2020-02-24 20:51:01
Φωτογραφία για Novartis: Νέα επιστολή σε Τουλουπάκη να παραδώσει τα έγγραφα του FBI
Εάν η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν συνεργαστεί, ούτε και αυτή τη φορά θα θεωρηθεί ότι αρνείται να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται

Την άμεση διαβίβαση όλων των κρίσιμων εγγράφων που κρατά στο συρτάρι της η εισαγγελία Διαφθοράς ζητά η προανακριτική επιτροπή της Βουλής που ερευνά την σκευωρία Novartis.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η πλειοψηφία της επιτροπής καλεί εκ νέου την κυρία Ελένη Τουλουπάκη με νέα επιστολή να στείλει όλες τις εκθέσεις του FBI και την αλληλογραφία με τις αμερικανικές αρχές έως τις 3 το μεσημέρι προκειμένου να ενημερωθούν για κρίσιμα ζητήματα που αφορούν και τα πραγματικά περιστατικά υπαγωγής των μαρτύρων σε καθεστώς προστασίας.

Οι ίδιες πηγές επισημαίνουν ότι, εάν η εισαγγελέας Διαφθοράς δεν συνεργαστεί ούτε και αυτή τη φορά, θα θεωρηθεί ότι αρνείται να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας με ό,τι αυτό νομικά συνεπάγεται. Πάντως, για την ώρα τα μέλη της προανακριτικής δεν σκέφτονται να αλλάξουν τον σημερινό προγραμματισμό των εργασιών τους απο ενδεχόμενη άρνηση της κυρίας Τουλουπλακη να συνεργαστεί.


Υπενθυμίζεται ότι το προεδρείο της προανακριτικής έθεσε το θέμα της συστηματικής άρνησης της κυρίας Τουλουπάκη να διαβιβάσει το σύνολο της δικογραφίας και στον Αρειο Πάγο, ωστόσο, εως αυτή την ώρα ο αρμόδιος αντεισαγγελέας Παναγιώτης Μπρακουμάτσος δεν έχει απαντήσει στο επίμαχο ζήτημα.

Σε κάθε περίπτωση οι εκτιμήσεις της επιτροπής υποστηρίζουν ότι η απάντηση του κ. Μπρακουμάτσου θα αναφέρει ότι η από την ελληνική έννομη τάξη ουδεμία απαγόρευση τίθεται στην αναζήτηση κρίσιμων εγγράφων κατά την ποινική προδικασία (με εξαίρεση τις προβλέψεις του άρ. 263 ΚΠΔ) και θα καλεί την εισαγγελέα Διαφθοράς να στείλει στην προανακριτική κάθε κρίσιμο έγγραφο, το οποίο συντελεί στην αποκάλυψη της αλήθειας, όπως άλλωστε επισήμανε την περασμένη εβδομάδα ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ευάγγελος Ζαχαρής που διεξάγει την παράλληλη έρευνα.

Πέραν αυτών κατά τη σημερινή συνεδρίαση ο εισηγητής της ΝΔ Θάνος Πλεύρης επισήμανε πως «είχαμε ψηφίσει οι μάρτυρες να εξετασθούν κατά τον ίδιο τρόπο με εκείνον που εξέτασε ο Αντιεισαγγελέας Σοφουλάκης. Η πλειοψηφία ωστόσο θεωρεί απολύτως σεβαστές τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης. Από την στιγμή που ο κ. Μπρακουμάτσος μας λέει να λάβουμε υπόψιν την επιθυμία των μαρτύρων οφείλουμε να σεβαστούμε αυτή την θέση. Το μείζον είναι η εξέταση των μαρτύρων. Ωστόσο οι μάρτυρες προτείνουμε να μην έχουν μαζί τους κινητά ή έγγραφα».

Από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ ο κ. Σπύρος Λάππας είπε πως: «Εμείς προτείνουμε να πάει το σύνολο των μελών της Επιτροπής. Όλοι πρέπει να έχουν δικαίωμα να ρωτήσουν. Διαφωνούμε στο να μην έχουν μαζί τους υλικό. Προφανώς και θα έχουν και κινητά και έγγραφα. Εκεί μπορεί να έχουν το υλικό και το αρχείο τους. Είναι δυνατόν να τους στερήσουμε το αρχείο τους;».

Ο κ. Βασίλης Κεγκέρογλου απο το Κίνημα Αλλαγής υπογράμμισε: «Εμείς επιμένουμε στην αποκάλυψη της αλήθειας. Να εξετασθούν οι μάρτυρες για τη διαλεύκανση της αλήθειας».

Από τις εργασίες της προανακριτικής επιτροπής αποχώρησαν οι βουλευτές του ΚΚΕ καταγγέλλοντας τη διατήρηση της «κουκούλας» στους προστατευόμενους μάρτυρες. «Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί απο τις λειτουργίες της Επιτροπής» αναφέρει ανακοίνωση της ΚΟ του Περισσού για επισημάνει πως η στάση του κόμματος θα επανεξεταστεί αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Επίσης, έντονη διαμαρτυρία για την μη άρση του καθεστώτος προστασίας εξέφρασε και ο βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Βασίλης Βιλιάρδος ανακοινώνοντας ότι υπό αυτές τις συνθήκες δεν θα μετέχει στην εξέταση των «κουκουλοφόρων» μαρτύρων.

Η ανακοίνωση του ΚΚΕ έχει ως εξής:

Το ΚΚΕ από την αρχή συμμετείχε ανελλιπώς στις εργασίες της Επιτροπής Προκαταρκτικής Εξέτασης και με την υπεύθυνη στάση του στιςπαρεμβάσεις και τις ερωτήσεις προς τους μάρτυρες επεδίωξε την ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και του σκανδάλου της Novartis.

Από την αρχή ανέδειξε την ανάγκη να εξετασθούν όλα τα στοιχεία και οι μάρτυρες ιδίως οι ανώνυμοι, οι λεγόμενοι «προστατευόμενοι», που είναι και οι πλέον ουσιώδεις μάρτυρες της υπόθεσης. Να εξετασθούν χωρίς κουκούλα, με την φυσική τους παρουσία, χωρίς αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και με πλήρη γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Τόσο με ευθύνη της ΝΔ και του ΚΙΝΑΛ όσο και με ευθύνη του ΣΥΡΙΖΑ, οι μάρτυρες αυτοί θα εξεταστούν κάτω από συνθήκες που δεν επιτρέπουν την ουσιαστική εξέτασή τους, δηλ. χωρίς την φυσική τους παρουσία, με αλλοίωση των χαρακτηριστικών τους και χωρίς γνωστοποίηση των στοιχείων τους.

Η στάση της ΝΔ , του ΚΙΝΑΛ και του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνον δεν συμβάλλει, αλλά παρεμποδίζει την περαιτέρω ουσιαστική διερεύνηση της υπόθεσης και κουκουλώνει τα παιγνίδια που παίχθηκαν με το σκάνδαλο Novartis.

Το ΚΚΕ δεν μπορεί να νομιμοποιήσει αυτές τις διαδικασίες που αντικειμενικά παρεμποδίζουν την διερεύνηση της υπόθεση και αποχωρεί από τις λειτουργίες της Επιτροπής. Μια στάση, που θα επανεξετάσουμε, αν αλλάξουν τα δεδομένα.

Ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του. Η ΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΤΟΥ ΚΚΕ.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ