2020-02-24 20:50:16
Φωτογραφία για Η θρυλική μαθηματικός της NASA Katherine G. Johnson πέθανε σήμερα
H γυναίκα πρότυπο για όλες μας, η Katherine G. Johnson πέθανε σήμερα.

Κάθριν Τζόνσον (Katherine Johnson), η θρυλική μαθηματικός της NASA που συνέβαλε καθοριστικά στο να ανοίξει ο δρόμος για την επιτυχή προσγείωση του πρώτου Αμερικανού αστροναύτη στη Γη πέθανε σε ηλικία των 101 ετών. Κατά την 35ετή καριέρα της στη NASA η Τζόνσον απέκτησε μεγάλη φήμη καθώς ήταν αυθεντία στους πολύπλοκους υπολογισμούς και συνεισέφερε καθοριστικά στη χρήση των υπολογιστών για την πραγματοποίηση διαφόρων εργασιών.

Η δουλειά της Katherine Johnson περιελάμβανε υπολογισμούς για την τροχιά ,την εκτοξευση καθώς και τις αναγκαστικές επιστροφές στη Γη , συμμετείχε στο Πρόγραμμα Μέρκιουρι, (που σε αυτό συμμετείχαν οι Άλαν Σέπαρντ, ο πρώτος Αμερικανός στο διάστημα, και Τζον Γκλεν, ο πρώτος Αμερικανός σε τροχιά), όπως επίσης και στον υπολογισμό των τροχιών που θα συναντιόντουσαν το Apollo Lunar Module και το Apollo command module του Προγράμματος Apollo, κατά την πτήση τους προς τη Σελήνη. Οι υπολογισμοί της Katherine Johnson ήταν, επίσης, πολύ καθοριστικοί και στο πρόγραμμα Space Shuttle.


https://www.nasa.gov/katherinejohnson Κάποτε οι γυναίκες χρειάζονταν ειδικά πρωτόκολλα για να παρακολουθήσουν συμβούλια ανδρών παρόλο που ήταν ισάξιες και αναντικατάστατες ερευνήτριες και επιστήμονες. Από τότε καταφέραμε πολλά αλλά το θέμα της γυναικείας ισότητας και του σεβασμού στο επιστημονικό μας έργο παραμένει ιστορικά αδικαίωτο και φροντίζουν να μας το υπενθυμίζουν τα διάφορα άρθρα με "πηνία", τα διάφορα υποκοριστικά (έλα βρε Κατερινάκι) όταν μας απευθύνονται στα πλαίσια μιας επιστημονικής αντιπαράθεσης, τα σιωπηλά ή κραυγαλέα παραδείγματα σεξισμού που δεχόμαστε από μία αμετανόητη μερίδα συναδέλφων. Εμείς όμως δε θα σταματήσουμε να προσφέρουμε σε πείσμα όλων αυτών που νομίζουν ότι ο κόσμος σταμάτησε στο 1960.

Στο πρόσωπό της Τζόνσον, στο πείσμα της και στην επιτυχημένη καριέρα της τιμούμε και εμπνεόμαστε από όλες αυτές τις γυναίκες που μπόρεσαν να σπάσουν κατεστημένα αιώνων και να διεκδικήσουν την ίση θέση και μεταχείριση. Εμείς θα κάνουμε ότι μπορούμε για να εμπνεύσουμε τα νέα κορίτσια να τα καταφέρουν καλύτερα κι από εμάς.
tinanantsou.blogspot.gr
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Έρεβος
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Έρεβος
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ