2020-02-22 02:24:52
Φωτογραφία για Παιδική παχυσαρκία: Το γνωστό φάρμακο που την καταπολεμά
Ένα αντιδιαβητικό φάρμακο φαίνεται να συμβάλλει στην ρύθμιση του βάρους σε παιδιά και εφήβους. Τι ακριβώς διαπίστωσαν οι επιστήμονες;

Η παχυσαρκία αποτελεί ένα από τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα για την υγεία παιδιών και εφήβων σε παγκόσμιο επίπεδο. Σύμφωνα με τους ειδικούς, αποτελεί μια εξελισσόμενη νόσο που έχει συσχετιστεί με παθήσεις όπως ο διαβήτης και καρδιαγγειακές νόσους.

Μια νέα μελέτη, η οποία εκπονήθηκε από κοινού από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Tehran και το Πανεπιστήμιο της Γιούτα, έδειξε ότι η μετφορμίνη – ένα αντιδιαβητικό φάρμακο που οποίο μειώνει τη βασική και τη μεταγευματική γλυκόζη του πλάσματος – φαίνεται να συμβάλλει στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας σε παιδιά και εφήβους. Τα ευρήματα της συστηματικής ανασκόπησης και μετα-ανάλυσης δημοσιεύτηκαν στο Childhood Obesity.

Για την διεξαγωγή των συμπερασμάτων τους, οι ερευνητές μελέτησαν επισταμένως τις υπάρχουσες τυχαιοποιημένες κλινικές δοκιμές που είχαν εξετάσει την επίδραση της μετφορμίνης στους δείκτες της παιδικής και εφηβικής παχυσαρκίας
. Συνολικά, διαπίστωσαν πως η χρήση της μετφορμίνης πέτυχε σημαντικές μειώσεις στον δείκτη μάζας σώματος (ΔΜΣ), το σωματικό βάρος, την περιφέρεια μέσης και τη λιπώδη μάζα, χωρίς να επηρεάσει την άπαχη σωματική μάζα. Ωστόσο, η μείωση του ΔΜΣ και της περιφέρειας μέσης δεν ήταν ιδιαιτέρως σημαντική στους νέους που ήταν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Η ερευνήτρια από το Πανεπιστήμιο Ιατρικής Tehran, Alereza Sadeghi, και η ερευνητική της ομάδα, μελέτησαν 38 δημοσιεύσεις σχετικές με την παιδική και εφηβική παχυσαρκία και τον τρόπο που η μετφορμίνη, η φαρμακευτική ουσία που αποτελεί τη βάση για τη θεραπεία του διαβήτη, μπορεί να επηρεάσει την εξέλιξη της νόσου.

Αυτό που ωστόσο εγείρει ερωτηματικά και ως εκ τούτου απαιτεί πιο εμβριθή μελέτη από την επιστημονική κοινότητα για την εύρεση της απάντησης, είναι γιατί η μετφορμίνη δεν αποδείχτηκε αποτελεσματική σε συγκεκριμένες ομάδες ανθρώπων. Τα ευρήματα των μελλοντικών ερευνών σε συνδυασμό με αυτά της πρόσφατης μελέτης, θα μπορούσαν να αποτελέσουν την αρχή για τη ρύθμιση του βάρους στους νέους και τα παιδιά με τη χρήση της μετφορμίνης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ