2020-02-24 09:12:31
Φωτογραφία για Ενίσχυση της ζήτησης και των επιχειρήσεων για υπερυψηλές ταχύτητες
Η δυνατότητα πρόσβασης στο διαδίκτυο με υπερυψηλές ταχύτητες με επιδότηση, μέσω κουπονιού, επεκτείνεται και στις επιχειρήσεις, μέσω του προγράμματος Superfast Broadband (SFBB) συνολικού προϋπολογισμού 50 εκατ. ευρώ, το οποίο έως τώρα αφορούσε μόνον τα νοικοκυριά.

Το εν λόγω πρόγραμμα (με τη μορφή να απευθύνεται μόνον στα νοικοκυριά) εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις αρχές του 2019 (παρότι χρηματοδοτείται από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων θεωρείται κρατική ενίσχυση και ως εκ τούτου χρειάζεται έγκριση από την ΕΕ). Μέχρι στιγμής έχει παρουσιάσει ελάχιστη απορρόφηση. Έχουν επωφεληθεί (ενεργοποιηθεί) περίπου 5.000 συνδέσεις, δηλαδή έχει διατεθεί περίπου 1,5 εκατ. ευρώ.

Ο βασικός λόγος είναι το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαθεσιμότητα σε τόσο υψηλές ταχύτητες που προϋποθέτουν ότι η οπτική ίνα φθάνει έως τα σπίτια (FTTH). Ταυτόχρονα δεν υφίσταται και η ανάλογη ζήτηση. Με βάση τα όσα λέγουν τα στελέχη των τηλεπικοινωνιακών εταιρειών η ζήτηση σήμερα από τα νοικοκυριά στην πλειονότητά της αφορά σε συνδέσεις έως 50 Mbps και αυτή ακόμα δεν αναπτύσσεται με ικανοποιητικό ρυθμό κάτι που αποδίδεται στην οικονομική δυνατότητα μιας μέσης οικογένειας και στη χρήση που κάνει.


Η επέκτασή του SFBB και στις επιχειρήσεις, κυρίως μικρού και μεσαίου μεγέθους σε όλη τη χώρα, έπειτα από απόφαση των υπουργών Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη και Ψηφιακής Διακυβέρνησης Κυριάκο Πιερρακάκη, θεωρήθηκε αναγκαία καθώς σε αυτή την κατηγορία οι ανάγκη για υψηλότερες ταχύτητες είναι μεγαλύτερη.

Το αρμόδιο υπουργείο στο μεταξύ έχει αιτηθεί στην ΕΕ την χρονική επέκταση του SFBB καθώς η ισχύς του λήγει 31 Μαρτίου 2020.

Το SFBB κουπόνι αντιστοιχεί σε 360 ευρώ (13 ευρώ το μήνα για διάστημα δύο ετών και το εφάπαξ κόστος σύνδεσης 48 ευρώ). Ο κάθε ωφελούμενος δικαιούται ένα κουπόνι για σύνδεση στο διαδίκτυο με πραγματική ταχύτητα καθόδου τουλάχιστον 100 Mbps, άμεσα αναβαθμίσιμη σε 1Gbps. Για να ελέγξει κάποιος την διαθεσιμότητα και να κάνει την αίτησή του για επιδότηση χρειάζεται να επισκεφθεί τη σχετική ιστοσελίδα.

Σύμφωνα με την χθεσινή ανακοίνωση του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης εντός του χρονοδιαγράμματος προχωρούν έως τώρα οι διαδικασίες για το μεγάλο έργο του Ultrafast Broadband (UFBB), με την ολοκλήρωση του οποίου θα παρέχονται υπηρεσίες πρόσβασης στο διαδίκτυο μέσω οπτικών ινών σε πάνω από 2,4 εκατ. νοικοκυριά και επιχειρήσεις σε όλη τη χώρα. Την Παρασκευή 31 Ιανουαρίου η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι εγκρίνει τη χρηματοδότηση του έργου με το ποσό των 276,57 εκατ. ευρώ, κάνοντας δεκτό σχετικό αίτημα που είχε καταθέσει η Ελλάδα στις 16 Σεπτεμβρίου 2019. Η εξέλιξη αυτή αποτελεί το τελευταίο βήμα αναφορικά με τη δημόσια συμμετοχή στη χρηματοδότηση του έργου, το οποίο είναι το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ (Σύμπραξη Δημοσίου – Ιδιωτικού Τομέα) στην Ελλάδα και ένα από τα μεγαλύτερα στην Ευρώπη.

Επίσης, σύμφωνα με το υπουργείο, η Ελλάδα καταγράφει την υψηλότερη επίδοση στην Ευρώπη όσον αφορά το ποσοστό των Δήμων που έχουν ζητήσει χρηματοδότηση στο πλαίσιο του προγράμματος WiFi4EU για την ανάπτυξη σημείων σε δημόσιους χώρους με δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Το 82,7% των ελληνικών Δήμων έχει ήδη εγγραφεί στην ειδική online υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής προκειμένου να λάβει επιδότηση 15.000 ευρώ έκαστος για την ανάπτυξη ασύρματων υποδομών σε δημόσιους χώρους όπως πάρκα ή πλατείες.

Freegr network blog- News about pc, technology.
freegr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ