2020-02-23 14:54:07
Φωτογραφία για Φαινόμενο Billie EΙlish
Η πιο δημοφιλής και περιζήτητη σταρ της μουσικής βιομηχανίας είναι το αντίδοτο στο mainstream και τα κλισέ. Και λέει και το τραγούδι του νέου Τζέιμς Μποντ.

Στην απονομή των 62ων βραβείων Grammy συνέβη ένα παράδοξο. Κι αυτό δεν είχε να κάνει με το γεγονός ότι η Μπίλι Αϊλις θριάμβευσε κατακτώντας πέντε από τα έξι βραβεία για τα οποία ήταν υποψήφια, αλλά με την εικόνα της μικρής στο μάτι τραγουδίστριας -έχει ύψος μόλις 161 εκατοστά- να μην μπορεί να χωρέσει στην αγκαλιά της όλα μαζί τα εμβληματικά αγαλματίδια. Ευτυχώς, δίπλα της ήταν το δημιουργικό alter ego της, ο αδελφός της Φινέας, και έβαλε ένα χέρι. Στα 18 χρόνια του, το παράξενο για τα τυποποιημένα μέτρα της μουσικής βιομηχανίας κορίτσι από το Λος Αντζελες κατάφερε, εκτός των άλλων, να κλέψει και ένα ρεκόρ μέσα από τα χέρια της Τέιλορ Σουίφτ, αφού έγινε η νεότερη καλλιτέχνις στην ιστορία των Grammy που τιμήθηκε με το βραβείο για το Αλμπουμ της Χρονιάς. Οχι δηλαδή ότι η Αϊλις έχει ανάγκη τη βούλα των βραβείων για να επιβεβαιώσει την επιτυχία και την επιδραστικότητά της, που είναι πια αυταπόδεικτες.


Περνώντας στην ιστορία των Grammy ως η νεότερη καλλιτέχνις που τιµήθηκε µε το βραβείο για το Αλµπουµ της Χρονιάς, η Μπίλι ετοιμάζεται για την επόμενη περιοδεία της, που ξεκινά τον Μάρτιο από το Μαϊάµι και θα ολοκληρωθεί έπειτα από 53 live τον Σεπτέμβριο στην Τζακάρτα. Γιατί μπορεί.

Οι περιοδείες της είναι sold out, το ινσταγκραμικό ποίμνιό της αριθμεί 50 εκατομμύρια followers, στο κινητό τηλέφωνό της υπάρχουν αποθηκευμένοι οι τηλεφωνικοί αριθμοί όλων των ομολόγων της στη βιομηχανία του θεάματος, των οποίων έχει γίνει ισότιμη συνομιλήτρια. Κυρίως η Μπίλι Αϊλις δεν μπορεί να κυκλοφορήσει στον δρόμο χωρίς να την αναγνωρίσουν. Πλέον, λέει ότι έχει σταματήσει να ενδίδει ακόμα και στη σκέψη ότι θα βγει από το σπίτι όπως οι συνομήλικές της. Δεν παραπονιέται όμως για τη διασημότητά της. Εχει αρχίσει να τη συνηθίζει - και ίσως να τη συνειδητοποιεί και να την απολαμβάνει. Αλλωστε και να ήθελε να ζήσει σαν κορίτσι της διπλανής πόρτας, πού να βρει τον χρόνο; Οι υποχρεώσεις της είναι πυκνές, ο ελεύθερος χρόνος της ελάχιστος και η ταχύτητα με την οποία εξελίσσεται η καριέρα της φρενήρης. Από το 2017 βρίσκεται σχεδόν αδιάκοπα σε περιοδείες και σε λίγες ημέρες, στις 9 Μαρτίου, ξεκινά από το Μαϊάμι ένα ακόμα παγκόσμιο τουρ βαφτισμένο από τον τίτλο του άλμπουμ-ντεμπούτο της («When we all fall asleep, where do we go?»), που θα ολοκληρωθεί έπειτα από 53 live, στις 7 Σεπτεμβρίου, στην Τζακάρτα της Ινδονησίας.

Αν κάτι απασχολεί το μυαλό της Αϊλις σήμερα είναι να είναι χαρούμενη. Δεν νιώθει πίεση ή άγχος. Ξέρει ότι έχει γίνει μια καλύτερη εκδοχή του εαυτού της, εκείνου που συστήθηκε πριν από πέντε χρόνια στη μουσική βιομηχανία με το single «Ocean Eyes». Και θέλει να τη διατηρήσει. «Εχω ένα δισεκατομμύριο φορές περισσότερη αυτοπεποίθηση απ’ ό,τι πριν από τρία χρόνια. Βασικά έχω περισσότερη αυτοπεποίθηση από ποτέ», έλεγε τον περασμένο Οκτώβριο σε συνέντευξή της στο «Vanity Fair». Δεν είναι μόνο το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση που προφανώς την κάνει να αισθάνεται το καινούριο για εκείνη συναίσθημα της ασφάλειας με τον εαυτό της. Εβαλαν το χέρι τους και η φήμη, η διασημότητα, η αποδοχή. Τα τελευταία τρία χρόνια η Αϊλις έχει γίνει εξώφυλλο στις αμερικανικές εκδόσεις των πιο βαρύτιμων τίτλων, έχει εμφανιστεί στις πιο δημοφιλείς εκπομπές της αμερικανικής τηλεόρασης, άνοιξε με την εμφάνισή της τη φετινή σεζόν για το «Saturday Night Live». Είναι αποφασισμένη να στερήσει τον εαυτό της από το δικαίωμα στην αμφισβήτηση και να ζήσει αυτό που της συμβαίνει όχι μηχανικά, σαν προγραμματισμένο ρομπότ, αλλά ως το κορίτσι που καταφέρνει να εκφράζει με τη μουσική και τη φωνή του την για πολλούς άγνωστη και αστάθμητη Generation Z. Τη συγκίνηση που προκαλεί η Γκρέτα Τούνμπεργκ με τους λόγους της, η Αϊλις την πετυχαίνει με τη φωνή της. Είναι άλλωστε δεδηλωμένη fan της Σουηδέζας ακτιβίστριας.

Η Αϊλις, που από παιδί διαγνώστηκε με Σύνδρομο Τουρέτ και πρόβλημα συναισθησίας, έμαθε να μεγαλώνει ακούγοντας τις οσμές, βλέποντας ήχους και μυρίζοντας εικόνες. Η τέχνη ήταν ο καλύτερος τρόπος για να εκφράσει όσα ακατανόητα, για τους άλλους, τότε συνέβαιναν στο μυαλό της. Υπήρχε βέβαια ένας άνθρωπος που πάντα μπορούσε να συνεννοηθεί μαζί του. Ακόμα και με ένα μόνο νεύμα. Ο αδελφός της Φινέας Ο’Κόνορ έγινε -και παραμένει μέχρι σήμερα- ο καλλιτεχνικός συνοδοιπόρος της. Αλλωστε δική του ήταν η σύνθεση που μας σύστησε τη γοητευτικά παράξενη ποπ σταρ. «Ο Φινέας είναι αδελφός μου και ο καλύτερός μου φίλος. Ανεξαρτήτως των περιστάσεων, πάντα ήμασταν και πάντα θα είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον», σημειώνει η Αϊλις στην έναρξη του βιντεοκλίπ που σκηνοθέτησε η ίδια για το τραγούδι «Everything I wanted». Αυτό το έμμεσο ευχαριστώ είναι ο καλύτερος τρόπος για να απαντήσει σε όσους την κατηγορούν ότι έχει πουλήσει την ψυχή της στον διάβολο - ναι, αυτή είναι η συχνότερη κατηγορία που διαβάζει να διατυπώνεται για εκείνη στα κοινωνικά δίκτυα. Μπορεί να έχει πολλά λεφτά -σίγουρα περισσότερα απ’ όσα μπορεί να διαχειριστεί-, δόξα με το καντάρι και αρκετά ζευγάρια παπούτσια -είναι το ενδυματολογικό φετίχ της- για να φορέσουν στρατιές από σαρανταποδαρούσες, ωστόσο η Αϊλις επιμένει να κοιτά με δέος αυτό που έχει πετύχει με και για τον εαυτό της.

Τα τελευταία χρόνια περνά τα βράδια της μόνη στο δωμάτιο κάποιου ξενοδοχείου στις πόλεις όπου περιοδεύει. Στο τέλος της μέρας είναι πάντα αντιμέτωπη με τον εαυτό της. Αυτόν έχει κι αυτόν παλεύει να αγαπήσει. Γι’ αυτό και προσπαθεί να τον προστατεύσει. Ακόμα και η επιλογή της να φορά φαρδιά, περίεργα, καθόλου σέξι και ούτε κατά διάνοια αποκαλυπτικά ρούχα μοιάζει να γίνεται γι’ αυτόν τον λόγο. Η Αϊλις δεν θέλει κανείς να γνωρίζει πώς είναι στην πραγματικότητα το σώμα της. Τα ρούχα είναι απλώς η πανοπλία της. Αλλωστε πλέον προτρέπει όποιον διαβάζει ή ακούει τις συνεντεύξεις της να μην ποστάρει στα κοινωνικά δίκτυα ό,τι νιώθει. Το έκανε κι η ίδια κατά κόρον και άκρη δεν έβγαλε. Μιλώντας για συναισθήματα, η Αϊλις είναι single. Και λόγω θέσης αλλά και εξαιτίας των διαρκών μετακινήσεών της. Πλέον αποτάσσεται το μπλε χρώμα που κάποτε είχε κορόνα στο κεφάλι της και πιστεύει ακράδαντα ότι είναι χειρότερο και πιο αγχωτικό να τραγουδάς μπροστά σε οκτώ παρά σε ογδόντα χιλιάδες άτομα. Αυτή την περίοδο ηχογραφεί το τραγούδι για την ερχόμενη ταινία του 007 «No Time to Die» και δεν βάζει τα κλάματα όταν οι συνεργάτες της τής δείχνουν το φορτωμένο πρόγραμμα της χρονιάς, που μόνο Ατλαντας θα μπορούσε να σηκώσει στους ώμους του. Τώρα, όμως, μπορεί και η Μπίλι Αϊλις

GETTY IMAGES / SPLASHNEWS / IDEAL IMAGE, AFP / VISUALHELLAS.GR
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Να φάμε το χθεσινό φαγητό;
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Να φάμε το χθεσινό φαγητό;
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ