2020-02-20 22:00:14
Φωτογραφία για «Κίτρινη κάρτα» για το ασφαλιστικό από το Γραφείο Προϋπολογισμού
Κίτρινη κάρτα στο ασφαλιστικό νομοσχέδιο της Κυβέρνησης βγάζει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, επισημαίνοντας παράλληλα θετικές εξελίξεις στο μέτωπο της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας και προβλέποντας πρωτογενές πλεόνασμα το 2019 ανάλογο των επιδόσεων του 2018. Οι ανακοινώσεις της Eurostat για το 2018 είχαν βγάλει πρωτογενές πλεόνασμα 4,3% του ΑΕΠ και τώρα το ΓΠΚΒ εκτιμά πως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 θα διαμορφωθεί κοντά στα αποτελέσματα του 2018.

«Τα δημοσιονομικά δεδομένα δείχνουν ιδιαίτερα ενθαρρυντικά, αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της γενικής Κυβέρνησης και την εκτίμηση του Γραφείου Προϋπολογισμού, το πρωτογενές δημοσιονομικό αποτέλεσμα του 2019 φαίνεται ότι θα διαμορφωθεί κοντά στα περσινά επίπεδα. Αυτό καταδεικνύει τη δημοσιονομική ανθεκτικότητα της ελληνικής οικονομίας καθώς επιτυγχάνεται παρά τα επεκτατικά μέτρα που λήφθηκαν στη διάρκεια του έτους. Η διατήρηση της δημοσιονομικής σταθερότητας είναι ιδιαίτερα κρίσιμη αφού αποτελεί τη βασική συνθήκη διασφάλισης της αξιοπιστίας του ελληνικού Δημοσίου», σημειώνεται στην έκθεση.


Επιβεβαίωση των προβλέψεων του ΓΠΚΒ, δεν φέρνει πρακτικά καμία μεταβολή σε επίπεδο δημοσιονομικής διαχείρισης εφεξής, καθώς η όποια υπέρβαση πλεονάσματος, από την ώρα που έχει κλείσει η χρήση του 2019, δεν μπορεί να αξιοποιηθεί παρά μόνο για μείωση του χρέους. Αν όμως το πρωτογενές αποτέλεσμα του 2019 ξεπεράσει ή έστω προσεγγίσει το 4% του ΑΕΠ μετά από ένα μπαράζ έκτακτων παροχών τόσο από την Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ όσο και την Κυβέρνηση της Ν.Δ., σημαίνει πολλά για το επίπεδο της αχρείαστης υπερφορολόγησης, την οποία έχουν υπομείνει για πολλά χρόνια οι φορολογούμενοι.

Στο μέτωπο του ασφαλιστικού, το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κράτους στη Βουλή, χωρίς περιστροφές, καυτηριάζει την επιλογή αποσύνδεσης των ασφαλιστικών εισφορών από το ύψος του εισοδήματος για ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες. «Πρόκειται ουσιαστικά», τονίζει, «για επαναφορά του καθεστώτος που τροποποίησε η ασφαλιστική μεταρρύθμιση του νόμου 4387/2016, στο πλαίσιο εξορθολογισμού του συστήματος και ίσης μεταχείρισης των ασφαλισμένων, αυτοαπασχολούμενων ή μισθωτών. Η ακύρωση αυτής της μεταρρύθμισης επανεισάγει την ευνοϊκότερη μεταχείριση των ελεύθερων επαγγελματιών σε σχέση με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, μια από τις βασικές αιτίες των ιδιαίτερα υψηλών ποσοστών αυτοαπασχόλησης, χωρίς προσωπικό, που καταγράφει διαχρονικά η χώρα μας, 22% έναντι 9% στην Ευρωζώνη, με αρνητικές επιπτώσεις στη συνολική παραγωγικότητα και στα δημόσια έσοδα».

Κατά τα λοιπά, στην έκθεση σημειώνεται ότι με το νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή αυξάνονται τα ποσοστά αναπλήρωσης για χρόνο ασφάλισης μεγαλύτερο των 30 ετών, μειώνονται οι εισφορές της μισθωτής εργασίας για επιδόματα ανεργίας, εργατική κατοικία και εργατική εστία, καταργείται το ανώτατο όριο του αθροίσματος κύριας και επικουρικής σύνταξης, θεσπίζεται προαιρετική ασφάλιση για λήψη επικουρικής σύνταξης και εφάπαξ παροχής και ολοκληρώνεται η ενοποίηση των ασφαλιστικών φορέων με την ένταξη του ΕΤΕΑΕΠ στον ΕΦΚΑ. Επίσης, καταργείται η 13η σύνταξη και η εξοικονόμηση που προκύπτει (0,5% του ΑΕΠ) κατευθύνεται στη συμμόρφωση με τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Επικρατείας και σε άλλες πολιτικές κοινωνικής ασφάλισης, πρόνοιας και κοινωνικής αλληλεγγύης και υγείας.

Όσον αφορά τις μακροοικονομικές εξελίξεις, το ΓΠΚΒ σημειώνει ότι οι ρυθμοί μεγέθυνσης του δεύτερου και τρίτου τριμήνου του 2019 υπερβαίνουν το 2%, υποδηλώνοντας επιτάχυνση της οικονομικής δραστηριότητας με ενισχυμένο τον ρόλο των εξαγωγών, το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών παραμένει ισορροπημένο, η ανεργία συνεχίζει να μειώνεται, η απασχόληση αυξάνεται και ο πληθωρισμός ανακάμπτει. Επιπλέον, οι βραχυχρόνιοι δείκτες οικονομικής δραστηριότητας καθώς και οι δείκτες προσδοκιών και οικονομικού κλίματος συνεχίζουν να κινούνται σε θετική κατεύθυνση. Με βάση τα ανωτέρω, η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας αναμένεται να συνεχιστεί, παρά την αυξημένη αβεβαιότητα από το εξωτερικό περιβάλλον και την υποτονική ανάπτυξη της οικονομίας της Ευρωζώνης.

Η αύξηση του κατώτατου

Το ΓΠΚΒ παίρνει θέση, εμμέσως πλην σαφώς, και στον δημόσιο διάλογο που έχει ξεκινήσει αναφορικά με το ύψος της νέας αύξησης του κατώτατου μισθού. Σημειώνει πως μια λιγότερο θετική εξέλιξη που αξίζει να επισημανθεί είναι η μείωση του δείκτη μισθολογικού κόστους (-1,2%) σε ετήσια βάση κατά το τρίτο τρίμηνο του 2019, μετά από μια περίοδο εφτά τριμήνων συνεχούς αύξησης, εξέλιξη η οποία «αποτελεί ένδειξη της περιορισμένης επίδρασης της αύξησης του κατώτατου μισθού, από τον Ιανουάριο 2019, στους υπόλοιπους μισθούς της οικονομίας (spillover). Αυτή η διαπίστωση, σε συνδυασμό με τη διατήρηση της αυξητικής τάσης στην απασχόληση, δεν επιβεβαιώνει τις ανησυχίες που είχαν εκφραστεί σχετικά με τις ενδεχόμενες δυσμενείς επιδράσεις της αύξησης του κατώτατου μισθού και θα πρέπει να ληφθεί υπόψη, ενόψει των διαπραγματεύσεων για τη νέα αναπροσαρμογή του κατώτατου μισθού».

«The New Daily Mail» 

με πληροφορίες από το Euro2Day
TheNewDailyMail
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ