2020-02-27 16:50:31
Φωτογραφία για Κορωνοϊός: Συνεχίζεται η επέλαση στην Ευρώπη - O «χάρτης» και τα «περίεργα» της επιδημίας
Δανία και Εσθονία κατέγραψαν τα πρώτα τους κρούσματα - Μια Γιαπωνέζα βρέθηκε για

δεύτερη φορά θετική στον ιό - Κάτω του 50% η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων - Σε ρυθμούς εντατικής προετοιμασίας και οι ΗΠΑ

Με αμείωτους ρυθμούς συνεχίζεται η «επέλαση» του κορωνοϊού στην Ευρώπη, με όλο και περισσότερες χώρες να καταγράφουν κρούσματα. Οι υγειονομικές αρχές της Δανίας ανακοίνωσαν ότι κατέγραψαν το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα μόλυνσης από τον κορωνοϊό στη χώρα, διευκρινίζοντας πως πρόκειται για έναν άνδρα ο οποίος επέστρεψε από τη βόρεια Ιταλία, όπου έκανε διακοπές σε χιονοδρομικό κέντρο. Ο ασθενής έχει τεθεί σε απομόνωση στο σπίτι του.

Ένα πρώτο κρούσμα του ιού επιβεβαιώθηκε παράλληλα στην Εσθονία, σύμφωνα με τις υγειονομικές αρχές, οι οποίες διευκρίνισαν πως πρόκειται για έναν υπήκοο του Ιράν, μόνιμο κάτοικο της χώρας της Βαλτικής, που επέστρεψε έπειτα από πρόσφατη επίσκεψη στην πατρίδα του. «Μιλάμε για έναν μόνιμο κάτοικο Εσθονίας» που όμως «δεν είναι πολίτης της Εσθονίας», δήλωσε ο υπουργός Κοινωνικών Υποθέσεων Τάνελ Κίικ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων TASS.


Σύμφωνα με τα διαρκώς ανανεωμένα επιδημιολογικά δεδομένα της ιστοσελίδας του Πανεπιστημίου Johns Hopkins, έως σήμερα έχουν επιβεβαιωθεί 82.164 κρούσματα και 2.801 θάνατοι σε 44 χώρες παγκοσμίως. Μετά την Κίνα, η Νότια Κορέα ακολουθεί με 1.595 κρούσματα και 13 θανάτους και ακολουθεί η Ιταλία με 453 κρούσματα και 12 θανάτους, η Ιαπωνία με 189 κρούσματα και 3 θανάτους, και το Ιράν με 141 επιβεβαιωμένα περιστατικά και 19 θανάτους.

Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι πλέον τα νέα κρούσματα ημερησίως είναι περισσότερα στα κράτη εκτός Κίνας, από ό,τι στην Κίνα.

Υπενθυμίζεται ότι εχθές επιβεβαιώθηκαν τα πρώτα κρούσματα σε Ελλάδα, Βραζιλία, Γεωργία, Πακιστάν, Βόρεια Μακεδονία. Σε όλες τις περιπτώσεις οι ασθενείς είχαν ταξιδέψει πρόσφατα είτε στην Ιταλία είτε στο Ιράν.

Είκοσι δύο άνθρωποι έχουν πεθάνει μέχρι στιγμής από τον νέο κορωνοϊό στο Ιράν, μετέδωσε το επίσημο πρακτορείο Irna σήμερα. Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στη χώρα φτάνει τα 141, πρόσθεσε η ίδια πηγή, αν και δεν διευκρίνισε αν οι νεκροί περιλαμβάνονται στον αριθμό των κρουσμάτων. Στο μεταξύ στο Κουβέιτ τα επιβεβαιωμένα κρούσματα του covid-19 ανέρχονται σε 43, σύμφωνα με αξιωματούχο του υπουργείου Υγείας, ο οποίος πρόσθεσε ότι όλα αφορούν ανθρώπους που είχαν ταξιδέψει στο Ιράν.

Μία Γιαπωνέζα βρέθηκε για δεύτερη φορά θετική στον covid-19

Μία Γιαπωνέζα τουριστική οδηγός βρέθηκε θετική στον νέο κορωνοϊό για δεύτερη φορά, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η κυβέρνηση της επαρχίας Οσάκα, πρόκειται για τον πρώτο άνθρωπο στη χώρα στον οποίο συμβαίνει αυτό. Αυτή τη στιγμή ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιαπωνία ανέρχεται σε 186, σε σχέση με 170 χθες.

Το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας επιβεβαίωσε χθες την είδηση ότι η γυναίκα αυτή προσβλήθηκε ξανά από τον covid-19, αφού πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο, σύμφωνα με την εφημερίδα Nikkei. Αν και πρόκειται για το πρώτο τέτοιου είδους περιστατικό στην Ιαπωνία, μολύνσεις ατόμων για δεύτερη φορά από τον νέο κορωνοϊό έχουν καταγραφεί στην Κίνα.

«Μόλις κάποιος μολυνθεί από την ασθένεια, ενδέχεται ο ιός να παραμένει εν υπνώσει στον οργανισμό του και με σχεδόν ανύπαρκτα συμπτώματα, αν όμως βρει τον δρόμο προς τους πνεύμονες, τότε ενδέχεται να επιδεινωθεί η κατάσταση της υγείας του», δήλωσε ο Φίλιπ Τιέρνο καθηγητής Μικροβιολογίας και Παθολογίας στην ιατρική σχολή του πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι πολλά δεν είναι γνωστά για τον νέο κορωνοϊό. «Δεν είμαι βέβαιος ότι δεν είναι διφασική (νόσος), όπως ο άνθρακας», πρόσθεσε, κάτι που σημαίνει ότι, αφού η ασθένεια φαίνεται να υποχωρεί, επανέρχεται.

Στο μεταξύ ένα μέρος των εκατοντάδων μελών του πληρώματος του κρουαζιερόπλοιου Diamond Princess, που βρίσκεται αγκυροβολημένο σε καραντίνα στο λιμάνι της Γιοκοχάμα εδώ και τρεις εβδομάδες εξαιτίας του νέου κορωνοϊού, άρχισε να αποβιβάζεται σήμερα, αλλά θα τεθεί υπό παρακολούθηση, ανακοίνωσε η κυβέρνηση. «Διακόσια μέλη του πληρώματος άρχισαν να αποβιβάζονται σήμερα και αυτή η επιχείρηση θα συνεχιστεί επί αρκετές ημέρες», εξήγησε το υπουργείο Υγείας. Οι επιβάτες έχουν αρχίσει ήδη να αποβιβάζονται έπειτα από 14 ημέρες που έμειναν σε καραντίνα. Το πλήρωμα, που εκτιμάται σε περίπου 1.000 παρέμενε στο κρουαζιερόπλοιο.

Κάτω του 50% η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων

Κάτω του 50% είναι η εκτιμώμενη αποτελεσματικότητα των μέτρων διαλογής πιθανών κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα της επιδημιολογικής ανάλυσης και μαθηματικών μοντέλων κινδύνου διεθνούς ομάδας επιστημόνων από τα πανεπιστήμια του Σικάγο και της Καλιφόρνιας των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου στο Ηνωμένο Βασίλειο, αναφέρει ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Θάνος Δημόπουλος.

«Ο θεμελιώδης περιορισμός όλων αυτών των μέτρων διαλογής είναι η αδυναμία εντοπισμού των ασυμπτωματικών φορέων που δεν έχουν εκδηλώσει συμπτώματα και αγνοούν την παρουσία της λοίμωξης. Επομένως, σε περιοχές όπου υπάρχει συρροή κρουσμάτων, τα γενικά μέτρα ατομικής υγιεινής καθίστανται καθοριστικά για την πρόληψη», υπογραμμίζει.

Κρούσμα-μυστήριο στην Καλιφόρνια προβληματίζει τις αρχές

Τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών (CDC) των ΗΠΑ ανακοίνωσαν ότι επιβεβαίωσαν ένα νέο κρούσμα του κορωνοϊού στην Καλιφόρνια, έναν άνθρωπο που δεν είχε ταξιδέψει στο εξωτερικό ούτε είχε έλθει σε επαφή με κάποιο πρόσωπο που να είναι γνωστό πως είχε μολυνθεί, περιστατικό χωρίς προηγούμενο στη χώρα.

Το πώς προσβλήθηκε ο άνθρωπος αυτός από τον κορωνοϊό δεν είναι σαφές.

Το κρούσμα αυξάνει το σύνολο των ανθρώπων που έχει επαληθευτεί πως μολύνθηκαν στην αμερικανική επικράτεια σε 15.

Η εξέλιξη καταγράφηκε ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προσπαθούσε να καθησυχάσει χθες Τετάρτη τους πολίτες της χώρας του δηλώνοντας σε συνέντευξη Τύπου ότι ο κίνδυνος είναι ακόμη «πολύ χαμηλός» και ότι ανέθεσε στον αντιπρόεδρό του Μάικ Πενς τον συντονισμό της αντίδρασης του κρατικού μηχανισμού. Ο Τραμπ διαβεβαίωσε ότι η χώρα του είναι «πανέτοιμη» να αντιμετωπίσει την επιδημία και υγειονομικοί είναι «πρόθυμοι και ικανοί» να αναλάβουν δράση αν χρειαστεί.

Οι δηλώσεις του Ρεπουμπλικανού καταγράφηκαν την ώρα που ειδικοί σε ζητήματα δημόσιας υγείας προτρέπουν τους πολίτες των ΗΠΑ να προετοιμαστούν για την εξάπλωση της επιδημίας.

Η Νέα Υόρκη προετοιμάζεται με διαθεσιμότητα 1.200 κλινών στα νοσοκομεία

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας στις ΗΠΑ προειδοποίησαν τους Αμερικανούς να προετοιμαστούν για περισσότερες περιπτώσεις μόλυνσης από το νέο κορωνοϊό και η πόλη της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε σχέδια για την διάθεση άνω των 1.200 κλινών στα νοσοκομεία την περίπτωση που αυτό χρειαστεί.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες και σε «άριστη κατάσταση» για να διαχειριστούν την υγειονομική κρίση που προκαλεί ο κορωνοϊός.

Ο ίδιος κατηγόρησε δύο τηλεοπτικά δίκτυα ότι παρουσιάζουν με δραματικό τρόπο την κατάσταση με τον κορωνοϊό, προκαλώντας αναστάτωση στις αγορές.

Νότια Κορέα και ΗΠΑ αναβάλλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις μέχρι νεοτέρας

Η Νότια Κορέα και οι ΗΠΑ θα αναβάλουν τις κοινές στρατιωτικές τους ασκήσεις μέχρι νεοτέρας, σύμφωνα με αμυντικούς αξιωματούχους στη Σεούλ.

Η εξέλιξη αυτή καταγράφεται μετά τα αυξημένα κρούσματα εξάπλωσης του κορωνοϊού στη Νότια Κορέα, καθώς έχουν μολυνθεί στρατιώτες των δύο χωρών.

Ο αμερικανικός στρατός γνωστοποίησε το πρώτο κρούσμα, σε έναν 23χρονο στρατιώτη στη στρατιωτική βάση Καμπ Κάρολ που βρίσκεται σε απόσταση 20 χιλιομέτρων από την Νταεγκού, όπου και έχουν αναφερθεί τα περισσότερα από τα 1.595 κρούσματα που έχουν καταγραφεί στη Νότια Κορέα.

Αριθμό κρουσμάτων ανέφερε και ο στρατός της Νότιας Κορέας.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
A Year of Weather - 2019
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
A Year of Weather - 2019
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ