2020-02-27 17:53:40
Φωτογραφία για Η F1 στην τελική ευθεία!
Λίγες ημέρες μας χωρίζουν από το μεγάλο ραντεβού για τον μηχανοκίνητο αθλητισμό. Το ερχόμενο Σαββατοκύριακο 13-15 Μαρτίου θα ανοίξει η αυλαία της Formula 1 για τη νέα σεζόν. Μία σεζόν με καινούργια δεδομένα και αρκετές αλλαγές. Ας τα δούμε λοιπόν όλα αναλυτικά.

Ξεκινώντας από το κομμάτι που ενδιαφέρει πολλούς, τα ρόστερ έχουν αισθητές διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή χρονιά.

Mercedes

Η πρωταθλήτρια στους κατασκευαστές κράτησε το ίδιο δίδυμο οδηγών που την έκανε ασυναγώνιστη. Ο –φευγάτος σύμφωνα με φήμες- Λιούις Χάμιλτον και ο Νίκο Ρόσμπεργκ θα βρίσκονται ξανά πίσω από το ίδιο τιμόνι.

Red Bull

Νέος αέρας στην αυστριακή ομάδα. Ο Ντάνιελ Ρικιάρντο έμεινε και πλέον θα έχει τον 20χρονο Ντανιίλ Κβίατ ως ομόσταυλο του. Ο Ρώσος πήρε προαγωγή από τη θυγατρική Toro Rosso για να καλύψει το μεγάλο κενό που άφησε ο Σεμπάστιαν Φέτελ.

Williams

Η αγγλική ομάδα δεν άλλαξε την περσινή συνταγή που την έφερε στην τρίτη θέση και στον δρόμο των επιτυχιών μετά από πολλά χρόνια. Βαλτέρι Μπότας και Φελίπε Μάσα θα είναι και φέτος ομόσταυλοι.

Ferrari

Μία μεγάλη έκπληξη κρατούσε για φέτος η Scuderia. Ο τετράκις πρωταθλητής Σεμπάστιαν Φέτελ θα οδηγάει πίσω από το κόκκινο μονοθέσιο και θα έχει την ευκαιρία να δικαιώσει ή να διαψεύσει όσους τον λένε «νέο Σουμάχερ». Μαζί του ο Κίμι Ραϊκόνεν που παρέμεινε.

McLaren

Έκπληξη επεφύλασσαν και τα «ασημί βέλη». Ο Φερνάντο Αλόνσο επέστρεψε στην ομάδα μετά το επεισοδιακό 2007, όταν είχε για παρτενέρ τον Λιούις Χάμιλτον. Τώρα θα ξανασυνεργαστεί με έναν άλλον Άγγλο, τον Τζένσον Μπάτον που διανύει την πέμπτη του σεζόν στη McLaren.

Force India

Μία ακόμα ομάδα που κράτησε το ίδιο δίδυμο οδηγών. Νίκο Χούλκενμπεργκ και Σέρχιο Πέρες θα συνεχίσουν να τρέχουν στα ίδια χρώματα μετά την καλή περσινή σεζόν.

Toro Rosso

Με νέα, άκρως νεανική και άπειρη σύνθεση θα δούμε φέτος την ιταλική ομάδα. Ο 20χρονος Κάρλος Σάινθ Τζούνιορ θα τρέχει μαζί με τον 17χρονο Μαξ Βερστάπεν. Ο τελευταίος θα γίνει ο νεότερος οδηγός στην ιστορία που θα τρέξει σε αγώνα της F1.

Lotus

Παρά το απογοητευτικό 2014, η αγγλική ομάδα αποφάσισε να διατηρήσει τους ίδιους οδηγούς και φέτος. Ρομέιν Γκροζεάν και Παστόρ Μαλντονάντο για δεύτερη χρονιά ομόσταυλοι.

Marussia

Αν και πέρυσι αντιμετώπιζε σοβαρά οικονομικά προβλήματα, τελικά κατάφερε να συμμετάσχει στο φετινό καλεντάρι. Το δίδυμο οδηγών είναι εντελώς καινούργιο και αποτελείται από τους Ρομπέρτο Μέρι και Γουίλ Στίβενς. Για την ακρίβεια, ο Άγγλος έκανε ντεμπούτο στον περσινό τελευταίο αγώνα στο Αμπού Ντάμπι.

Sauber

Η χρονιά που πέρασε ήταν τραγική για την ομάδα και έφερε ανακατατάξεις στη σύνθεση της. Μάρκους Έρικσον και Φελίπε Νασρ είναι οι δύο νέοι οδηγοί. Ο πρώτος έχει εμπειρία από την περσινή σεζόν με την Caterham, ενώ ο τελευταίος ντεμπουτάρει στην F1.

Όσον αφορά τις ομάδες γενικά, τρεις ήταν οι βασικές αλλαγές. Η McLaren θα τρέχει πλέον με κινητήρες Honda αντί για Mercedes, ενώ η Lotus θα έχει κινητήρες Mercedes αντί για Renault. Παράλληλα, η Caterham, λόγω καθυστέρησης πώλησης της, δεν θα τρέξει στο φετινό πρωτάθλημα.

Ρίχνοντας μια ματιά στο καλεντάρι, ξεχωρίζει η επιστροφή του Μεξικάνικου Γκραν Πρι ύστερα από το 1992. Όσον αφορά το Γερμανικό Γκραν Πρι, οι δύο πίστες που το φιλοξενούν είναι το Νίρμπουργκρινγκ και το Χόκενχαϊμ, αλλά ακόμα είναι άγνωστο για το που θα διεξαχθεί. Αναλυτικά, το καλεντάρι έχει ως εξής:

Αυστραλία

13-15 Μαρτίου

Μαλαισία    

27-29 Μαρτίου

Κίνα             

10-12 Απριλίου

Μπαχρέιν      

17-19 Απριλίου

Ισπανία          

8-10 Μαϊου

Μονακό        

22-24 Μαϊου

Καναδάς        

5-7 Ιουνίου

Αυστρία         

19-21 Ιουνίου

Μ.Βρετανία  

3-5 Ιουλίου

Γερμανία       

17-19 Ιουλίου

Ουγγαρία      

24-26 Ιουλίου

Βέλγιο        

21-23 Αυγούστου

Ιταλία         

4-6 Σεπτεμβρίου

Σιγκαπούρη

18-20 Σεπτεμβρίου

Ιαπωνία

25-27 Σεπτεμβρίου

Ρωσία

9-11 Οκτωβρίου

ΗΠΑ

23-25 Οκτωβρίου

Μεξικό

30 Οκτωβρίου-1 Νοεμβρίου

Βραζιλία       

13-15 Νοεμβρίου

Αμπού Ντάμπι

27-29 Νοεμβρίου

Οι επόμενες αλλαγές αφορούν και το πιο δύσκολο θέμα, τους κανονισμούς. Ας ξεκινήσουμε όμως από το τεχνικό κομμάτι:

Οι επιτρεπόμενες μονάδες ισχύος για κάθε οδηγό μέσα στη σεζόν είναι πλέον τέσσερις. Μετά το θέμα με τις «μύτες» των περσινών μονοθεσίων που ήταν για αρκετούς αντιαισθητικές, η FIA προέβη σε κάποιες τροποποιήσεις. Οι «μύτες» λοιπόν θα είναι πιο χαμηλές φέτος, διατηρώντας μία ελάχιστη διατομή και θα έχουν σχήμα κώνου σε ένα σημείο με σταθερά γραμμικό ρυθμό. Παράλληλα, θα είναι συμμετρικές και συνεπείς στον άξονα του μονοθεσίου. Το ελάχιστο βάρος του μονοθεσίου καθ’όλη τη διάρκεια ενός Γκραν Πρι θα πρέπει να είναι 702 κιλά. Η ποινή για τα μπροστινά και τα πίσω συνδεδεμένα συστήματα ανάρτησης είναι πλέον επίσημη. Κάτι που σημαίνει ότι oι μπροστινές και οι πίσω αναρτήσεις πρέπει να σχεδιασμένες έτσι, ώστε οποιαδήποτε αλλαγή στην επίδοση να είναι άμεσο αποτέλεσμα της αλλαγής φορτίου που εφαρμόζεται μόνο σε αυτές.Τα καλύμματα διάσωσης έχουν μεγαλώσει προς τα πάνω στην άκρη του πιλοτηρίου και παράλληλα με το κεφάλι του οδηγού. Επειδή η Marussia ζήτησε να τρέξει φέτος με το περσινό μονοθέσιο και αυτό απορρίφθηκε από τις άλλες ομάδες, της επιτράπηκε να χρησιμοποιήσει τις μονάδες ισχύος της Ferrari του 2014 πάνω στον σκελετό του 2015. Οι δοκιμές και τα τεστ μέσα στη σεζόν μειώνονται στις δύο φορές. Θα γίνουν την Τρίτη και την Τετάρτη πριν το Ισπανικό και πριν το Αυστριακό Γκραν Πρι. 

Σειρά έχει το αγωνιστικό κομμάτι των κανονισμών:

 Η αντικατάσταση μίας ολόκληρης μονάδας ισχύος δεν θα επιφέρει ποινή. Νέα ποινή 10 δευτερόλεπτων, παρόμοια με την ήδη υπάρχουσα των 5 δευτερολέπτων που εκτίεται κατά τη διάρκεια ενός pit-stop. Ποινή διέλευσης και στάσης για 10 δευτερόλεπτα στα pits, εάν ένα μονοθέσιο βγει επικίνδυνα από το pit-stop Όσον αφορά τις κατατακτήριες δοκιμές, ο αριθμός των κομμένων σε κάθε μέρος εξαρτάται από τον αριθμό των συμμετεχόντων. Αν υπάρχουν 24 μονοθέσια για τον αγώνα, θα κοπούν 7 στο πρώτο μέρος και 7 στο δεύτερο. Αν υπάρχουν 22 μονοθέσια, θα κοπούν 6 στο πρώτο μέρος και 6 στο δεύτερο. Η ίδια λογική θα ακολουθηθεί και για λιγότερα μονοθέσια.Καθολική απαγόρευση στην ανταλλαγή τεχνικών δεδομένων μεταξύ ομάδας και οδηγού στην ενδοεπικοινωνία. Καταργούνται οι διπλοί βαθμοί στον τελευταίο αγώνα.Αλλαγή ώρας σε πέντε Γκραν Πρι. Το Αυστραλιανό, το Μαλαισιανό, το Κινέζικο, το Ιαπωνικό και το Ρωσικό θα διεξαχθούν μία ώρα νωρίτερα από την προβλεπόμενη. Αυτό συμβαίνει για να μην υπάρχει έναρξη αγώνα, όταν στον ουρανό θα έχει σούρουπο σε λιγότερο από 4 ώρες. Όλα αυτά, με δεδομένο ότι ένας αγώνας δεν γίνεται να υπερβεί το χρονικό όριο των 4 ωρών και ότι υπήρχαν έντονες συστάσεις μετά το περσινό ατύχημα του Μπιανκί.Εφαρμογή του εικονικού αυτοκινήτου ασφαλείας, όπου θα υποχρεώνει τους οδηγούς να μειώσουν την ταχύτητα σε εκείνη που θα αναγράφεται στις οθόνες που έχουν τα τιμόνια. Μπορεί να εφαρμόζεται, όταν υπάρχουν διπλά κυματιζόμενες κίτρινες σημαίες σε σημεία όπου κινδυνεύουν οδηγοί ή υπεύθυνο προσωπικό, αλλά δεν καθίσταται αναγκαία η παρουσία του αυτοκινήτου ασφαλείας.Το αυτοκίνητο ασφαλείας μπαίνει στα pits στο τέλος του επόμενου γύρου, όταν το τελευταίο μονοθέσιο που έχει δεχτεί γύρο προσπεράσει τον πρωτοπόρο.Αν ο αγώνας διακοπεί, τα μονοθέσια παρατάσσονται σταδιακά στο pit lane. Όποιο φτάσει πρώτο στο pit lane θα βγει πρώτο με τα υπόλοιπα να ακολουθούν κατά παράταξη.Εάν κάποιος από το προσωπικό της ομάδας παραμείνει στο grid μετά το σήμα των 15 δευτερολέπτων πριν την έναρξη του γύρου σχηματισμού, ο οδηγός του ανάλογου μονοθεσίου θα εκκινήσει από το pit lane. Αν δεν υπακούσει σε αυτό, τότε θα δεχτεί ποινή διέλευσης και στάσης 10 δευτερολέπτων στα pit.Δεν επιτρέπεται στους οδηγούς η αλλαγή σχεδίου στο κράνος τους μέσα στη σεζόν.

Αυτή είναι τα νέα δεδομένα στη φετινή Formula 1. Όσο πλησιάζουν οι μέρες, το ενδιαφέρον κορυφώνεται. Σύμφωνα με προβλέψεις, αναμένεται μία συναρπαστική σεζόν και αυτό θέλουμε να δούμε. Ραντεβού λοιπόν την Κυριακή για τον εναρκτήριο αγώνα της Μελβούρνης!

Υ.Γ. Λόγω ενός ατυχήματος στις δοκιμές, ο Φερνάντο Αλόνσο δεν θα τρέξει στο Αυστραλιανό Γκραν Πρι και θα αντικατασταθεί από τον Κέβιν Μάγκνουσεν.
sfirixtranews
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
''Χρυσοί'' ελέφαντες
ΕΠΟΜΕΝΟ ΑΡΘΡΟ
''Χρυσοί'' ελέφαντες
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ