2020-02-27 15:19:05
Φωτογραφία για Γενικευμένο το sell off στο Χρηματιστήριο Αθηνών, λόγω κοροναϊού
Τα νέα κρούσματα κοροναϊού στην Ελλάδα έδωσαν νέα τροφή στους πωλητές στο Χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο έχασε τις 800 μονάδες, "σβήνοντας" την προσπάθεια αντίδρασης και ανάκαμψης στις 810 μονάδες που σημειώθηκε νωρίτερα.

Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης καταγράφει απώλειες 3,81% στις 780,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 65,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 26,5 εκατ. τεμάχια. Πτώση 3,79% καταγράφει και ο FTSE 25, στις 1.975,56 μονάδες, ενώ ο τραπεζικός δείκτης σημειώνει απώλειες 6,70% στις 640,67 μονάδες.

Τρία είναι μέχρι στιγμής τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στην Ελλάδα, με τη μεταβλητότητα που επικρατεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών να είναι στα ύψη. Ήδη ο Γενικός Δείκτης έχει διαγράψει ένα τόξο διακύμανσης από τις 795 έως τις 815 μονάδες, ενώ τώρα παλεύει με τις 800 μονάδες, με το αρνητικό διεθνές κλίμα να μη βοηθά να εκδηλώσει μια πειστική αντίδραση, καθώς τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια σημειώνουν απώλειες και η επενδυτική ψυχολογία παραμένει εύθραυστη.


Αυτό που πραγματικά ρίχνει νερό στο μύλο της αβεβαιότητας είναι ότι οι αγορές δεν μπορούν να τιμολογήσουν τις συνέπειες των μέτρων προστασίας από τον κοροναϊό στην οικονομική δραστηριότητα, επομένως να λάβουν και τις κατάλληλες αμυντικές θέσεις. Οι αναλυτές τηρούν σιγή ιχθύος, καθώς ακόμη λείπουν τα στατιστικά στοιχεία από την πορεία του εμπορίου και του οικονομικού κλίματος, ενώ ακόμη και αυτοί που τολμούν τις πρώτες αποτιμήσεις τα σενάριά τους είναι ελλιπή.

Βέβαια, οι εκτιμήσεις που δείχνουν να συγκλίνουν περισσότερο είναι ότι οι Κεντρικές Τράπεζες θα παρέμβουν ώστε να στηρίξουν την οικονομία, ένα σενάριο που λαμβάνει όλο και μεγαλύτερες πιθανότητες.

Σύμφωνα με αναλυτές, τόσο στην ΕΚΤ όσο και στη Fed υπάρχει πλέον βεβαιότητα για την σοβαρότητα των οικονομικών συνεπειών της επέκτασης του κοροναϊού, με τις συσκέψεις να είναι συνεχείς, προκειμένου να υπάρξει σχέδιο παρέμβασης.

Βέβαια, σε αυτές τις εκτιμήσεις δεν λείπουν και οι επιφυλάξεις σχετικά με την αποτελεσματικότητα των κεντρικών τραπεζών, αλλά και την απροθυμία των κυβερνήσεων να μπορέσουν μέσω της δημοσιονομικής πολιτικής να απορροφήσουν τις δυσλειτουργίες που προκαλούνται από τα μέτρα καραντίνας που λαμβάνονται.

Πάντως, μέσα σε αυτό το πλαίσιο, οι απώλειες του Χρηματιστηρίου Αθηνών από την αρχή του Φεβρουαρίου φτάνουν το 11%, ενώ από τις 24 Ιανουαρίου, όταν και άρχισε να γίνεται γνωστός ο νέος ιός από την Κίνα, οι απώλειες φτάνουν το 15%. Και το χειρότερο όλων είναι ότι οι απώλειες επεκτείνονται σχεδόν σε όλο το ταμπλό της Λ. Αθηνών, με ελάχιστες περιπτώσεις να έχουν διαφύγει του sell off.

Ταμπλό

Στο ταμπλό τώρα, η ΔΕΗ χάνει 7,41%, με τις Eurobank και Alpha Bank να είναι στο -7,03% και -6,32% αντίστοιχα. Άνω του 5% είναι οι απώλειες σε ΕΧΑΕ, ΑΔΜΗΕ, Aegean, Εθνική και Σαράντης, ενώ άνω του 4% είναι σε ΓΕΚ Τέρνα, Ελλάκτωρ, ΕΥΔΑΠ, Πειραιώς, ΟΛΠ, Λάμδα, ΟΠΑΠ και Φουρλής.

Οι απώλειες σε Ελληνικά Πετρέλαια, Βιοχαλκο, Μυτιληναίο και Jumbo ξεπερνούν το 3%, με την Coca Cola να είναι στο -2,04% και οι Titan, Τέρνα Ενεργειακή και ΟΤΕ να σημειώνουν πτώση άνω του 1%. Στο -0,95% η Motor Oil.
parapona-rodou
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ