2020-02-24 13:29:12
Φωτογραφία για Βουλή: Αποχωρεί από την προκαταρκτική επιτροπή το ΚΚΕ
Αποχωρεί από την ειδική κοινοβουλευτική επιτροπή προκαταρκτικής εξέτασης το ΚΚΕ, διότι «δεν νομιμοποιεί τις κουκούλες». Όπως ανέφερε ο εισηγητής Νίκος Καραθανασόπουλος, το ΚΚΕ θα επανεξετάσει τη στάση του αν αλλάξουν τα δεδομένα, δηλαδή αν αρθεί το καθεστώς προστασίας.

«Το ΚΚΕ, από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της επιτροπής και με την υπεύθυνη στάση του στις παρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου Novartis. Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες, ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι "προστατευόμενοι", που είναι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με τη φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους» αναφέρει η Κ.Ο. του ΚΚΕ.

Όπως συμπληρώνει: «Τόσο με ευθύνη της Ν.Δ
. και του ΚΙΝΑΛ, όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξετασθούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλαδή χωρίς τη φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους». «Η στάση της Ν.Δ., του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιχνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis» καταγγέλλει το ΚΚΕ και τονίζει πως «δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες, που αντικειμενικά παρεμποδίζουν τη διερεύνηση της υπόθεσης και αποχωρεί από τις λειτουργίες της επιτροπής. Μια στάση που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα. Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του».

Ν. Σοφιανός: Να καταργηθεί το νομοθετικό πλαίσιο της κουκούλας και της ανωνυμίας

Την κατάργηση του νομοθετικού πλαισίου «της κουκούλας και της ανωνυμίας» ζήτησε ο Νίκος Σοφιανός, μέλος του Π.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ με φόντο τις εξελίξεις στην Προανακριτική. «Δεν μπορεί ο βασικός μάρτυρας σε μία υπόθεση να είναι ανώνυμος και κουκουλοφόρος, πρέπει να είναι προστατευόμενος και η μεγαλύτερη προστασία είναι η δημοσιοποίηση του ονόματός του και μία σοβαρή κυβέρνηση πρέπει να είναι σε θέση να τον προστατεύσει και να τον περιφρουρήσει αποτελεσματικά» ανέφερε μιλώντας στην τηλεόραση της «ΕΡΤ1».

Αναφερόμενος στο ασφαλιστικό έκανε λόγο για «ολοκλήρωση του εγκλήματος σε βάρος της Κοινωνικής Ασφάλισης» και κατηγόρησε την Κυβέρνηση της Ν.Δ. ότι «επανανομοθετεί το νόμο Κατρούγκαλου και βάζει και τη δική της πινελιά». Κατήγγειλε επίσης τη «στρατιωτικοποίηση τριών νησιών» στην προσπάθεια της Κυβέρνησης να αναχαιτίσει, όπως είπε, «την οργή των νησιωτών απέναντι στις φυλακές που θέλει να χτίσει».

ΑΜΠΕ

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ