2020-02-27 05:53:00
Φωτογραφία για Μεμβράνη από σιλικόνη θα αντικαταστήσει τους βηματοδότες
Μια πρωτοποριακή μέθοδο που θα εντοπίζει γρήγορα τα προβλήματα της καρδιάς, όπως οι αρρυθμίες και η καρδιακή ανεπάρκεια, ανέπτυξε διεθνής επιστημονική ομάδα, στην οποία συμμετείχαν ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα στον Καναδά, το Πανεπιστήμιο Ιλινόις στις ΗΠΑ κ.ά.

Όπως αναφέρουν στις ανακοινώσεις τους, οι ερευνητές ανέπτυξαν μια μεμβράνη από σιλικόνη που τοποθετείται στην καρδιά σαν... κάλτσα και εντοπίζει τα προβλήματα που μπορεί να υπάρχουν σε διάφορα σημεία της, καταργώντας την ανάγκη τοποθέτησης βηματοδότη.

Η μεμβράνη έχει το σχήμα του περικαρδίου και διαθέτει 68 μικροσκοπικούς αισθητήρες σε ένα φύλλο σιλικόνης, με κυκλώματα που έχουν σχήμα S για να είναι εύκαμπτα και να μην σπάνε όταν λυγίζουν ή τεντώνονται.

Οι αισθητήρες παρέχουν στους ειδικούς πληροφορίες που είναι απαραίτητες για την κατανόηση της κατάστασης στην οποία βρίσκεται η καρδιά, όπως είναι η θερμοκρασία και το pH που υπάρχει στο εσωτερικό της.


Μέχρι στιγμής η μεμβράνη έχει δοκιμαστεί σε τρισδιάστατο αντίγραφο καρδιάς κουνελιού, ενώ όταν ολοκληρωθεί η ανάπτυξή της για χρήση στον άνθρωπο θα διαθέτει κι άλλα ηλεκτρόδια, που θα ρυθμίζουν τον παλμό της καρδιάς όπως ο βηματοδότης, ώστε να μπορεί να αντιμετωπίσει ακόμη και το ενδεχόμενο μιας καρδιακής προσβολής.

Μάλιστα, οι επιστήμονες πιστεύουν ότι η τεχνολογία αυτή θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την ανάπτυξη παρόμοιων μεμβρανών που θα χρησιμοποιούνται σε άλλα όργανα όταν έχουν πρόβλημα, ώστε να διασφαλίζεται η καλύτερη λειτουργία τους.

Σύμφωνα με τον δρ Hyun-Joon Chung από το Πανεπιστήμιο Αλμπέρτα, οι κλινικές δοκιμές της νέας μεμβράνης δεν θα ξεκινήσουν σύντομα, ωστόσο η αποτελεσματικότητά της θεωρείται ήδη βέβαιη.

Οι ανακοινώσεις των επιστημόνων δημοσιεύονται στα επιστημονικά περιοδικά Advanced Healthcare Materials και Nature Communications, ενώ οι ερευνητές αναφέρουν ότι επόμενος στόχος τους είναι να βρουν έναν τρόπο ώστε η μεμβράνη να βιοδιασπάται στον οργανισμό όταν πλέον είναι περιττή.
lamogiopress
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ