριο του 2017, έπειτα από σειρά σκανδάλων, συμπεριλαμβανομένων των Panama Papers και LuxLeaks, στο πλαίσιο μιας προσπάθειας να καταπολεμήσουν με πιο επαρκή τρόπο τη φοροδιαφυγή των πολυεθνικών και των μεγάλων περιουσιών.


Καθώς προστέθηκαν, επίσης χθες, τα νησιά Κέιμαν, οι Σεϊχέλες και το Παλάου, ο κατάλογος συμπεριλαμβάνει πλέον δώδεκα χώρες ή δικαιοδοσίες. Στη μαύρη λίστα έχουν ήδη καταχωριστεί τα νησιά Φίτζι, το Ομάν, η Σαμόα, το Τρινιντάντ και Τομπάγκο, το Βανουάτου και τρεις περιοχές των ΗΠΑ — η Σαμόα, το Γκουάμ και οι αμερικανικές Παρθένες Νήσοι.

Οι χώρες και οι περιοχές οι οποίες ενεγράφησαν στη μαύρη λίστα «δεν προχώρησαν, εντός της καθορισμένης προθεσμίας, στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις για τις οποίες είχαν κάνει δεσμεύσεις προς την ΕΕ», εξήγησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε.

Ο Παναμάς ειδικά προστέθηκε στη μαύρη λίστα εξαιτίας των ελλείψεων στην ανταλλαγή φορολογικών δεδομένων.

Οι κυρώσεις σε βάρος των χωρών που προστίθενται στη μαύρη λίστα είναι αρκετά περιορισμένες: απλά προβλέπεται το πάγωμα των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα μπορούσαν να λάβουν.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ