2020-02-23 14:35:21
Φωτογραφία για Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλεί Διορθόδοξη Σύναξη
«Δεν έχει το δικαίωμα να συγκαλέσει Διορθόδοξη Σύναξη ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων» λέει ο Μητροπολίτης Κιέβου και πάσης Ουκρανίας Επιφάνιος, ο οποίος μιλώντας στο

protothema.gr κάνει παρέμβαση στο ζήτημα και προσθέσει: «Τις συνάξεις της Ορθοδοξίας τις αποφασίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης».

Ο Μητροπολίτης Κιέβου κάνοντας παρέμβαση στο θέμα που έχει προκύψει με την οργάνωση Διορθόδοξης Σύναξης στο Αμμάν από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων αποκαλύπτει επίσης οτι «ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έλαβε την πρωτοβουλία για οργάνωση σύναξης υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο συνεχίζει να μας πολεμά». Και ξεκαθαρίζει ότι «τις συνάξεις της Ορθοδοξίας τις αποφασίζει ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων δεν έχει δικαίωμα να τις συγκαλεί. Και αυτό το βλέπουμε και από την απάντηση που του έδωσε ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων έλαβε την πρωτοβουλία για οργάνωση σύναξης υπό την επίδραση του Πατριαρχείου Μόσχας, το οποίο συνεχίζει να μας πολεμά
. Βεβαίως μία τέτοια σύναξη δεν είναι πραγματοποιήσιμη αφού θα πρέπει να παρίσταται και ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας της Ουκρανίας, και αυτό αναφέρεται στον Τόμο της Αυτοκεφαλίας που χορήγησε το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Δεν γίνεται να συζητάμε το ουκρανικό ζήτημα χωρίς την Ουκρανία».

Ο Mητροπολίτης Επιφάνιος λέει χαρακτηριστικά: «Τώρα το ρωσικό κράτος στο πρόσωπο της Ρώσικης Εκκλησίας κάνει τα πάντα για να εμποδίσει την εξέλιξη μας. Το βλέπουμε στις κινήσεις που γίνονται να εμποδιστεί η αναγνώριση και από άλλες Εκκλησίες από ανάγκη άλλων Εκκλησιών και οι άλλες εκκλησίες το μαρτυρούν τώρα. Αλλά παρόλες τις πιέσεις που εξασκούνται η αλήθεια νικά. Δεν θέλουμε κάτι ακατόρθωτο. Θέλουμε δικό μας ανεξάρτητο κράτος και δική μας ανεξάρτητη τοπική αυτοκέφαλη Εκκλησία όπως η Ελλάδα έχει τη δική της Εκκλησίας αυτό επιδιώκουμε και εμείς».

Σε αυτό το κλίμα έντασης το Πατριαρχείο Ιεροσολύμων φαίνεται ότι προχωρά στην πραγματοποίηση της σύναξης στο Αμμάν το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα, με πιθανότερη ημερομηνία τις ημέρες μεταξύ 26 και 27 Φεβρουαρίου. Ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων σύμφωνα με πληροφορίες εμμένει στην θέση του για την σύναξη παρά τις εντάσεις που έχουν δημιουργηθεί.

Όπως είναι ήδη γνωστό, ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος έχει εκφράσει την αντίθεσή του για τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία από τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων και στον αντίποδα η Εκκλησία της Ρωσίας επαναλαμβάνει ότι οι ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών σκοπεύουν να μεταβούν στο Αμμάν στα τέλη Φεβρουαρίου για να συζητήσουν την κατάσταση γύρω από τη δημιουργία της νέας Εκκλησίας της Ουκρανίας . Το Κέντρο της Πρωτοθρόνου Εκκλησίας της Κωνσταντινουπόλεως επισκέφθηκε το περασμένο Σάββατο, Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων. Η Αντιπροσωπεία του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων έγινε δεκτή από τον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο και οι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου Ιεροσολύμων ενημέρωσαν τον Παναγιώτατο και τους Συνοδικούς Ιεράρχες για την πρωτοβουλία του Πατριάρχου τους να συγκαλέσει συνάντηση των Ορθοδόξων Προκαθημένων στο Αμμάν, θέμα, επί του οποίου διεξήχθη μακρά συνομιλία.

Το Οικουμενικό Πατριαρχείο επανέλαβε εντόνως την ήδη γνωστή θέση του επί της αναρμοδίου αυτής πρωτοβουλίας της Σιωνίτιδος Εκκλησίας, της οποίας οι εκπρόσωποι μετέφεραν τις απόψεις της και έδωσαν εξηγήσεις.

Μετά τον Οικουμενικό Πατριάρχη που με δική του επιστολή ξεκαθάρισε για δεύτερη φορά οτι δεν δέχεται την παρέμβαση του Πατριάρχη Ιεροσολύμων, οι Αρχιεπίσκοποι Αθηνών, Κύπρου, Αλβανίας και Αλεξανδρείας και ενημέρωσαν τον Πατριάρχη Θεόφιλο πως δεν προτίθενται να συμμετάσχουν στην σύναξη της Ιορδανίας.

Εκτός από τον οικοδεσπότη Πατριάρχη Ιεροσολύμων και τον Πατριάρχη της Ρωσίας θετικά αναμένεται να απαντήσει και η Αντιόχεια, αν και με τον τρόπο αυτό εμφανίζεται ανακόλουθη με το θέμα των Ορθοδόξων στην Μέση ανατολή για το οποίο δεν μετείχε στην Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Κρήτης. Θετικά αναμένεται να απαντήσει ο Αρχιεπίσκοπος Τσεχίας που έχει πει ότι θα μεταβεί στην Ιορδανία.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοινώθηκαν από την Εκκλησίας της Ρουμανίας δεν αναγνωρίζει την σύναξη αυτή ως «σύναξη Προκαθημένων» αλλά ως αδελφική σύναξη για την συζήτηση των προβλημάτων που έχουν ανακύψει για το ουκρανικό ζήτημα. Στην ίδια απόφαση σημειώνεται πως το Πατριαρχείο Ρουμανίας «…συμφωνεί με τη χορήγηση αυτοκεφάλου για ολόκληρη την Ορθόδοξη Εκκλησία στην Ουκρανία (όχι μόνο ένα μέρος), αλλά αυτό μπορεί να επιτευχθεί μόνο με την κατανόηση μεταξύ του Οικουμενικού Πατριαρχείου και του Πατριαρχείου της Μόσχας και με πανορθόδοξη συναίνεση».

Μέχρι στιγμής δεν έχει ανακοινωθεί η σύνθεση της ρουμανικής αντιπροσωπείας στην Σύναξη στο Αμμάν ενώ όλα δείχνουν ότι δεν θα παραστεί ο Πατριάρχης Δανιήλ. Η Εκκλησία της Γεωργίας δεν προτίθεται να συμμετάσχει ενώ με αντιπροσωπεία αναμένεται συμμετάσχει και η Εκκλησία της Πολωνίας. Έως στιγμής δεν έχει απαντήσει και η Εκκλησίας της Σερβίας και της Βουλγαρίας.
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ