2020-02-21 09:23:30
Φωτογραφία για Έρευνα; Το 85% των Κρητικών ψάχνουν ιατρικές πληροφορίες πρώτα στο διαδίκτυο και μετά πάνε στον γιατρό
Τον “dr. Google” αναζητούν όλο και περισσότεροι Κρητικοί, συμβαδίζοντας με την παγκόσμια τάση που θέλει το διαδίκτυο να αναλαμβάνει και τον ρόλο γιατρού, όλων των ειδικοτήτων, για πολλές ασθένειες.

Είναι χαρακτηριστική η εκτίμηση του προέδρου του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου κ. Χάρη Βαβουρανάκη, ότι «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Και όταν λέμε “dr. Google”, εννοούμε τη γνωστή μηχανή αναζήτησης, στην οποία σπεύδουν όσοι αντιμετωπίζουν κάποιο ιατρικής φύσης πρόβλημα ή υποψιάζονται κάτι τέτοιο και ψάχνουν πληροφορίες μέσω σελίδων στο διαδίκτυο που αναφέρονται σε αυτό. Σε πρώτη ανάγνωση, αυτό δεν είναι κακό. Όμως το ίντερνετ, όπως σε κάθε τομέα της ζωής, έχει και τη σκοτεινή του πλευρά, με τον κίνδυνο να καραδοκεί αν ο ασθενής παρασυρθεί από βαρύγδουπες θαυματουργές υποσχέσεις ή λανθασμένες πληροφορίες.


 Όπως χαρακτηριστικά σκιαγραφεί τον κίνδυνο ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, «παρόλο που υπάρχουν αξιόλογες ιατρικές σελίδες, εμφανίζεται ένας μεγάλος αριθμός από sites που παραπληροφορούν τον πολίτη, ο οποίος αναζητά λύσεις σε θέματα υγείας. Οι “μαρτυρίες ασθενών”, οι “νέες πρωτοποριακές θεραπείες”, τα “θαυματουργά φάρμακα” τις περισσότερες φορές δημιουργούν εσφαλμένες απόψεις και οδηγούν σε επικίνδυνες επιλογές, αλλάζοντας ουσιαστικά την πρόγνωση. Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως κανένα ιατρικό site, όσο επίσημο και αναγνωρισμένο κι αν είναι, δεν μπορεί να αντικαταστήσει τον γιατρό μας», προειδοποιεί ο κ. Βαβουρανάκης.

Είναι μάλλον αυτονόητο ότι ο “dr. Google” δεν είναι ό,τι καλύτερο όταν καλείται να συμβουλέψει ασθενείς για να διαγνώσουν οι ίδιοι το νόσημα που πάσχουν, παρακάμπτοντας τον γιατρό τους. Το ίδιο όμως αυτονόητο είναι ότι το διαδίκτυο μπορεί να προσφέρει πολύτιμες πληροφορίες υγείας, αν γίνεται σωστή και υπεύθυνη χρήση του. Όπως σημειώνει χαρακτηριστικά στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου στον αντίποδα, «η διαδικτυακή αναζήτηση μπορεί να βοηθήσει στην προαγωγή της υγείας, όταν περιορίζεται στην ενημέρωση και στην ευαισθητοποίησή μας απέναντι σε προβλήματα και καταστάσεις που πιθανόν θα περνούσαν απαρατήρητα», με τον ίδιο ωστόσο να επισημαίνει ότι πρέπει πάνω απ’ όλα οι χρήστες να δίνουν έμφαση στην αξιοπιστία και στην εγκυρότητα της εκάστοτε πηγής. Στην ερώτηση αν υπάρχουν περιστατικά στο νησί μας που έχουν εξελιχθεί σε σοβαρά εξαιτίας του... dr. Google, ο κ. Βαβουρανάκης κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την αγορά από ανώνυμα sites και χωρίς ιατρική συνταγή «θαυματουργών σκευασμάτων που θεραπεύουν κάθε νόσο», η οποία, σύμφωνα με τον ίδιο, «μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές, πολλές φορές, μη αναστρέψιμες βλάβες. Υπάρχουν περιπτώσεις που αλοιφές αγοράστηκαν ως αντιφλεγμονώδεις από το διαδίκτυο, σε όχι ευκαταφρόνητη τιμή, και έχουν προκαλέσει εκτεταμένα σωματικά εγκαύματα». Και όπως συμβουλεύει ο ίδιος, απαιτείται ιδιαίτερη προσοχή στην αγορά “αθώων” σκευασμάτων από το διαδίκτυο, καθώς τις περισσότερες φορές, αυτή έχει απρόβλεπτες συνέπειες. Δεν είναι όμως μονάχα οι ιστοσελίδες, αλλά και οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης. Είναι γνωστή η δύναμή τους και ο ρόλος τους στην καθημερινότητα όλων μας. Πολύς κόσμος που αντιμετωπίζει μια νόσο ή φοβάται ότι έχει συμπτώματα σπεύδει σε διαδικτυακά “φόρουμ”, παίρνοντας γνώμες από άλλους ασθενείς ή ακόμα και φίλους. Ό,τι συνέβαινε κάποτε στη γειτονιά μεταξύ ενός καφέ, τώρα γίνεται μπροστά στις οθόνες. Πόσο επικίνδυνο όμως είναι αυτό;

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, η απάντηση είναι «αρκετά». Και ο λόγος είναι η δύναμη των social media. «Αποτελούν μια διεθνή παγκόσμια γειτονιά, που μπορεί ο καθένας να συλλέξει πληροφορίες και να ανταλλάξει απόψεις. Ωστόσο, στην υγεία πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, γιατί η εσφαλμένη πληροφόρηση, ή ακόμα και η κατευθυνόμενη λανθασμένη πληροφόρηση μπορεί να έχει δυσάρεστες συνέπειες. Η καλύτερη θεραπεία, το καλύτερο φάρμακο είναι αυτό που μας προτείνει ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας. Οι προσωπικές μαρτυρίες για θαυματουργά φάρμακα, οι νέες πρωτοποριακές μέθοδοι διάγνωσης και θεραπείας, που λύνουν ως διά μαγείας το πρόβλημα, οδηγούν τις περισσότερες φορές σε μη αναστρέψιμες βλάβες στην υγεία μας».

EUROSTAT : Ένας στους δύο για διάγνωση στο... ίντερνετ

Η Κρήτη ακολουθεί την παγκόσμια τάση, που θέλει όλο και περισσότερο κόσμο να σπεύδει στο διαδίκτυο για... διαγνωστικές εξετάσεις, ακόμη και θεραπείες. Μια ξεκάθαρη εικόνα δίνουν οι στατιστικές, όπως η πιο πρόσφατη της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Αρχής, της Eurostat, του 2018, σύμφωνα με την οποία το 52%, δηλαδή ένας στους δύο πολίτες, κατέφυγε στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες για τραυματισμούς και ασθένειες. Στη χώρα μας, σύμφωνα με την ίδια έρευνα, το 47% φαίνεται να αναζητά στο διαδίκτυο πληροφορίες υγείας. Απ’ αυτούς, το 73,5% αναζητά πληροφορίες που θα βοηθήσουν εάν πρέπει να επισκεφτούν γιατρό, το 65,4% ψάχνουν πληροφορίες πριν από ένα ιατρικό ραντεβού, ενώ το 64,8% αναζητά πληροφορίες μετά από την επίσκεψή του στον γιατρό. Και όπως εκτιμά προσωπικά ο κ. Βαβουρανάκης, «σήμερα σχεδόν όλοι, περίπου το 85%, από τους ασθενείς μας έχουν επισκεφτεί τον “dr. Google” πριν από την πρώτη επίσκεψή τους στον γιατρό».

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου, οι συνήθεις αιτίες που οι πολίτες ανατρέχουν στο διαδίκτυο αναζητώντας πληροφορίες και λύσεις είναι οι νεοπλασίες, οι εμβολιασμοί, η αρθρίτιδα και οι σύγχρονοι τρόποι χειρουργικής αντιμετώπισης, ο σακχαρώδης διαβήτης και οι σεξουαλικές δυσλειτουργίες. Πολύτιμη λοιπόν η συμβουλή τού κ. Χάρη Χ. Βαβουρανάκη απέναντι σε αυτή τη νέα πραγματικότητα: «Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι καμιά διαδικτυακή πληροφορία δεν μπορεί να υποκαταστήσει τον γιατρό μας. Ο προσωπικός μας γιατρός, ο γιατρός της εμπιστοσύνης μας, είναι ο μοναδικός που μπορεί να κρίνει τη σοβαρότητα του ιατρικού προβλήματος, να επιλέξει την κατάλληλη θεραπεία, να παρακολουθήσει την πορεία της ασθένειας και να μας συμβουλεύσει ώστε να αποθεραπευτούμε γρήγορα. Η εγκυρότητα των πηγών, εάν δηλαδή η σελίδα είναι επίσημη πηγή προέλευσης ιατρικής πληροφορίας, το βιογραφικό, η φωτογραφία και το e-mail του εκπροσώπου της, η ύπαρξη πιστοποιητικών ποιότητας ιστοσελίδων/πυλών διαδικτύου, η διασύνδεσή της με άλλες επίσημες σελίδες παγκόσμιων επιστημονικών εταιρειών αποτελούν περίγραμμα αξιοπιστίας στην αναζήτηση ιατρικής πληροφορίας στο διαδίκτυο».
neakriti.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ