2020-02-27 18:30:45
Φωτογραφία για Μπορούν τα κουνούπια να μεταδώσουν τον κοροναϊό;
Ο νέος κοροναϊός, γνωστός ως 2019-nCoV, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Wuhan της Κίνας και έκτοτε εξαπλώθηκε γρήγορα.

Αυτός ο ιός αναγνωρίζεται πρόσφατα και δεν είναι ο ίδιος με τους κοροναϊούς που κυκλοφορούν μεταξύ των ανθρώπων και προκαλούν ήπια ασθένεια, όπως το κοινό κρυολόγημα. Οι κοροναϊοί είναι μια μεγάλη οικογένεια ιών, μερικές από τις οποίες προκαλούν ασθένεια στους ανθρώπους ενώ άλλοι κυκλοφορούν μεταξύ ζώων όπως βοοειδή, γάτες, καμήλες και νυχτερίδες. Το SARS, ένας κοροναϊός που εμφανίστηκε να μολύνει τους ανθρώπους, προέρχεται από γάτες civet ενώ ένας άλλος κοροναϊός ο MERS προέρχεται από καμήλες.

Παρόλο που ο 2019-nCoV προήλθε πιθανότατα από ένα ζώο, τώρα φαίνεται να εξαπλώνεται από άτομο σε άτομο. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι οποιοσδήποτε κοροναϊός μεταδίδεται με δάγκωμα κουνουπιών. Αλλά τι ακριβώς είναι η μετάδοση από άτομο σε άνθρωπο; Αυτό συμβαίνει κυρίως μέσω σταγονιδίων αναπνευστικών οδών που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει ή φτερνιστεί όπως ακριβώς συμβαίνει με τη διάδοση της γρίπης και του κρυολογήματος
. Αυτά τα σταγονίδια μπορούν να προσγειωθούν στα στόμια ή τις μύτες ανθρώπων που βρίσκονται κοντά στους ασθενείς και μπορεί να εισπνευστούν ακόμη και στους πνεύμονες. Συνήθως αυτό συμβαίνει σε απόσταση 2 μέτρων. Επίσης, σημειώστε ότι ορισμένοι ιοί είναι εξαιρετικά μεταδοτικοί (όπως της ιλαράς), ενώ άλλοι είναι λιγότερο. Έχουμε ακόμη πολλά να μάθουμε για το πόσο το μεταδοτικός είναι ο 2019-nCoV και πολλές άλλες πτυχές της επιδημιολογίας του.

Τώρα, εάν ένα κουνούπι δαγκώνει ένα άτομο που έχει τον ιό Zika στην κυκλοφορία του αίματος, τότε το κουνούπι μπορεί να μεταδώσει τον ιό σε άλλο άτομο σε 10 ημέρες. Ωστόσο, αυτό ΔΕΝ θεωρείται μετάδοση «από άνθρωπο σε άνθρωπο». Σε αυτή την περίπτωση, ο ιός είναι «φορέας που μεταφέρεται», που σημαίνει ότι μεταδίδεται από ένα δάγκωμα αρθροπόδων όπως ένα κουνούπι ή ένα τσιμπούρι.

Εδώ είναι μερικά μόνο πράγματα που πρέπει να ξέρετε για το 2019-nCoV:

Το CDC δεν συνιστά τα άτομα που φορούν καλά μάσκα να προστατεύονται από τους αναπνευστικούς ιούς.

Οι κοροναϊοί δεν επιζούν σε εκτεθειμένες επιφάνειες. Ως εκ τούτου, είναι πιθανό πολύ χαμηλός κίνδυνος εξάπλωσης από προϊόντα ή συσκευασίες που αποστέλλονται σε διάστημα ημερών ή εβδομάδων σε θερμοκρασίες περιβάλλοντος.

Δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε ζώα ή κατοικίδια ζώα στις Ηνωμένες Πολιτείες ενδέχεται να αποτελέσουν πηγή μόλυνσης για το 2019-nCoV.

Επί του παρόντος δεν υπάρχει εμβόλιο για το 2019-nCoV και καμία ειδική αντιική θεραπεία.

Ένα από τα πιο αποτελεσματικά προληπτικά μέτρα είναι να πλένετε συχνά τα χέρια σας, με σαπούνι, για τουλάχιστον 20 δευτερόλεπτα, ιδίως μετά τη χρήση του μπάνιου πριν από το φαγητό και μετά το φυσώντας τη μύτη, τον βήχα ή το φτέρνισμα.

Μπορούν τα κουνούπια να μεταφέρουν πολλούς ιούς ταυτόχρονα;

Γνωρίζουμε ότι τα ίδια είδη κουνουπιών μπορούν να μεταφέρουν πολλές ασθένειες (όπως δάγκειο, Ζίκα, chikungunya και κίτρινο πυρετό). Μπορεί ένα κουνούπι να μεταφέρει περισσότερες από μία ασθένειες την ίδια στιγμή; Εάν ναι, μπορεί κάποιος να πάθει περισσότερες από μία ασθένειες από ένα μόνο δάγκωμα;

Τα είδη κουνουπιών Aedes aegypti και Aedes albopictus φέρουν dengue, chikungunya και Zika. Επιπλέον, το Aedes aegypti μεταδίδει επίσης κίτρινο πυρετό.

Μελέτες που έγιναν στη Γκαμπόν και στην Ινδία δείχνουν ότι οι άνθρωποι μπορούν να μολυνθούν με chikungunya και dengue ταυτόχρονα.

Εντομολογικές μελέτες που επιβεβαιώνουν την ομοιοπαθητική στα κουνούπια είναι σπάνιες. Η μελέτη της Γκαμπόν βρήκε ένα δείγμα κουνουπιών που ήταν θετικό και για τους δύο ιούς, πράγμα που σημαίνει ότι είναι πιθανό το δάγκωμα ενός μόνο κουνουπιού να μολύνει ένα άτομο με δύο ιούς την ίδια στιγμή.

Η συνύπαρξη αποτελεί πρόκληση για ακριβή διάγνωση και θεραπεία, ιδιαίτερα όταν συμπτώματα όπως πυρετός και πόνους μπορεί να είναι παρόμοια για πολλές ασθένειες.

Η κατάσταση για τον 2019-nCoV αλλάζει καθημερινά. Οι πληροφορίες αυτές προσαρμόστηκαν κυρίως από την ιστοσελίδα www.cdc.gov, την επίσημη ιστοσελίδα των Κέντρων Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων.
medlabgr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ