2020-02-27 17:53:40
Φωτογραφία για Μαδρίτη όπως Λονδίνο
Μετά από δύο χρόνια, έχουμε ξανά τελικό Ευρωλίγκας Ολυμπιακός εναντίον Ρεάλ. Όπως το 2013 στο Λονδίνο. Οι συνθήκες είναι ίδιες. Οι Ισπανοί το φαβορί, οι Έλληνες το αουτσάιντερ. Αουτσάιντερ με πιθανότητες, αφού και τότε η ΤΣΣΚΑ την είχε ξαναπατήσει.

Η χθεσινοβραδινή νίκη του Ολυμπιακού ήταν ένας ακόμα άθλος για την ιστορία του συλλόγου και του ελληνικού μπάσκετ. Έχοντας ρίξει στο καναβάτσο δις την ΤΣΣΚΑ, όλοι περίμεναν φέτος ότι η «ρωσική αρκούδα» θα έπαιρνε την πολυπόθητη εκδίκηση. Φάνταζε ως το μεγάλο φαβορί έχοντας στον πάγκο τον Ιτούδη, ο οποίος έχει το know-how απέναντι στον Ολυμπιακό. Είναι ίσως ο ιδανικός κόουτς για να ελέγξει και να βάλει όρια στο παιχνίδι των Ρώσων.

Ο Ολυμπιακός κατάφερε να αχρηστεύσει τα «όπλα» της ΤΣΣΚΑ. Με τη διαφορά στους 9 πόντους 3,5 λεπτά πριν το φινάλε, όλοι είχαν προεξοφλήσει το φινάλε. Πίστευαν ότι η ΤΣΣΚΑ ήταν πιο ώριμη φέτος, ότι είχε πάρει το μάθημα της. Αλλά, οι «ερυθρόλευκοι» φρόντισαν να υπενθυμίσουν πόσο λατρεύουν την ανατροπή. Το έκαναν στην Πόλη. Το έκαναν και στο Λονδίνο. Ο άποντος Σπανούλης πήρε τη σκυτάλη από Πρίντεζη-Σλούκα και άρχισε να φορτώνει το καλάθι.


Ο Σφαιρόπουλος έστησε άριστα την άμυνα στο τέλος. Έκλεισε όλους τους διαδρόμους, αφήνοντας τα σουτ από μακρινή απόσταση. Οι παίκτες της ΤΣΣΚΑ, βλέποντας ότι η ψαλίδα κλείνει σταδιακά, σούταραν ανεξέλεγκτα με πρώτο και καλύτερο τον Τεόντοσιτς. Δεν είχαν την σιγουριά και την ψυχραιμία να κάνουν διαχείριση. Ο εφιάλτης του 2012 είχε επιστρέψει.

Τους έλειψε και η πείρα. Ο Ντε Κολό κάνει δύο αχρείαστα φάουλ για να κόψει αιφνιδιασμό, ενώ υπάρχει και άλλος παίκτης της ΤΣΣΚΑ πίσω. Τέσσερις κερδισμένες βολές ο Ολυμπιακός. Λάθη απειρίας και από τον Ιτούδη. Έχοντας υπερβολική εμπιστοσύνη σε παίκτες που του έδωσαν σκορ στο υπόλοιπο ματς, δεν έκανε σωστή διαχείριση στο φινάλε. Αδιανόητη η αδυναμία της ΤΣΣΚΑ να κάνει επίθεση στα τελευταία 7 δευτερόλεπτα, νομίζοντας ότι η βολή θα είναι εύστοχη και θα κάνει επαναφορά απ’έξω.

Έχουν διαρρεύσει πολλά βίντεο και εικόνες με τον Σπανούλη να σηκώνεται και να σκοράρει για το 66-69. Είναι σίγουρα η φάση που κρίνει τον αγώνα. Ο Σπανούλης ξέρει να εκτελεί κάτω από τέτοιες συνθήκες. Να παίρνει όλο τον χρόνο της επίθεσης και να σουτάρει, έστω και με άμυνα. Είναι επιλογή Σπανούλη ποιος θα κερδίσει το ματς. Γιατί υπάρχει η εκδοχή να το χάσεις και να τους δώσεις ελπίδες. Στη χειρότερη, το ματς πάει παράταση. Υπάρχει η εκδοχή να το βάλεις, να τους «σκοτώσεις» και να γίνεις ήρωας. Από κάτι τέτοια σουτ χτίζεται η υστεροφημία του Σπανούλη.

Ντέρμπι που κατέληξε σε θρίαμβο

Από το άλλο ζευγάρι περιμέναμε ένα ακόμα οριακό παιχνίδι. Η θριαμβευτική νίκη της Ρεάλ ήταν σοκ. Ούτε ο ίδιος ο Ζοτς δεν θα περίμενε τέτοια εξέλιξη στην επιστροφή του σε Φάιναλ-φορ. Το κοντέρ άγγιξε σε κάποια φάση ακόμα και το +30. Όλα αυτά χάρη σε ένα εξαιρετικό δεύτερο δεκάλεπτο ασταμάτητου σκοραρίσματος και ρυθμού των Ισπανών.

Ο Ομπράντοβιτς έλεγε στην συνέντευξη Τύπου ότι έπρεπε να βρει κόλπα να εκπλήξει τον Λάσο. Σπεσιαλίστας σε αυτά. Από ότι είδαμε στο παρκέ, τελικά ήταν ο κόουτς της Ρεάλ αυτός που έκανε την έκπληξη. Ο περίπατος της Ρεάλ ευθύνεται στο τρίπτυχο Ρίβερς-Νοτσιόνι-Αγιόν. Οι τρεις του πέτυχαν σχεδόν τους μισούς από τους 96 πόντους και ήταν τα μεγάλα επιθετικά όπλα. Ο χρόνος που τους έδωσε ο Λάσο ήταν και το τρικ του.

Σίγουρα, ο Ζέλικο θα είχε προετοιμαστεί για Κάρολ-Ρούντι και Μπουρούση. Ο πρώτος έπαιξε 9 λεπτά λιγότερα από τον Ρίβερς. Ο Νοτσιόνι έπαιξε τέσσερα ολόκληρα λεπτά παραπάνω από τον Ισπανό σταρ. Όσο για το Ελληνόπουλο της παρέας, χρειάστηκε να αποβληθεί με πέντε φάουλ ο Αγιόν για να παίξει 4 λεπτά. Ακόμα και στη θέση του σέντερ, ο Λάσο είχε ως back-up τον Σλότερ και όχι τον Μπουρούση.

Όταν το αποτέλεσμα είχε σχεδόν κριθεί, οι παίκτες της Φενέρ αποφάσισαν να το γυρίσουν στο ξύλο. Δυνατές άμυνες και φάουλ στα όρια του αντιαθλητικού. Και όλα αυτά σε μία ατμόσφαιρα που θύμιζε περισσότερο Ulker Sports Arena, αφού οι Τούρκοι ήταν περισσότεροι από τους Ισπανούς.

Ο Ζοτς προσπάθησε να μαζέψει και να προστατέψει τους παίκτες του. Χρειαζόταν να τους βάλει μυαλό και να τους κάνει να γυρίσουν στο καθαρά αγωνιστικό κομμάτι. Να παλέψουν ως το τέλος και να μην διασυρθούν. Και τα κατάφερε, αφού το τελικό αποτέλεσμα είναι κολακευτικό για τη Φενέρ.

Μία Φενέρ που παρουσιάστηκε κάτω του μετρίου στο πρώτο της Φάιναλ-φορ. Έτσι, δεν κερδίζονται οι κούπες που θέλουν οι γείτονες Τούρκοι. Όταν το ματς της πήγαινε καλά, ήταν μια χαρά. Όταν ξέφυγε το σκορ, δεν είχαν το καθαρό μυαλό να παίξουν σωστά. Δεν είχαν καν το μυαλό να παίξουν μπάσκετ. Η πρώτη εμπειρία σε αυτό το στάδιο ήταν τραυματική, αλλά όχι καταδικαστική. Ήταν ένα γερό μάθημα.

Η Ρεάλ πάει στον τελικό, όντας σε εξαιρετική αγωνιστική κατάσταση και γηπεδούχος. Βέβαια, πάει έχοντας στο μυαλό τους δύο σερί χαμένους τελικούς. Αυτό βάζει ένα παραπάνω άγχος. Αν όχι τώρα που έχει τον τελικό στην έδρα της, τότε πότε;
sfirixtranews
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ