2020-02-20 11:30:31
Φωτογραφία για Άοπλοι Στρατιωτικοί και χωρίς αστυνομική φύλαξη εκτελούν υπηρεσία στα hotspot (ΕΓΓΡΑΦΟ)
ΕΠΕΡΩΤΗΣΗ (12/18-02-2020) Του Κωνσταντίνου Μπούμπα, βουλευτού Νομού Σερρών

ΠΡΟΣ: τον Κ. Παναγιωτόττουλο, Υπουργό Εθνικής Άμυνας

ΘΕΜΑ: «Υπηρεσία Στρατιωτικού προσωπικού σε Τοπικά Συντονιστικά Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π.)»

ΣΧΕΤ: ΥΕΘΑ/Φ.900α/2348/16875/10-02-2020 (ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ)

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }

Σε επερώτηση της σχετικής απάντησης, του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας Γραφείο Νομοθετικής Πρωτοβουλίας Τμήμα Κοινοβουλευτικού Ελέγχου με θέμα «Κοινοβουλευτικός Έλεγχος» και σε συνέχεια της ερώτησης 3385/17-01-2020, που κατέθεσε ο βουλευτής κ. Κωνσταντίνος Μπούμπας αναφέρονται τα ακόλουθα:

1. Σύμφωνα με το άρθρο 16 του ν.4375/16 (Α’51), την ευθύνη της φύλαξης των εγκαταστάσεων των Περιφερειακών Υπηρεσιών της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχει αποκλειστικά η Ελληνική Αστυνομία.


2. Σε διάφορα Κέντρα Διαχείρισης Προσφυγικής Κρίσης (ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π) τονίζεται εκ νέου ότι δεν υπάρχει πλέον 24ωρη αστυνομική φύλαξη με ένοπλο σκοπό αντιπρόσωπο της ΕΛ.ΑΣ.

Των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. προΐστανται ανώτεροι αξιωματικοί, οι οποίοι υπηρετούν στις Μονάδες – Υπηρεσίες των Ενόπλων Δυνάμεων, που εδρεύουν στις περιοχές, όπου λειτουργούν τα ως άνω Κέντρα, εκτελούν υπηρεσία Αξιωματικοί και Υπαξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων ως Επικεφαλής Συντονιστές καθώς και Βοηθοί Συντονιστών.

2. Εκτελούν υπηρεσία άοπλοι και χωρίς αστυνομική φύλαξη θέτοντας τους εαυτούς τους σε διαρκή κίνδυνο εξαιτίας είτε των διάφορων πιθανών εγκληματικών στοιχείων και δραστηριοτήτων που υπάρχουν εντός των ΤΟΣΚΕΔΠ είτε σε περίπτωση επικίνδυνων εξεγέρσεων.

3. Έχει καθορισθεί με έγγραφες οδηγίες που έχουν εκδοθεί από το ΓΕΕΘΑ, ότι σε περίπτωση πρόκλησης επεισοδίων με αποτέλεσμα τη διατάραξη της τάξης στις υπόψη Δομές, ο επικεφαλής των ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π. να προβαίνει άμεσα στην απομάκρυνση του προσωπικού και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) από το χώρο, στην ενημέρωση του κλιμακίου της ΕΛ.ΑΣ, προκειμένου να αναλάβει το έργο αρμοδιότητάς του, καθώς και στην άμεση ενημέρωση του ΓΕΕΘΑ/ΚΕ.Σ.Ο.Δ.Π και των αρμοδίων Σχηματισμών.

4. Οι υπόψη Δομές είναι περιφραγμένες και σε περίπτωση φραγής των εισόδων και εξόδων από τα τυχόν εξεγερθέντα άτομα σε ενδεχόμενη ένοπλης (αυτοσχέδιοι οπλισμοί, μολότοφ, κλπ.) πρόκλησης επεισοδίων με αποτέλεσμα τη διατάραξη της τάξης καθώς και την άμεση απειλή της σωματικής ακεραιότητας του εν λόγω προσωπικού , κατέστη εξαιρετικά δύσκολη η έγκαιρη και άμεση απομάκρυνση των στελεχών του ΣΞ εφόσον δεν φέρουν μαζί τους ατομικό οπλισμό καθώς και των μέσων των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) από το χώρο τα οποία θέτουν διακριτό και εύκαιρο στόχο.

5. Ενδεχομένως εσωτερικά των Δομών να υπάρχουν αλλόθρησκα στοιχεία τα οποία να διακινούν τυχόν πληροφορίες προς πάσα κατεύθυνση, για το προσωπικό την οργάνωση και την λειτουργία των Ενόπλων Δυνάμεων.

6. Το ζήτημα τίθεται εξαιρετικά μείζον και επικίνδυνο, για την ασφάλεια του προσωπικού και προκειμένου να μην θρηνήσουμε θύματα προτείνεται να εξεταστεί η δυνατότητα να φέρουν ατομικό οπλισμό κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας τους.

Κατόπιν τούτων επερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

1. Γιατί δεν επιτρέπεται να φέρουν ατομικό οπλισμό στα στελέχη που εκτελούν υπηρεσία στα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π με την προϋπόθεση οποιαδήποτε αντίδραση σε τυχόν περιστατικό, από το προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, να μην περιλαμβάνει την χρήση οπλισμού, παρά μόνον σε καταστάσεις αυτοάμυνας και με βάση τις αρχές της αναλογικότητας και αναγκαιότητας;

2. Γιατί δεν επιτρέπεται στα στελέχη που εκτελούν υπηρεσία στα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π, να φέρουν πολιτική περιβολή διότι φορώντας την υπηρεσιακή τους ενδυμασία προκαλούν εύκαιρο και ευάλωτο στόχο εφόσον είναι άοπλοι;

3. Γιατί δεν δίνεται η δυνατότητα της μετακίνησης του εν λόγω προσωπικού με μέσα τα οποία δεν προσδιορίζουν στρατιωτική ταυτότητα προκειμένου τα μέσα αυτά να μην γίνουν εύκολοι στόχοι;

4. Γιατί δεν ορίζεται μόνιμη 24ωρη φύλαξη σε όλα τα ΤΟ.Σ.ΚΕ.Δ.Π από ένοπλο σκοπό αντιπρόσωπο και κλιμάκιο της ΕΛ.ΑΣ;

Δείτε τη σχετική επερώτηση:

.example_responsive_3 { width: 320px; height: 600px; } @media(min-width: 500px) { .example_responsive_3 { width: 468px; height: 60px; } } @media(min-width: 800px) { .example_responsive_3 { width: 600px; height: 90px; } }
staratalogia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ