2020-02-23 22:00:26
Φωτογραφία για Το μεγάλο… κόλπο της Euromedica
Tο σχέδιο αφελληνισμού του ιδιωτικού τομέα περίθαλψης της Ελλάδας, που πέρασε μέσα από την εξαγορά των «κόκκινων» δανείων των ιδιωτικών νοσοκομείων από συγκεκριμένα funds, είχε αποκαλυφθεί από την «κυριακάτικη δημοκρατία» την άνοιξη του 2018. Είχαμε αναφερθεί τότε με σειρά δημοσιευμάτων στην εξαγορά μέρους των «κόκκινων» δανείων του ιατρικού ομίλου Euromedica από το αμερικανικό fund Farallon Capital Management LLC, που έκανε και τη μοναδική προσφορά σε διαγωνισμό, ο οποίος προκηρύχθηκε μέσω της Deutsche Bank Λονδίνου. Ή, τουλάχιστον, έφτασε να κάνει τη μοναδική προσφορά, καθώς τότε είχαμε περιγράψει και τον τρόπο με τον οποίο αποκλείστηκαν άλλα επενδυτικά σχήματα από την υπόθεση.

Της Μαρίας Παναγιώτου

Τελικά, πάντως, η Farallon Capital Management LLC κατάφερε να εξαγοράσει δάνεια με διασφαλίσεις που είχε η Euromedica στις τρεις από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Alpha Bank, Eurobank και Εθνική), ύψους περίπου 182.000.000 ευρώ για μόλις 32.000.000 ευρώ
. Το καλοκαίρι του 2019 το έργο του fund θα ολοκληρωθεί, αφού θα καταφέρει να πάρει στα χέρια του το διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας. Είχε προηγηθεί η απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου, με την οποία έγινε δεκτό το αίτημα της Τράπεζας Πειραιώς, η οποία διακατείχε δάνεια της Euromedica, ύψους επίσης 200.000.000 ευρών, για υπαγωγή της Axon Holdings σε καθεστώς ειδικής διαχείρισης, που άνοιγε τον δρόμο για τη ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων της, εκ των οποίων το βασικό ήταν το 47,6% των μετοχών της Euromedica. Και κάπως έτσι, το σχέδιο να περάσει ο όμιλος στα χέρια ξένων συμφερόντων μπαίνει στο επόμενο στάδιο. Σήμερα, φυσικά, η κατάσταση βρίσκεται ένα βήμα παρακάτω. Οι νέοι ιδιοκτήτες φαίνεται πως επιθυμούν να απολαύσουν το «επιχειρείν» χωρίς τα… περιττά χρέη του παρελθόντος, γεγονός που σίγουρα θα μεταφραστεί σε κλείσιμο δεκάδων ελληνικών επιχειρήσεων, οι οποίες είχαν την ατυχία να υπάρξουν προμηθευτές σε μια επιχείρηση που πέρασε σε ξένα συμφέροντα… με τεράστια δυσανεξία στην ανάληψη οικονομικών υποχρεώσεων.

Τα χρέη και πώς να τα διαγράψετε

Χαρακτηριστικό παράδειγμα των μεθόδων που χρησιμοποιούνται προκειμένου το fund να ξεφορτωθεί τα παλαιά «βάρη» του ιατρικού ομίλου είναι η περίπτωση της εταιρίας Γενική Κλινική Δωδεκανήσου Α.Ε., η οποία ανήκει στον όμιλο Euromedica και η οποία έχει καταθέσει αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 106 του Πτωχευτικού Κώδικα, που προσφέρει «κούρεμα» αλλά και προστασία από τους πιστωτές. Φυσικά, η εταιρία έχει πια ένα νέο διοικητικό συμβούλιο, το οποίος συστάθηκε ειδικά για να οδηγήσει την εταιρία στη διαδικασία της πτώχευσης. Πρωταγωνιστής στο νέο Δ.Σ. είναι ο Γιώργος Μήτραινας, ο οποίος εμφανίζεται ως πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος. Αλλά στον κ. Μήτραινα θα αναφερθούμε αναλυτικά στη συνέχεια. Ελάτε τώρα να παρακολουθήσουμε την πορεία των χρημάτων:

Η μεγαλύτερη υποχρέωση της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Α.Ε. ήταν ένα ληξιπρόθεσμο ομολογιακό δάνειο συνολικού ύψους 19.424.552 ευρώ, στο οποίο περιλαμβάνονταν περίπου 5.000.000 τόκοι προς την Εθνική Τράπεζα. Επρόκειτο για το μόνο ενυπόθηκο δάνειο της εταιρίας, με εγγύηση το κτίριο της κλινικής. Το «κόκκινο» αυτό δάνειο πωλήθηκε σε μια τράπεζα της Ισπανίας, αντί πινακίου φακής. Από την τράπεζα αυτή το αγόρασε η εταιρία HEALTHCARE INVESTORS LLC -έχει έδρα στον φορολογικό παράδεισο Ντέλαγουερ- αντί 1.500.00 ευρώ, σύμφωνα πληροφορίες. Η HEALTHCARE INVESTORS LLC, όμως, είναι στην πραγματικότητα θυγατρική της Farallon. Αρα το δάνειο της Γενικής Κλινικής Δωδεκανήσου Α.Ε. το πήρε η ίδια η Farallon, η οποία έχει και τον έλεγχο της Euromedica.

Στην αίτηση για υπαγωγή στο άρθρο 106, στις απαιτήσεις των πιστωτών, το συγκεκριμένο δάνειο αναγράφεται να είναι ακόμη ύψους 19.424.552 ευρώ. Ως γνωστόν, για να υπαχθεί μια εταιρία στον Πτωχευτικό, πρέπει πάνω από το 60% των πιστωτών να αποδεχθεί «κούρεμα» των χρεών του. Η HEALTHCARE INVESTORS LLC, λοιπόν, φαίνεται ως ο μόνος πιστωτής που αποδέχεται να του γίνει «κούρεμα» στα 19.424.552 ευρώ, αν και στην πραγματικότητα η ίδια έχει αγοράσει το εν λόγω δάνειο μόλις για 1.500.000 ευρώ. Κι επειδή το ποσό αυτό αποτελεί το 63,8% των χρεών της κλινικής, κατατίθεται η αίτηση που θα συζητηθεί στις 5 Μαρτίου, στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου, για υπαγωγή στον Πτωχευτικό.

Προσέξτε, όμως! Η HEALTHCARE INVESTORS LLC δέχεται να της γίνει κούρεμα ύψους μόλις 25%. Συγκεκριμένα, από τα 19.424.552 ευρώ δέχεται να διαγραφούν τα 5.000.000 ευρώ των τόκων. Από το υπόλοιπο ποσό, τα 7.000.000 ευρώ συμφωνεί να ρευστοποιηθούν και να γίνουν μετοχές της κλινικής που θα περάσουν στην ίδια. Τα υπόλοιπα 7.000.000 παραμένουν ως απαιτήσεις της, τα οποία ζητά να πάρει πίσω με επιτόκιο 3,5%, έχοντας ήδη δεσμεύσει τους λογαριασμούς της κλινικής στην Εθνική Τράπεζα. Με τον τρόπο αυτό η HEALTHCARE σχεδιάζει, φυσικά, να πάρει πίσω όλο το 25% από το υποτιθέμενο «κούρεμα» του δανείου των 19.424.552 ευρώ. Φυσικά, οι υπόλοιποι προμηθευτές, εάν η αίτηση γίνει αποδεκτή, θα δεχτούν «κούρεμα» της τάξης του 85%. Με τον τρόπο αυτό η Farallon όχι μόνο θα διαφύγει τα χρέη του παρελθόντος, όχι μόνο θα αποκτήσει το κτίριο της κλινικής, αλλά θα κερδίσει και μερικά εκατομμύρια από ένα δάνειο 19.424.552 ευρώ, που στην πραγματικότητα αγόρασε για… ψίχουλα. Φυσικά, τη χασούρα που είχε η Εθνική Τράπεζα αλλά και τα χρέη προς το Δημόσιο που θα κουρευτούν θα τα πληρώσουμε, όπως πάντα, όλοι εμείς!

Ο επαγγελματίας… πρόεδρος Γ. Μήτραινας

Στον Γιώργο Μήτραινα είχαμε αναφερθεί εκτενώς για πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια σε έρευνα της «κυριακάτικης δημοκρατίας» για το πώς η οικογένεια Μαρινόπουλου έστησε την αποχώρησή της «ταΐζοντας» τους προμηθευτές της με ακάλυπτες επιταγές. Οπως είχαμε επισημάνει τότε, το όνομά του εμφανίστηκε πρώτη φορά στη θέση του προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, στο μεταβατικό διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας Μαρινόπουλος, το οποίο ανέλαβε να την οδηγήσει στη διαδικασία της πτώχευσης το έτος 2016. Παράλληλα, είχαμε αναφέρει πως ο Γιώργος Μήτραινας εμφανίστηκε ως εκπρόσωπος των εταιριών ΣΟΥΠΕΡ ΜΑΡΚΕΤ ΞΥΝΟΣ Α.Ε., EΧPRESS M A.E., ΠΕΙΡΑΪΚΟΝ Α.Ε., ΜΑΡΚΕΤΑ Α.Ε., ΠΑΛΑΜΑΡΗΣ Α.Ε., Top House A.E.B.E, ΚΡΟΝΟΣ Ν. ΚΑΡΑΚΙΤΣΟΣ ΑΕΒΕ, ΖΕΥΞΗ-ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΑ αλλά και πολλών άλλων, που περιλαμβάνονται στη συμφωνία εξυγίανσης της Μαρινόπουλος Α.Ε.

Φαίνεται πως η δουλειά του προέδρου και διευθύνοντος, που οδηγεί εταιρίες στην πτώχευση, πήγε καλά, γιατί λίγο καιρό αργότερα, και συγκεκριμένα το φθινόπωρο του 2017, ο Γιώργος Μήτραινας εμφανίζεται ξανά στις ίδιες θέσεις στην ΤΗΛΕΤΥΠΟΣ Α.Ε., την εταιρία στην οποία ανήκε κατά το παρελθόν ο τηλεοπτικός σταθμός Mega, για να επαναλάβει ακριβώς την ίδια πτωχευτική διαδικασία.

Κι επειδή φαίνεται πως η πορεία του κ. Μήτραινα στο… βούλιαγμα εταιριών, δηλαδή στην απαλλαγή των χρεών τους, κρίθηκε εξαιρετικά επιτυχημένη, το καλοκαίρι του 2019, διορίζεται (από ποιον δεν ξέρουμε) πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος και στη EUROMEDICA A.E. ΠΑΡΟΧΗΣ ΙΑΤΡΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ, που ανήκει πλέον στη Farallon Capital Management LLC. Και πάλι δουλειά του κ. Μήτραινα είναι να οδηγήσει την εταιρία σε πτώχευση, καταστρέφοντας σειρά προμηθευτών.

Στο ερώτημα ποιος είναι ο τόσο επιτυχημένος Γιώργος Μήτραινας, κανείς δεν μπορεί να απαντήσει ακόμη με βεβαιότητα. Το μόνο σίγουρο είναι πως πριν… θαμπώσει με τις ικανότητές του τον κόσμο των επιχειρήσεων, ήταν απλά ένας λογιστής που εργαζόταν σε μια εταιρία πληροφορικής.
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ