2020-02-20 14:28:09
Φωτογραφία για Πρωτοποριακή θεραπεία κοιλιακής ταχυκαρδίας με Ακτινοθεραπεία, δίνει σε ασθενή μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή
Οι ιατροί υπολόγιζαν ότι λίγες εβδομάδες ζωής απέμεναν για τον 75χρονο Warren Robilliard όταν αποφάσισαν να δοκιμάσουν πάνω του, για πρώτη φορά στην Αυστραλία, μία πρωτοποριακή ακτινοθεραπεία για να τον θεραπεύσουν από μια σπάνια καρδιακή πάθηση, την κοιλιακή ταχυκαρδία.

Ο κ. Robilliard ζούσε εδώ και ένα χρόνο χάρη στην τοποθέτηση απινιδιστή, που επανέφερε την καρδιά του μέχρι και τρεις φορές την ημέρα. Ο καρδιοπαθής βρισκόταν συνεχώς στα πρόθυρα ανακοπής, καθώς η καρδιά του χτυπούσε 200-250 φορές το λεπτό.

Η αποτελεσματικότητα του απινιδιστή είχε αρχίσει να φθίνει, και φαινόταν ότι δεν του είχαν μείνει άλλες επιλογές. Είχε ήδη χειρουργηθεί τρεις φορές. Το τρίτο χειρουργείο δεν έφερε κανένα αποτέλεσμα αφήνοντας τον ασθενή να μάχεται για τη ζωή του στην εντατική.

«Δεν είχε άλλη επιλογή. Θα πέθαινε από την πάθησή του», δήλωσε ο ραδιολόγος-ογκολόγος του Ινστιτούτου Peter MacCallum Cancer, Shankar Siva
. Έτσι την περασμένη Τρίτη, οι ιατροί του Peter Mac αποφάσισαν να δοκιμάσουν για πρώτη φορά τη λεγόμενη Στερεοτακτική Αφαιρετική Ακτινοθεραπεία (Stereotactic Ablative Body RT-SARB) σε καρδιακή πάθηση. Η συγκεκριμένη επέμβαση είχε αναπτυχθεί για την καταστροφή των καρκινικών όγκων, αλλά στην Αμερική είχε φανεί και η αποτελεσματικότητά της στις καρδιακές παθήσεις.

Τη μέθοδο αυτή ήδη τη χρησιμοποιούσαν οι ιατροί του Peter Mac για την εξουδετέρωση όγκων σε σημεία που δεν μπορούσαν να χειρουργήσουν, όπως στους ασθενείς με καρκίνο του πνεύμονα, βελτιώνοντας κατά 30% τα ποσοστά επιβίωσής τους.

Πριν ένα χρόνο ομάδα επιστημόνων από το Peter Mac και το νοσοκομείο Royal Melbourne Hospital μετέβησαν στο Πανεπιστήμιο του St Louis στην Αμερική για να εκπαιδευτούν στην εφαρμογή της SARB στους καρδιοπαθείς.

«Ήμασταν έτοιμοι να δοκιμάσουμε τη θεραπεία από τον περασμένο Σεπτέμβριο, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής κ. Siva. «Είχαμε δύο ασθενείς με κοιλιακή ταχυκαρδία που θα μπορούσαν να επωφεληθούν, αλλά ήταν εξαιρετικά αδύναμοι και δεν θέλαμε να το διακινδυνέψουμε».

Η περίπτωση του Robilliard ήταν η κατάλληλη για την πρώτη δοκιμή. Σε σύνδεση με ομάδα ιατρών στην Αμερική, οι ακτινολόγοι του Peter Mac ολοκλήρωσαν με επιτυχία την πρώτη εφαρμογή της SARB. Ο κ. Robilliard δέχθηκε τρεις δόσεις ακτινοβολίας, τέσσερις φορές υψηλότερες από τη δόση που δίνουν στους καρκινοπαθείς, που ισούται με τη δύναμη 35,700 ακτινογραφιών.

Παρ’ ότι θα χρειαστούν έξι εβδομάδας να φανούν πλήρως τα οφέλη αυτής της θεραπείας, ο κ. Robilliard ένιωσε σημαντική βελτίωση μέσα σε 48 ώρες.

Πηγή neoskosmos.com

medlabnews.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ