2020-02-24 10:58:51
Φωτογραφία για Κετογονική δίαιτα: Ποια ροφήματα επιτρέπονται και ποια όχι-ΦΩΤΟ

Είναι γνωστό ότι η κετογονική δίαιτα έχει πολλούς περιορισμούς. Πρόκειται για διατροφή πλούσια σε λιπαρά και πολύ φτωχή σε υδατάνθρακες, οι οποίοι πρέπει να καταλαμβάνουν μόλις το 10% των ημερήσιων θερμίδων, προκειμένου να επιτυγχάνεται η κέτωση.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι καλό να μην ξεπερνάτε τα 20-30 γραμμάρια υδατανθράκων την ημέρα.

Αυτό συνεπάγεται ότι δεν μπορείτε να πίνετε ελεύθερα ό,τι θέλετε, αφού ακόμη και τα «υγιεινά» ροφήματα περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες. Για παράδειγμα ένα ποτήρι φυσικού χυμού πορτοκαλιού, έχει 27 γραμμάρια υδατανθράκων.

Τι μπορείτε λοιπόν να πίνετε ελεύθερα και τι πρέπει να αποφεύγετε;

Χυμοί φρούτων: Μόνο εάν είναι διαίτης ή με λίγη ζάχαρη. Οι περισσότεροι χυμοί φρούτων έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, γεγονός που τους καθιστά σχεδόν απαγορευτικούς σε μια κετογονική δίαιτα. Στο εμπόριο κυκλοφορούν κάποιοι συσκευασμένοι χυμοί φρούτων που προορίζονται κυρίως για όσους κάνουν δίαιτα και περιέχουν λίγη ζάχαρη. Για να είστε σίγουροι ότι δεν θα πάρετε περισσότερους υδατάνθρακες, ελέγξτε προσεκτικά τις ετικέτες.

Καφές ή τσάι: Ναι, εφόσον δεν περιέχουν ζάχαρη. Εάν όμως βάζετε γάλα στον καφέ ή το τσάι σας, πρέπει να γνωρίζετε ότι ένα φλιτζάνι περιέχει περίπου 13 γραμμάρια υδατανθράκων, γι’ αυτό χρησιμοποιείτε το με φειδώ.

Αναψυκτικά: Σε γενικές γραμμές όχι, εκτός αν είναι διαίτης, οπότε μπορείτε να πίνετε αραιά και πού. Ένα κουτάκι κλασικού αναψυκτικού περιέχει 41 γραμμάρια υδατανθράκων. Αν θέλετε οπωσδήποτε να πιείτε αναψυκτικό, επιλέξτε κάποιο με 0% ζάχαρη, το οποίο έχει τεχνητά γλυκαντικά. Οι γλυκαντικές ουσίες δεν επηρεάζουν τη διαδικασία της κέτωσης, αυξάνουν όμως τις λιγούρες και οι άνθρωποι που τα καταναλώνουν τακτικά, τρώνε μεγαλύτερες ποσότητες φαγητού.

Αλκοόλ: Οι φανατικοί της κετογονικής δίαιτας αποφεύγουν το αλκοόλ, επειδή σταματάει τη διαδικασία της κέτωσης. Εάν θέλετε να πιείτε κάτι αλκοολούχο και ταυτόχρονα να κάψετε λίπος, αποφεύγετε κρασί και μπύρα που είναι πλούσια σε υδατάνθρακες και προτιμήστε ποτά όπως το ουίσκι και η βότκα. Αποφεύγετε επίσης τα κοκτέιλ, τα οποία έχουν ζάχαρη, άρα και πολλούς υδατάνθρακες.

Πρωτεϊνούχα ροφήματα: Τα ροφήματα πρωτεΐνης επιτρέπονται στην κετογονική δίαιτα και συνήθως καταναλώνονται στο πλαίσιο ενός εύκολου και πλήρους πρωινού. Είναι σημαντικό ωστόσο να ελέγχετε τις ετικέτες, καθώς δεν είναι όλες οι σκόνες πρωτεΐνης χαμηλές σε υδατάνθρακες. Μια καλή επιλογή είναι η σκόνη καζεΐνης, η οποία χωνεύεται με αργότερο ρυθμό και θα σας κρατήσει χορτάτους για μεγαλύτερο διάστημα.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr  ,  www.menshealth.com



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Οχι στις ίσες αποστάσεις
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Οχι στις ίσες αποστάσεις
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ