2020-02-20 10:42:28
Φωτογραφία για Novartis: Ο «γόρδιος δεσμός» της κατάθεσης του «Σαράφη» και της «Κελέση»
Σε γόρδιο δεσμό έχει μετατραπεί ο τρόπος κατάθεσης των δύο προστατευόμενων μαρτύρων

του «Μάξιμου Σαράφη» και της «Αικατερίνης Κελέση» στην προανακριτική επιτροπή για τη Novartis, ενώ σήμερα θα εκφραστούν οι θέσεις του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Βασίλη Πλιώτα επί του περιεχομένου της χθεσινής αναφοράς του ΣΥΡΙΖΑ με την οποία ζητεί από τον ανώτατο εισαγγελικό λειτουργό να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής των εν λόγω προστατευόμενων μαρτύρων.

Κατ΄ αρχάς, να επισημανθεί ότι ενώπιον του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Λάμπρου Σοφούλη, ο οποίος με τον συνάδελφό του Ευάγγελο Ζαχαρή, ερευνούν τους δικονομικούς χειρισμούς στην σκευωρία της Novartis, οι δύο προστατευόμενοι μάρτυρες κατέθεσαν με αλλοιωμένα τα πρόσωπα τους και οι καταθέσεις ελήφθησαν στην ΓΑΔΑ.

Σύμφωνα με εισαγγελικούς κύκλους του Αρείου Πάγου, τα πρόσωπα τα οποία «βάφτισαν» τον «Μάξιμο Σαράφη» και την «Αικατερίνη Κελέση» μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος και προστατευόμενους μάρτυρες, αυτοί μπορούν να τους «ξεβαφτίσουν». Οι εν λόγω μάρτυρες έχουν και τις δύο αυτές ιδιότητες.


Αναλυτικότερα, μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος χρίστηκαν από την επικεφαλής της Εισαγγελίας Διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη και η απόφασή της επικυρώθηκε από τον Δημήτριο Παπαγεωργίου, πρώην εποπτεύων της εισαγγελίας Διαφθοράς. Την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα την απέδωσε ο εισαγγελέας Χρήστος Ντζούρας.

Τώρα, αρμόδιος για να δώσει εντολή για να βγουν οι κουκούλες από τους δύο αυτούς μάρτυρες είναι ο σημερινός εποπτεύων την Εισαγγελία Διαφθοράς , αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Παναγιώτης Μπρακουμάτσος και η Ελένη Τουλουπάκη. Με άλλα λόγια, για να αρθεί η ιδιότητα του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος πρέπει να συναινέσει η Ελένη Τουλουπάκη και ο εποπτεύων αυτής εισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος.

Πέρα όμως από το ποίος είναι αρμόδιος για να βγάλει τις κουκούλες, προέχει η προανακριτική επιτροπή της Βουλής να υποβάλλει σχετικό αίτημα στους αρμόδιους εισαγγελικούς λειτουργούς.

Δυνατότητες προανακριτικής επιτροπής

Σύμφωνα πάντα με κύκλους της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, η προανακριτική επιτροπή έχει εισαγγελικές αρμοδιότητες. Κατά συνέπεια έχει τη δυνατότητα να εκδώσει ένταλμα βιαίας προσαγωγής των δύο προστατευόμενων μαρτύρων, σε περίπτωση άρνησης τους να προσέλθουν να καταθέσουν, με την ιδιότητα όμως του προστατευόμενων μαρτύρων, δηλαδή με κουκούλα, στην ΓΑΔΑ.

Παράλληλα, με τον νέο Ποινικό Κώδικα οι προστατευόμενοι μάρτυρες δεν έχουν ποινικές ευθύνες για λιπομαρτυρία εάν δεν προσέλθουν να καταθέσουν ενώπιον των μελών της προανακριτικής επιτροπής.

Αντίθετα, μπορεί η Εισαγγελία Πρωτοδικών (και όχι η προανακριτική επιτροπή, καθώς εκφεύγει των αρμοδιοτήτων της) να ασκήσει ποινική δίωξη κατά των δυο εν λόγω μαρτύρων για απείθεια σε βαθμό πλημμελήματος.

Ούτε όμως η άρνηση των προστατευόμενων μαρτύρων συνιστά λόγο για την άρση της προστασίας τους, καθώς ο νόμος είναι σαφής για τους προστατευόμενους μάρτυρες.

Η απάντηση Πλιώτα στο ΣΥΡΙΖΑ

Σήμερα ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασίλειος Πλιώτας αναμένεται να απαντήσει στην χθεσινή αναφορά της γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγας Γεροβασίλη και του εισηγητή του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην προανακριτική της Βουλής για τη Novartis Σπύρου Λάππα.

Πάντως, εισαγγελείς έλεγαν χθες με νόημα ότι η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου και η προανακριτική επιτροπή είναι δύο ανεξάρτητα πολιτειακά όργανα και το ένα δεν ασκεί αρμοδιότητες και εποπτεία επί του άλλου και αυτό ανεξάρτητα ένα τα μέλη της προανακριτικής επιτροπής έχουν εισαγγελικές αρμοδιότητες.

Χθες, ο κ. Πλιώτας είχε μεγάλης διάρκειας συνεργασία με τον κ. Μπρακουμάτσο για την αναφορά του ΣΥΡΙΖΑ.

Με την αναφορά, η οποία υπογράφεται από όλους τους βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ- μέλη της Προανακριτικής Επιτροπής, ζητείται από τον ανώτατο εισαγγελέα να παρέμβει για τη μη εκτέλεση του εντάλματος βίαιης προσαγωγής που έχει εκδώσει η πλειοψηφία της Επιτροπής κατά του προστατευομένου μάρτυρα με τις κωδική ονομασία «Μάξιμος Σαράφης», αφού αυτή θα οδηγούσε ευθέως σε άρση του καθεστώτος προστασίας που έχει αναγνωριστεί από εισαγγελική αρχή.

Το ίδιο ισχύει και για την μάρτυρα με την κωδική ονομασία «Αικατερίνη Κελέση» που ακολούθησε την ίδια τακτική.

Χθες, κατά την έξοδό του από το δικαστικό Μέγαρο ο Σπύρος Λάππας δήλωσε: «Ήρθαμε να επιδώσουμε έγγραφο διαμαρτυρίας ζητώντας την προστασία της νομιμότητας την οποία παραβιάζει η πλειοψηφία της προανακριτικής επιτροπής. Η προστασία των μαρτύρων και το ειδικό πρόγραμμα προστασίας τους, προβλέπει συγκεκριμένη διαδικασία αλλά δυστυχώς γίνεται απόπειρα αποκάλυψης του προσώπου τους για να αρχίσει η βιομηχανία διώξεων σε βάρος τους. Έχουμε απευθυνθεί σε όλα τα διεθνή όργανα να καταγγέλλουμε την συμπεριφορά της Επιτροπής. Εάν οι μάρτυρες αυτοί εξεταστούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από αυτόν που προβλέπει ο νόμος ειναι σίγουρη η καταδίκη της χώρας μας».
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ