2020-02-25 20:42:35
Φωτογραφία για Ο Πούτιν αφήνει ξεκρέμαστο τον Ερντογάν – η Λίρα συνεχίζει την ελεύθερη πτώση
Η Ρωσία τορπιλίζει την τετραμερή για τη Συρία που επιθυμούσε ο Ερντογάν για τη Συρία -

Χάνεται η ευκαιρία εκτόνωσης στις πιέσεις στην τουρκική λίρα - Σε νέο χαμηλό η ισοτιμία Η προσπάθεια του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να διοργανώσει μια σύνοδο για τη Συρία με τη συμμετοχή ευρωπαίων ηγετών ναυάγησε, καθώς η Ρωσία απέρριψε το σενάριο μιας τετραμερούς συνάντησης με τους ηγέτες της Γερμανίας και της Γαλλίας.

Ο Ερντογάν πρότεινε την Τρίτη να συναντηθεί με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν για να συζητήσουν τις συγκρούσεις στη βορειοδυτική Συρία, οι οποίες θα μπορούσαν σπρώξουν εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες στην Τουρκία και από εκεί στην Ευρώπη.

Όμως, η Μόσχα, η οποία υποστηρίζει την προσπάθεια των κυβερνητικών δυνάμεων του Μπασάρ Αλ Άσαντ να επανακαταλάβει το Ιντλίμπ, απέρριψε την πρόταση. Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε πως μια τέτοια συνάντηση θα έπρεπε να συμπεριλαμβάνει το Ιράν και όχι τους ευρωπαίους ηγέτες.


«Δεν εξετάζουμε τώρα διμερείς επαφές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη την Τρίτη όταν ρωτήθηκε για τη δυνατότητα συνάντησης μεταξύ των ηγετών.

Συνάντηση χαμηλότερου επιπέδου

Η Τουρκία δεν έχει αντιδράσει άμεσα στις δηλώσεις του Πεσκόφ. Μια ρωσική αντιπροσωπεία χαμηλότερου επιπέδου πρόκειται να φθάσει στην Τουρκία την Τετάρτη για να συζητήσει την κατάσταση στο Ιντλίμπ, το τελευταίο προπύργιο των ανταρτών στη Συρία.

Μετά τις τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πούτιν, τη Γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Εμμανουέλ Μακρόν, ο Ερντογάν δήλωσε το Σάββατο ότι θα τους συναντήσει όλους στις 5 Μαρτίου, χωρίς να αποκαλύψει την τοποθεσία.

Οι μάχες στο Ιντλίμπ έχουν κοστίζει τη ζωή σε περισσότερους από δώδεκα Τούρκους στρατιώτες τον τελευταίο μήνα – σε επιθέσεις από συριακές δυνάμεις υποστηριζόμενες από τη Ρωσία.

Η Τουρκία προσπαθεί να σταματήσει την επέλαση της συριακής κυβέρνησης στο Ιντλίμπ επειδή εμποδίζει τις προσπάθειες της Άγκυρας να δημιουργήσει μια ζώνη ελέγχου στην περιοχή των συνόρων και γιατί θα μπορούσε να πυροδοτήσει έξοδο περίπου 2 εκατομμυρίων προσφύγων προς την Τουρκία.

Οι στρατιωτικές συγκρούσεις κινδυνεύουν να τον οδηγήσουν σε μια κλιμάκωση της σύγκρουσης με τη Μόσχα, παρά τους στενούς δεσμούς που οι δυο χώρες έχουν χτίσει τα τελευταία χρόνια.

«Η Ρωσία παρέχει πλήρη υποστήριξη στις δυνάμεις του καθεστώτος στο υψηλότερο επίπεδο, συμπεριλαμβανομένης της αεροπορικής υποστήριξης. Αν και το αρνούνται, το ανιχνεύσαμε», δήλωσε ο Ερντογάν την Τρίτη πριν ταξιδέψει στο Αζερμπαϊτζάν. «Θα καθίσουμε με τα χέρια μας σταυρομένα την ώρα που ένα, δύο ακόμα και 3 εκατομμύρια Σύριοι κινούνται προς τα σύνορά μας;»

Το σαββατοκύριακο, ρωσικά αεροπλάνα πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές για να σταματήσουν επίθεση εναντίον του Άσαντ, σύρων ανταρτών υποστηριζόμενων από τουρκικό πυροβολικό.

Επιπτώσεις στη Λίρα

Οι διεθνείς επενδυτές φοβούνται την εξάπλωση των εχθροπραξιών και την μεγαλύτερη εμπλοκή της Τουρκίας καθώς θα μπορούσε να τορπιλισει την τουρκική οικονομία που βρίσκεται σε μια κρίσιμη καμπή.

Ανέμεναν μάλιστα την από τον Ερντογάν προαναγγελθείσα τετραμερή σύνοδο με τους Ευρωπαίους στις 5 Μαρτίου για ενδεχόμενα σήματα εκτόνωσης της κρίσης στη βόρειο Συρία, η οποία με τη σειρά της θα μπορούσε να εκτονώσει τα γεωπολιτικά τουλάχιστον ρίσκα που βαραίνουν την τουρκική λίρα.

Η διάψευση της προοπτικής φέρνει νέο γύρο πιέσεων στο τουρκικό νόμισμα. Οι τουρκικές κρατικές τράπεζες συνεχίζουν να πωλούν δολάρια από τα αποθέματά τους για να στηρίξουν την ισοτιμία του νομίσματος.

Μετά την ισχυρή υποχώρηση της χθεσινής μέρας που έστειλαν τη σχέση ανταλλαγής με το αμερικανικό νόμισμα πάνω από τις 6,15 λίρες ανα δολάριο, οι τουρκικές παρεμβάσεις σταθεροποίησαν την ισοτιμία ελαφρά στο 6,10.

Με την έναρξη της μέρας όμως οι πιέσεις στην αγορά συναλλάγματος ήταν ισχυρές και οδήγησαν και πάλι την ισοτιμία πάνω από το 6,15.

Από το διάγραμμα προκύπτει ότι αυτό είναι το νέο επίπεδο υπεράσπισης του τουρκικού νομίσματος από τον Ερντογάν, καθώς πυροδοτεί πωλήσεις δολαρίων που πιέζουν προς τα κάτω την ισοτιμία.

ΣυρίαΒλαντιμίρ ΠούτινΆσαντΡετζέπ Ταγίπ Ερντογάντουρκική λίρατουρκική οικονομία
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
Cupra  SUV
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
Cupra SUV
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ