2020-02-26 23:00:06
Φωτογραφία για Eίναι ο πανικός για τον 2019–nCoV  ..δικαιολογημένος;
Όταν η εποχική γρίπη προκαλεί εώς και 650.000 θανάτους το χρόνο παγκοσμίως..

Περισσότεροι από 80% όσων (τελικά) νοσήσουν απ'το νέο Κοροναϊό θα εμφανίσουν ήπια συμπτώματα και θα ξεπεράσουν την ίωση χωρίς επιπλοκές

Ο νέος κοροναϊός ονομάζεται 2019–nCoV και αποτελεί ένα καινούργιο στέλεχος κοροναϊού, που δεν είχε ανιχνευθεί πριν από την πρόσφατη επιδημία στην περιοχή Wuhan στην Κίνα, το Δεκέμβριο του 2019. Ο 2019–nCoV ανήκει στην ίδια οικογένεια ιών όπως ο ιός που προκαλεί Σοβαρό Οξύ Αναπνευστικό Σύνδρομο (SARS-nCoV), αλλά δεν είναι ο ίδιος ιός.

Συμπτώματα

Εάν ένα άτομο μολυνθεί από τον ιό, μπορεί να εμφανίσει συμπτώματα τα οποία ποικίλλουν από ήπια, όπως αυτά του κοινού κρυολογήματος, έως και πολύ σοβαρά. Όπως και με τις άλλες αναπνευστικές λοιμώξεις, η λοίμωξη από τον νέο κοροναϊό 2019–nCoV

μπορεί να προκαλέσει ήπια συμπτώματα, όπως:

Καταρροή

Πονόλαιμο

Πυρετό

Βήχα

Ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές εκδηλώσεις, όπως:

Πνευμονία

Δυσκολία στην αναπνοή

Σπάνια, μπορεί να οδηγήσει σε θάνατο.

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα (όπως σακχαρώδη διαβήτη και καρδιαγγειακά νοσήματα) είναι περισσότερο ευάλωτοι στην εμφάνιση σοβαρής νόσου.

Ο 2019–nCoV προκαλεί αναπνευστική νόσο η οποία μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο, συνήθως κατόπιν στενής επαφής με ασθενή μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον ή σε χώρο παροχής φροντίδας υγείας.

Ποιος βρίσκεται σε κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου;

Ηλικιωμένοι και άτομα με υποκείμενα νοσήματα όπως είναι ο σακχαρώδης διαβήτης και τα καρδιαγγειακά νοσήματα, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής νόσου.

Πιο απειλητική η εποχική γρίπη από τον κορωνοϊό!

Και παρότι ο αριθμός των θανάτων έχει πλέον ξεπεράσει αυτόν της προηγούμενης επιδημίας με τον ιό SARS, η θνησιμότητα από τον νέο κορωνοϊό δεν ξεπερνά το 2% - σημειώνεται πως σε ό,τι αφορά την επιδημία από τον ιό SARS το αντίστοιχο ποσοστό άγγιζε το 10%.

Μπορεί να επικρατεί πανικός στην παγκόσμια κοινή γνώμη για τον 2019–nCoV,όμως η ετήσια εποχική γρίπη είναι αυτή που ευθύνεται για περίπου 300.000 έως και 650.000 θανάτους τον χρόνο παγκοσμίως (εκ των οποίων οι 60.000 στην Ευρώπη) .

Το νούμερο αυτό δείχνει από μόνο του την πραγματική απειλή. Είναι σημαντικό δε να συνυπολογίσει κανείς και το πρόβλημα της υποδιάγνωσης, με αποτέλεσμα να εκτιμάται ότι οι θάνατοι είναι περισσότεροι από τους καταγεγραμμένους με βέβαιη αιτία τη γρίπη.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που επεξεργάστηκε ο Θάνος Δημόπουλος, Καθηγητής Ιατρικής Σχολής και Πρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών η θνητότητα από τον covid-19 είναι της τάξης του 2%, δηλαδή στα 100 άτομα που θα νοσήσουν τα 2 αναμένεται να χάσουν τη ζωή τους.

 Όπως εξηγεί ο πρύτανης, η θνητότητα θεωρείται ότι στην πραγματικότητα είναι μικρότερη καθώς ο παρονομαστής του κλάσματος [θάνατοι από τον ιό προ τα κρούσματα] εκτιμάται στην πραγματικότητα μεγαλύτερος αφού ασθενείς που εμφανίζουν ήπια συμπτωματολογία δε θα αναζητήσουν ιατρική φροντίδα και δε θα καταγράφονται ως άτομα που προσβλήθηκαν από τον ιό.

Με βάση τα μέχρι σήμερα στοιχεία προκύπτει ότι:

Τουλάχιστον το 80% των ασθενών εμφανίζουν μόνο ήπια συμπτώματα 14% κάποια πιο σοβαρή νόσο, όπως η πνευμονία4% σοβαρότερη νόσο όπως αναπνευστική ανεπάρκεια, σηπτικό σοκ2% θανατηφόρο νόσο με την πιθανότητα να αυξάνεται με την ηλικία και με την παρουσία συμπαραμαρτούντων νοσημάτων (καρδιαγγειακά, καρκίνο, ανοσοανεπάρκεια)0,2% θνητότητα σε ασθενείς κάτω των 39 ετώνΥψηλό ποσοστό ενδονοσοκομειακής μετάδοσης μεταξύ ιατρονοσηλευτικού προσωπικού και νοσηλευόμενων ασθενών έως 30%
greece-salonikia
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
VW Touareg R-456 PS
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
VW Touareg R-456 PS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ