2020-02-25 10:41:03
Φωτογραφία για Covid-19: Οι χώρες σε ετοιμότητα απέναντι στην απειλή της πανδημίας
Ένας πραγματικός αγώνας δρόμου σε πολλές και διαφορετικές πίστες διεξάγεται παγκοσμίως σε μία αγωνιώδη προσπάθεια να αποφευχθούν τα χειρότερα, μία επισήμως πανδημία του Covid-19 και, να θωρακιστεί η ανθρωπότητα, με την κατάλληλη θεραπεία και το εμβόλιο, απέναντι στην απειλητική νόσο που τη βρήκε απροετοίμαστη.

Με τον ίδιο γνώμονα, η Κίνα, που μετρά περισσότερους από 2.600 νεκρούς, υποστηρίζει ότι έχει αναπτύξει ένα εμβόλιο το οποίο χορηγείται από το στόμα, και οι επιστήμονες ετοιμάζονται για τις κλινικές δοκιμές. Στη Νότια Κορέα, από τις χώρες που έχει πληγεί περισσότερο από τον νέο κοροναϊό, οι αρχές δρομολογούν την εξέταση περί των 2.500 μελών μίας αίρεσης. Και η Κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ, ενόσω ο νέος κοροναϊός εξαπλώνεται στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, σκοπεύει να θέσει επί τάπητος στο Κογκρέσο κονδύλι ύψους 2,5 δισ. δολ. για την καταπολέμησή του.

Οι επενδυτές στις αγορές της Ασίας πήραν σήμερα και πάλι τη σκυτάλη των ρευστοποιήσεων μετά τη χειρότερη νύχτα για τη Wall Street από το 2018 και την πιο σκληρή ημέρα για την Ευρώπη από το 2016
. Μόλις χθες, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου καλώντας την ανθρωπότητα να λάβει άμεσα μέτρα. Αν και είναι πολύ νωρίς να μιλήσουμε για πανδημία του Covid-19, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, παραταύτα ο κόσμος πρέπει να βρίσκεται ετοιμότητα.

Μέχρι στιγμής, από τα τέλη Δεκεμβρίου οπότε εμφανίστηκε ο ιός στην πόλη Βουχάν, στην κεντρική Κίνα, περισσότεροι από 80.000 άνθρωποι σε όλο τον πλανήτη έχουν νοσήσει. Το ποσοστό των ανθρώπων που πεθαίνουν από τον Covid-19 φαίνεται να κυμαίνεται μεταξύ του 1% και του 2%, αν και ο ΠΟΥ προειδοποιεί ότι το ποσοστό θνησιμότητας δεν είναι ακόμη γνωστό. Νέα κρούσματα εμφανίστηκαν τις τελευταίες μέρες ομαδόν και εγείρουν ανησυχίες στην Ιταλία, τη Νότια Κορέα και το Ιράν.

Στην Κίνα, μολονότι τα επιβεβαιωμένα κρούσματα φαίνεται να μειώνονται τουλάχιστον κάποιες μέρες, η κινεζική Κυβέρνηση λαμβάνει διαρκώς νέα μέτρα. Μεταξύ αυτών περιλαμβάνεται αφενός η απαγόρευση κατανάλωσης άγριων ζώων και αφετέρου το κυνήγι, δεδομένου ότι ο Covid-19 πιστεύεται ότι αναπτύχθηκε σε μία τέτοιου είδους υπαίθρια αγορά άγριων ζώων στη Βουχάν.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους «Global Times», που πρόσκεινται στην Κυβέρνηση, ένας καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Tianjin έλαβε τέσσερις δόσεις εμβολίου από το στόμα χωρίς παρενέργειες και ελπίζει στην ταχεία παραγωγή του. Οι ειδικοί ωστόσο προειδοποιούν ότι έως ότου πραγματοποιηθούν οι πλήρεις κλινικές δοκιμές, δεν είναι σαφές πόσο ασφαλή ή αποτελεσματικά θα είναι τα εμβόλια αυτά και εκτιμούν ότι η διάθεση των εμβολίων είναι μία διαδικασία μακρά που θα χρειαστεί μήνες.

Στη μάχη του εμβολίου και της πρόληψης ρίχνεται και ο Λευκός Οίκος, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στόχος είναι να διατεθούν περισσότερα από 1 δισ. στην ανάπτυξη ενός εμβολίου, ενώ άλλα κονδύλια θα χρησιμοποιηθούν για τη θεραπεία και την αποθήκευση ατομικών προστατευτικών μέσων, όπως μάσκες. Οι ένοπλες δυνάμεις επίσης των ΗΠΑ και της Νότιας Κορέας ανακοίνωσαν χθες ότι ενδεχομένως να προχωρήσουν σε μείωση των κοινών στρατιωτικών ασκήσεων λόγω των αυξανόμενων ανησυχιών για  την εξάπλωση του κοροναϊού, μία από τις πρώτες συγκεκριμένες ενδείξεις της επίπτωσης του ιού στις στρατιωτικές δραστηριότητες των ΗΠΑ.

Οι ιαπωνικές Αρχές κάλεσαν σήμερα τις εταιρείες να εισαγάγουν κλιμακωτά ωράρια εργασίας και τηλεδιασκέψεις προκειμένου να αποτρέψουν την εξάπλωση του ιού, ανέφερε ο ραδιοτηλεοπτικός φορέας της χώρας. Στην Ιαπωνία υπάρχουν αυτή τη στιγμή 850 επιβεβαιωμένα κρούσματα, τα περισσότερα από τα οποία βρίσκονται σε καραντίνα στο κρουαζιερόπλοιο «Diamond Princess». Σύμφωνα με την ιαπωνική τηλεόραση NHK μάλιστα, ένας τέταρτος επιβάτης έχασε τη ζωή του.

Στην Ιταλία καταγράφονται τα περισσότερα κρούσματα στην Ευρώπη (229) και γι’ αυτό οι Αρχές έχουν ανακοινώσει μια σειρά δραστικών μέτρων από το Σαββατοκύριακο. Ο Πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε δήλωσε το βράδυ της Δευτέρας ότι ο κοροναϊός εξαπλώθηκε εν μέρει «επειδή ένα Νοσοκομείο δεν τήρησε πλήρως το επιβεβλημένο πρωτόκολλο».

Στο Ιράν, δύο ακόμη Ιρανοί που είχαν προσβληθεί από τον νέο κοροναϊό υπέκυψαν, μετέδωσε ο τοπικός ειδησεογραφικός ιστότοπος Eghtesaonline, επικαλούμενος τον επικεφαλής του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου της Σαβέχ, ανεβάζοντας τον αριθμό των νεκρών στη χώρα σε 14. Το ιρανικό Υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε χθες Δευτέρα ότι 61 άνθρωποι έχουν προβληθεί από τον Covid-19, ενώ οι αρχές έχουν ανακοινώσει την ακύρωση συναυλιών, όπως και το κλείσιμο σχολείων, πανεπιστημίων και γηπέδων στην προσπάθεια περιορισμού της εξάπλωσης της επιδημίας.

Το Διεθνές Αεροδρόμιο του Ντουμπάι ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις από και προς το Ιράν, με εξαίρεση την Τεχεράνη, μέχρι νεωτέρας, δήλωσε εκπρόσωπος σήμερα. Το Μπαχρέιν, όπου αναφέρθηκε δεύτερο κρούσμα του Covid-19, επίσης αναστέλλει όλες τις προγραμματισμένες πτήσεις από και προς το Ντουμπάι.

ΑΜΠΕ/Reuters/BBC/Guardian

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ