2020-02-27 05:53:00
Φωτογραφία για ΟΥΕΦΑ... STOP για Τσάμπιονς Λιγκ!
Αλλαγή δεδομένων για τη θέση του πρωταθλητή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ μετά τη σεζόν 2015-16, με τους νέους κανόνες της ΟΥΕΦΑ να φέρνουν την Ελλάδα σε πολύ δύσκολη θέση.

Η απευθείας πρόκριση του πρωταθλητή Ελλάδας στους ομίλους της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης θεωρούνταν ως τώρα δεδομένα, είτε μέσω της 12ης θέσης που είχε η χώρα μας στην κατάταξη της ΟΥΕΦΑ, είτε από το γεγονός πως ακόμα κι ο 13ος διατηρούσε το σχετικό δικαίωμα, αν η ομάδα που κατακτούσε το Τσάμπιονς Λιγκ εξασφάλιζε μέσω του πρωταθλήματός της θέση στους ομίλους. Η κατάσταση ωστόσο διαφοροποιείται πλέον όπως αποκαλύπτει το "Goal" κι ο Ανδρέας Δημάτος, μέσω των αλλαγών που πρόκειται να εισάγει η ευρωπαϊκή ομοσπονδία και δυσκολεύει εξαιρετικά την πιθανότατα η 13η χώρα στην κατάταξη να πάρει απευθείας εισιτήριο.

Αυτό γιατί πλέον εφόσον η ομάδα που θα κατακτήσει το βαρύτιμο τρόπαιο πάρει μέσω του πρωταθλήματός της τη θέση για τους ομίλους, τότε ο ευνοημένος είναι ο κάτοχος του Γιουρόπα Λιγκ, ο οποίος θα αποφεύγει τα πλέι οφ και θα παίρνει το προνομιούχο εισιτήριο, κάτι που θα ισχύσει για την επόμενη τριετία
. Πρόκειται για δεδομένη αλλαγή, η οποία θα μπει στον κανονισμό του Τσάμπιονς Λιγκ και του Γιουροπα Λιγκ 2015-18 σε λίγες ημέρες, όταν επικυρωθεί και τυπικά το access list των διοργανώσεων, πιθανότατα πριν τον φετινό τελικό στη Λισσαβόνα.

Χάνει -σχεδόν- σίγουρα τη 12η θέση η Ελλάδα

Να σημειώσουμε από εκεί και πέρα πως η Ελλάδα μπορεί να παραμένει αυτή τη στιγμή στη 12η προνομιούχο θέση, όμως η Βασιλεία μετά το 3-0 του πρώτου αγώνα με τη Βαλένθια, βρίσκεται με το 1,5 πόδι στα ημιτελικά του Γιουρόπα Λιγκ για δεύτερη σερί σεζόν. Εφόσον στον επαναληπτικό του "Μεστάγια" πάρει ισοπαλία, αυτόματα η Ελβετία μας ρίχνει οριστικά στη 13η θέση, ειδάλλως θα πρέπει σε ένα από τα δύο ματς στους "4" να πάρει τουλάχιστον μία ισοπαλία η Βασιλεία.

Το "παράθυρο" του... 40%

Παρ' όλα αυτά υπάρχει και μία πιθανότητα ακόμα κι ως 13οι να εξασφαλίσουμε απευθείας θέση για τον πρωταθλητή στους ομίλους του Τσάμπιονς Λιγκ κι αυτό σε περίπτωση που τόσο ο νικητής της πρώτης τη τάξη ευρωπαϊκής διοργάνωσης, όσο κι αυτός του Γιουρόπα Λιγκ, κερδίσουν θέση στους ομίλους μέσω του πρωταθλήματός τους την ίδια σεζόν. Πόσο πιθανό είναι να συμβεί αυτό; Την τελευταία 10ετία συνέβη μόνο τέσσερις φορές, ήτοι μιλάμε για ποσοστό 40%, με πιο πρόσφατο παράδειγμα την περσινή σεζόν, από τις Μπάγερν Μονάχου και Τσέλσι, ενώ συνέβη επίσης το 2011 (Μπαρτσελόνα, Πόρτο), το 2007 (Μίλαν, Σεβίλλη) και το 2004 (Πόρτο, Βαλένθια). Από τις υπόλοιπες έξι σεζόν, υπάρχει και μία όπου καμία εκ των δύο ομάδων δεν είχε απευθείας θέση στους ομίλους (το 2012 με Τσέλσι κι Ατλέτικο).

Χαμένος και ο Κυπελλούχος

Μεγάλο πλήγμα πάντως δέχεται και ο Κυπελλούχος Ελλάδας, που με τα δεδομένα που υπήρχαν μέχρι πρότινος, έπαιρνε απευθείας θέση στους ομίλους του Γιουρόπα Λιγκ, εφόσον η Ελλάδα διατηρούνταν 12η. Αυτό μάλιστα θα ίσχυε από φέτος κιόλας (αν δεν ήταν ο Ολυμπιακός), ενώ αν η ομάδα που κατακτούσε το τρόπαιο έβγαινε στα πλέι οφ του Τσάμπιονς Λιγκ, τότε το εισιτήριο θα πήγαινε στη δεύτερη ομάδα των ελληνικών πλέι οφ, δικαίωμα που χάνεται οριστικά κι αμετάκλητα, χωρίς καμία άλλη προϋπόθεση.
lamogiopress
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ