2020-02-24 19:32:28
Φωτογραφία για ΚΕΟΑΧ : Συνάντηση Εφέδρων Αξιωματικών των ΣΕΑΝ Καρδίτσας, Αν.Αττικής, Λάρισας και Σερρών. Εκπαίδευση και πορεία στο χιόνι. Επίσκεψη στην Ι.Μ. Αγ.Τριάδας Σπαρμού
Έφεδροι Αξιωματικοί των Συνδέσμων Αν. Αττικής, Καρδίτσας, Λάρισας και Σερρών συναντήθηκαν και εκπαιδεύθηκαν το Σαββατοκύριακο 22-23/2/2020 στο Κέντρο Εκπαίδευσης Ορεινού Αγώνα και Χιονοδρομιών (ΚΕΟΑΧ), στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη, σε υψόμετρο 1.820 μ., μετά από πρωτοβουλία του Προέδρου του ΣΕΑΝ Καρδίτσας Γιάννη Ντενισιώτη.

Το πρόγραμμα περιελάμβανε θεωρητική εκπαίδευση πορείας (υλικά, εφόδια, τεχνικές) και τακτικές επιβίωσης σε χιονοσκεπές περιβάλλον από τον Συνταγματάρχη ε.α.  Ειδικών Δυνάμεων, επίδειξη του «Σακιδίου Ετοιμότητας Εφέδρου Αξιωματικού» από το μέλος του ΣΕΑΝ Σερρών Σάββα Καρίπογλου, πορεία το πρωί της Κυριακής στο χιόνι με το Σύλλογο Ιερολοχιτών Θεσσαλονίκης και τέλος ενημέρωση από τον Αξιωματικό Υπηρεσίας του Κέντρου για την εκπαίδευση των στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων.


Εκτός όμως από το σκέλος της ενημέρωσης και της εκπαίδευσης, το διήμερο αυτό αποτέλεσε και μια σπουδαία ευκαιρία για να βρεθούν μεταξύ τους και να γνωριστούν Έφεδροι Αξιωματικοί από τέσσερις περιοχές της πατρίδας μας, να ανταλλάξουν απόψεις και να προβληματιστούν επάνω στα θέματα της Εφεδρείας.

Τέλος, οι Έφεδροι Αξιωματικοί, το βράδυ του Σαββάτου έκοψαν την πίτα τους

Το ΚΕΟΑΧ βρίσκεται στην περιοχή Βρυσοπούλες του Ολύμπου και συγκεκριμένα στη θέση Νίκη σε υψόμετρο 1.820 μ. Εγκαταστάθηκε στο σημερινό στρατόπεδο το οποίο ονομάστηκε Στρδο «Τχη(ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη» το 1960. Η ονομασία αυτή αποτελεί ελάχιστη ένδειξη τιμής προς τον ανδρείο ιδρυτή του 1ου Τάγματος Χιονοδρόμων, ο οποίος κατά τον Ελληνοϊταλικό πόλεμο του (1940 - 1941), έπεσε ηρωικά μαχόμενος την 15 Απριλίου 1941, ως Δκτης Μοίρας Πυροβολικού στα υψώματα Δισπηλιού, νότια της λίμνης Καστοριάς, κατά τον επιβραδυντικό αγώνα στη Γερμανική προέλαση και χωρίς να υποχωρήσει παρά τη σχετική διαταγή.

Στο ΚΕΟΑΧ γίνεται η εκπαίδευση στελεχών των Ειδικών Δυνάμεων καθώς και των λοιπών Όπλων του Στρατού Ξηράς και των κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων. Διεξάγονται επίσης συνεκπαιδεύσεις με στελέχη ξένων κρατών.

Τα σχολεία τα οποία διεξάγονται στο ΚΕΟΑΧ είναι :

(1) Σχολείο Επιβιώσεως σε Ορεινές – Χιονοσκεπείς Περιοχές (ΣΕΟΧΠ).

(2) Εκπαίδευση Στρατιωτικών Σχολών (ΣΣΕ –ΣΜΥ).

(3) Εκπαίδευση Μονάδων.

Κατά την πρώτη ημέρα της παραμονής μας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε επίδειξη του «Σακιδίου Ετοιμότητας Εφέδρου Αξιωματικού»  την ευθύνη της οποίας είχε ο Εφ. Αξκός του ΣΕΑΝ Σερρών Σάββας Καρίπογλου. Με το πέρας της επίδειξης, ο Συντονιστής Εκπαίδευσης του ΣΕΑΝ Σερρών Σαράντης Τρεβλόπουλος επέδωσε στους Προέδρους των ΣΕΑΝ Καρδίτσας και  Αν. Αττικής έντυπες εκδόσεις σχετικά με το «Σακίδιο Εφέδρου Αξιωματικού» και του «Συστήματος Πολιτικής Προστασίας» ΣΥΠΠΟ τα οποία μπορεί να τα βρει και να τα κατεβάσει κάθε ενδιαφερόμενος από την ιστοσελίδα τους. Εν συνεχεία παρακολουθήσαμε θεωρητικό μάθημα για πορεία στο χιόνι από τον Συνταγματάρχη ε.α. Νικόλαο Σκιαδά.

Το πνεύμα συναδελφικότητας σφραγίστηκε στο δείπνο  του Σαββάτου κατά τη διάρκεια του οποίου ανταλλάχθηκαν αναμνηστικά  ανάμεσα στους Εκπροσώπους των Συνδέσμων

Την Κυριακή το πρόγραμμα είχε πορεία στο βουνό. Με το πέρας της δραστηριότητας, πραγματοποιήθηκε  ανταλλαγή αναμνηστικών των Συνδέσμων με τον Επόπτη του Στρατοπέδου και εν συνεχεία,  η αποστολή μετέβη στην Ιερά Μονή Αγίας Τριάδας Σπαρμού, προκειμένου να λάβουμε την ευλογία του Ηγούμενου πριν το ταξίδι της επιστροφής. 

Ευχαριστούμε τη Δ/νση Ειδικών Δυνάμεων για την έγκριση του αιτήματός του ΣΕΑΝ Καρδίτσας, και τον Διοικητή του ΚΕΟΑΧ για τη φιλοξενία στις εγκαταστάσεις του Στρατοπέδου «Τχη (ΠΒ) Παπαρόδου Ιωάννη.

Ευχαριστούμε επίσης τους Προέδρους των ΣΕΑΝ Αν. Αττικής κ. Θεόδωρο Μπριάνη και Σερρών κ. Βασίλειο Κατιρτζόγλου για την συμβολή τους στην πραγματοποίηση της εξόρμησης.
kranosgr
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ