2020-02-21 09:13:34
Φωτογραφία για 12 πράγματα που ΠΡΕΠΕΙ να απομακρύνεις από το υπνοδωμάτιο σου για λόγους υγείας

Πώς να δημιουργήσετε ένα υγιές υπνοδωμάτιο, με καθαρό και φρέσκο αέρα, χωρίς ακτινοβολία, που μεταδίδει την ισορροπία και την ηρεμία και προωθεί την σωστή ξεκούραση και τις υγιείς σχέσεις.

Πολλοί ειδικοί και διαιτολόγοι σε όλο τον κόσμο λένε ότι πρέπει να τρώμε βιολογικά τρόφιμα, άφθονα φρούτα και λαχανικά, να πίνουμε άφθονο νερό.

Να κοιμόμαστε τουλάχιστον 8 ώρες την ημέρα, να αποφεύγουμε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και το πρόχειρο φαγητό.

Να αποφεύγουμε τη σοκολάτα και άλλα ζαχαρώδη, να καθαρίζουμε τον οργανισμό μας από όλες τις βλαβερές τοξίνες, κ.λπ.

Αλλά, ξέρατε ότι η δημιουργία ενός υγιούς περιβάλλοντος στο σπίτι είναι επίσης μέρος της διαδικασίας καθαρισμού και αποτοξίνωσης της ζωής μας;

Φυσικά και αφού μάθετε για τους κινδύνους για την υγεία των φίλτρων του κλιματιστικού και των τοξικών προϊόντων καθαρισμού, σίγουρα θα απομακρύνετε τα προϊόντα αυτά από το σπίτι σας!

Αλλά, τι γίνεται με την κρεβατοκάμαρά σας; Η κρεβατοκάμαρα είναι ένα δωμάτιο του σπιτιού που περνάμε πολλές ώρες και χρειαζόμαστε μία ατμόσφαιρα χαλαρωτική, καθαρή και με μυρωδιές που ταξιδεύουν.

Παρακάτω ακολουθούν μερικές συμβουλές για να καταφέρετε την ατμόσφαιρα της κρεβατοκάμαρας με φυσικούς και ανέξοδους τρόπους.

Πώς να καθαρίσετε την κρεβατοκάμαρά σας και τι ΠΡΕΠΕΙ να απομακρύνεις από το υπνοδωμάτιο σου για λόγους υγείας.

1. Αντικαταστήστε τα μαξιλάρια και τις μαξιλαροθήκες σας 

Η αλήθεια είναι ότι πολλοί άνθρωποι κάνουν το λάθος και υποθέτουν ότι το βαμβάκι είναι μια πιο ασφαλής επιλογή σε σχέση με τα συνθετικά υλικά, αλλά το βαμβάκι χρησιμοποιεί το 25% των εντομοκτόνων παγκοσμίως και πάνω από το 14% των φυτοφαρμάκων. Αν μπορείτε να το αντέξετε οικονομικά, αντικαταστήστε τα μαξιλάρια σας με νέα, φτιαγμένα από οργανικά υλικά.

2. Αντικαταταστήστε ή αφαιρέστε όλα τα τεχνητά υφάσματα από τα κλινοσκεπάσματα σας, το υπνοδωμάτιο, και τις ντουλάπες σας.

Τα συνθετικά υλικά όπως ακρυλικά, το νάιλον και ο πολυεστέρας είναι κατασκευασμένα από θερμοπλαστικά. Αυτά τα υφάσματα αναδύουν μόρια του αερίου κάθε φορά που θερμαίνονται. Εάν φοράτε ρούχα που δεν είναι ζαρωμένα, τότε αναπνέετε πλαστικό και φορμαλδεΰδη. Να θυμάστε ότι το δέρμα σας μπορεί ν’ απορροφήσει απ’ ευθείας αυτά τα χημικά.

3. Αντικαταστήστε ή απομακρύνετε τα συνθετικά ρούχα από την ντουλάπα σας

Η βάση για τα περισσότερα συνθετικά υφάσματα είναι ένα υγρό που παρασκευάζεται από άνθρακα, πετρέλαιο ή φυσικό αέριο. Το υγρό, βγαίνει μέσω των λεπτών οπών ενός ακροφυσίου, που ονομάζεται μήτρα κλωστοποιήσεως, και στη συνέχεια ψύχεται έτσι ώστε να στερεοποιηθεί και να σχηματίσει μικροσκοπικά νήματα. Αυτές οι κλωστές υφαίνονται για να κάνουν το ύφασμα. Αυτό σημαίνει ένα πράγμα: θα πρέπει να επιλέγετε ρούχα που είναι κατασκευασμένα από φυσικά ή οργανικά υλικά.

4. Αφαιρέστε τα πλαστικά και τα υφασμάτινα έπιπλα

Αν έχετε κάποια έπιπλα στο υπνοδωμάτιο σας, όπως μια καρέκλα από τεχνητό δέρμα, θα πρέπει να το αφαιρέσετε. Το πολυβινυλοχλωρίδιο (PVC) χρησιμοποιείται συχνά στο συνθετικό δέρμα. Το PVC θεωρείται ως το πιο επικίνδυνο από όλα τα πλαστικά. Πετάξτε τα μαξιλάρια και τα καλύμματα που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες και στο νερό γιατί έχουν ψεκαστεί με χημικά που είναι τοξικά.

5. Αφαιρέστε τις μοριοσανίδες και το MDF

Εάν έχετε οποιοδήποτε έπιπλο που είναι κατασκευασμένο από μοριοσανίδες, MDF ή μελαμίνη, δεν θα έπρεπε να είναι στην κρεβατοκάμαρά σας. Η χημική ουσία που προκαλεί τη μεγαλύτερη ανησυχία είναι η μεθανάλη, η οποία μπορεί να επιδεινώσει το άσθμα και άλλες παθήσεις των πνευμόνων, να ερεθίσει τους βλεννογόνους και να προκαλέσει δερματίτιδα εξ επαφής. Όπως και το MDF, οι μοριοσανίδες περιέχουν μεθανάλη, ένα γνωστό καρκινογόνο που συνδέεται με τον καρκίνο του λάρυγγα. Τα χημικά αυτά μπορούν, επίσης, να προκαλέσουν πονοκεφάλους, αλλεργίες, ναυτία και μια αίσθηση καψίματος στο λαιμό.

6. Αφαιρέστε τα συνθετικά χαλιά

Οι ειδικοί λένε ότι το ξύλο και τα πλακάκια είναι πιο εύκολα να καθαριστούν και προτιμώνται από όσους υποφέρουν από αλλεργίες. Μπορεί τα χαλιά να φαίνονται ωραία στην κρεβατοκάμαρά σας, θα συγκρατήσουν όμως τη βρωμιά, τα ακάρεα της σκόνης και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείτε, παραλείψτε τα. Σχεδόν όλοι οι πολυεστέρες κατασκευάζονται από αντιμόνιο, ένα καρκινογόνο που είναι τοξικό για την καρδιά, τους πνεύμονες, το συκώτι, και το δέρμα.

7. Χρησιμοποιήστε βαφές χωρίς πτητικές οργανικές ενώσεις

Αν αποφασίσετε να βάψετε ένα δωμάτιο χρησιμοποιήσετε No-VOC χρώματα. Τα χρώματα που έχουν στη σύνθεσή τους πτητικές οργανικές ενώσεις δεν είναι σταθερά και περιέχουν, επίσης, ανθρακικές ενώσεις που εξατμίζονται εύκολα στον αέρα. Όταν εισέρχονται στον αέρα, αντιδρούν με τα λοιπά στοιχεία και παράγουν όζον, το οποίο προκαλεί την ατμοσφαιρική ρύπανση και μια σειρά προβλημάτων υγείας συμπεριλαμβανομένων των αναπνευστικών προβλημάτων, των πονοκεφάλων, του καψίματος, της δακρύρροιας και της ναυτίας.

8. Απομακρύνετε τα παπούτσια

Απομακρύνετε τα παπούτσια από το σπίτι σας. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να έχετε παπούτσια εσωτερικού και εξωτερικού χώρου για να αποφύγετε τη μεταφορά της βρωμιάς από το εξωτερικό περιβάλλον στο σπίτι. Μπορείτε επίσης ν’ αγοράσετε έναν δίσκο τοποθέτησης παπουτσιών ή μποτών και να τον βάλετε δίπλα στην πόρτα. Όταν εισέρχεστε στο σπίτι, απλά τοποθετείστε τα παπούτσια σας στο δίσκο ελαχιστοποιώντας την περίπτωση να μεταφερθούν σε όλο το σπίτι τα μικροσωματίδια που είναι κολλημένα στα παπούτσια σας.

9. Ελαχιστοποιήστε τις ηλεκτρικές συσκευές

Η ελαχιστοποίηση των ηλεκτρικών συσκευών σημαίνει να απομακρύνετε τον ηλεκτρονικό υπολογιστή, την τηλεόραση ή άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από την κρεβατοκάμαρά σας. Οι ηλεκτρονικές συσκευές μπορούν να διαταράξουν τον ύπνο σας.

10. Αντικαταστήστε ή καλύψτε το στρώμα σας

Αυτό ίσως είναι και το πιο δύσκολο βήμα, διότι είναι οικονομικά απαγορευτικό για πολλούς ανθρώπους. Η πραγματικότητα είναι ότι τα συμβατικά στρώματα ψεκάζονται με επιβραδυντικά φλόγας και με χημικά που είναι ανθεκτικά στους λεκέδες. Πολλά στρώματα είναι κατασκευασμένα από αφρώδη υλικά που αναδύουν χημικά για χρόνια. Υπάρχουν πολλοί τύποι οργανικών στρωμάτων στην αγορά. Προτιμήστε τα.

11. Αγοράστε έναν ιονιστή

Αγοράστε έναν ιονιστή για όλο το σπίτι ή έναν φορητό ιονιστή που να μπορεί να μετακινηθεί από το ένα δωμάτιο στο άλλο. Βρείτε έναν ιονιστή με φίλτρο HEPA, και να είστε σίγουροι πως ότι κι αν αγοράσετε, δεν πρόκειται να παράγει όζον.

12. Αφαιρέστε τις παλιές κουρτίνες και τα στόρια σας

Οι κουρτίνες και τα στόρια κρύβουν σκόνη, γύρη και άλλα αλλεργιογόνα. Αν μπορείτε, αφαιρέσετε τις παλιές κουρτίνες και τα στόρια και αντικαταστείστε τα με αντίστοιχα από οργανικό ύφασμα.

TIPS: Καθαρίστε την κρεβατοκάμαρά σας με φυσικούς τρόπους

Χαλαρωτική μυρωδιά: Ρίξτε λίγες σταγόνες αιθέριου ελαίου μέντας ή κανέλας σε βαμβακάκια τα οποία θα κλείσετε σε ένα βάζο, το οποίο θα κλείσετε με αλουμινόχαρτο τρυπημένο σε πολλά σημεία. Στη συνέχεια τοποθετήστε το πίσω από ένα έπιπλο, κατά προτίμηση κοντά σε πηγή θερμότητας όπου η μυρωδιά θα είναι πιο έντονη.

Κρεβάτι: Είναι αρκετά υγιεινό το συχνό αέρισμα του στρώματος αυτό το ξέραμε. Αυτό όμως που δε ξέραμε είναι ότι μπορούμε να πασπαλίσουμε το στρώμα με μαγειρική σόδα για να απομακρυνθεί η υγρασία και στη συνέχεια πέρασμα με ηλεκτρική σκούπα.

Τοίχοι: Αν οι τοίχοι σας έχουν λερωθεί τότε η απομάκρυνση των λεκέδων μπορεί να γίνει με ένα σφουγγάρι βρεγμένο με νερό και ξίδι. Αν υπάρχει μούχλα καθαρίστε με ξύδι και αλάτι σε ίσα μέρη ενώ για μολυβιές χρησιμοποιήστε ψίχα ψωμιού ή λευκή γόμα.

Φροντίστε όλα τα παραπάνω για να μπορέσετε να ζήσετε μια ζωή απαλλαγμένη από αλλεργίες και προβλήματα. Τουλάχιστον όσα πράγματα περνάνε από το χέρι σας, φροντίστε να τα ρυθμίσετε για το δικό σας καλό. Η καθαριότητα είναι ένα από αυτά. Φτιάξτε ένα ημερολόγιο καθαριότητας και φροντίστε να σημειώνετε εκεί κάθε πότε πλένετε τα μαξιλάρια ή το στρώμα σας για να έχετε όλες τις δουλειές σας σε τάξη.

.Let's block ads! (Why?)

ΧΡΗΣΙΜΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ