2020-02-27 11:19:51
Φωτογραφία για Κοροναϊός με ελλείψεις σε φάρμακα - μάσκες
Με μακροχρόνιες και σημαντικές ελλείψεις 93 φαρμάκων και την αγορά "στεγνή" από μάσκες, καλείται η χώρα μας να αντιμετωπίσει μία ακόμη υγειονομική πρόκληση: τη λοίμωξη από κοροναϊό.

Όπως μεταδίδει το iatronet.gr και σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), που παρατίθενται πιο κάτω, έως το τέλος της περασμένης εβδομάδας έλλειπαν από τα ράφια των ελληνικών φαρμακείων 93 σκευάσματα. Από αυτά, τα 54 είναι φάρμακα για διάφορες παθήσεις, τα 19 νοσοκομειακά, τα 7 εμβόλια και τα 13 φάρμακα που εισάγονται μέσω του Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ). Η κατάσταση είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σχέση με τον Δεκέμβριο, όταν έλλειπαν συνολικά 108 φάρμακα και τον Νοέμβριο που έλλειπαν 105.

Πριν από λίγες εβδομάδες, ο Φαρμακευτικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης (ΦΣΘ) είχε ανακοινώσει σημαντικές ελλείψεις φαρμάκων, οι οποίες υποχρέωναν τους ασθενείς σε αναμονή έως και 25 ημερών. Το προεδρείο του Συλλόγου επισήμανε πως υπάρχουν και περιπτώσεις πολιτών που δεν καταφέρνουν ποτέ να βρουν το πολυπόθητο φάρμακο, το οποίο είναι σε έλλειψη και δεν αντικαθίσταται με άλλο, με αποτέλεσμα να είναι υποχρεωμένοι να επισκεφθούν εκ νέου το γιατρό τους για να τους αλλάξει τη φαρμακευτική αγωγή.


Από τον ίδιο Σύλλογο έγινε γνωστό πως οι χειρουργικές μάσκες έχουν εξαφανιστεί τις τελευταίες μέρες από τα φαρμακεία της πόλης, ενώ παρόμοιες δηλώσεις έχει κάνει και ο Πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Αττικής (ΦΣΑ) Κωνσταντίνος Λουράντος. Η Αντιπρόεδρος του ΦΣΘ Άννα Σιδηροπούλου αποδίδει στον πανικό των πολιτών την αυξημένη ζήτηση, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που έσπευσαν να τις προμηθευτούν κατά δεκάδες, πιστεύοντας ότι έτσι θα προστατευτούν από τον ιό. «Οι απλές χειρουργικές μάσκες, που κυκλοφορούν κατά κόρον και έχουν χαμηλή τιμή, έχουν εκλείψει από την αγορά», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«The New Daily Mail» 
TheNewDailyMail
VIDEO
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ