2020-02-28 13:24:23
Φωτογραφία για Αλάτι: 5 απλοί τρόποι να το μειώσετε-ΦΩΤΟ

Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού συνδέεται με υπέρταση, καρδιαγγειακές παθήσεις, αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, οστεοπόρωσης, καρκίνου του στομάχου και νεφρικής νόσου.

Είναι επίσης γνωστό ότι το αλάτι βλάπτει τα οστά. Ιαπωνική μελέτη διαπίστωσε ότι η υπερβολική κατανάλωση αλατιού αυξάνει τον κίνδυνο κατάγματος στις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση, ασχέτως της οστικής τους πυκνότητας. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας με τις μεγαλύτερες ποσότητες νατρίου στη διατροφή τους, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να υποστούν κάταγμα.

Μελέτη των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Γέιλ έδειξε πως η υπερκατανάλωση αλατιού μπορεί να ενεργοποιήσει τα επιθετικά κύτταρα που πυροδοτούν αυτοάνοσες ασθένειες όπως η σκλήρυνση κατά πλάκας και η ψωρίαση.

Δυστυχώς το αλάτι βρίσκεται πλέον παντού, ειδικά στα επεξεργασμένα και τα κατεψυγμένα τρόφιμα.

Για να μειώσετε την πρόσληψή του, ακολουθήστε τα παρακάτω βήματα:

Προσοχή στα δημητριακά: Τα δημητριακά ολικής άλεσης είναι υγιεινά, πολλά είδη όμως περιέχουν έως και 150 mg (ή και περισσότερο) νάτριο ανά μερίδα. Προτιμήστε τη βρόμη, η οποία είναι πλούσια σε φυτικές ίνες, ρυθμίζει το σάκχαρο και έχει πολλά ακόμη οφέλη για την υγεία. Και φυσικά δεν περιέχει αλάτι!

Απλοποιήστε το βράσιμο: Όταν βράζουμε μακαρόνια, προσθέτουμε αλάτι στο νερό για να μην κολλήσουν. Μπορούμε να πετύχουμε το ίδιο αποτέλεσμα χωρίς αλάτι, προσθέτοντας απλά μερικές σταγόνες φρέσκου λεμονιού στο νερό. Συνοδεύστε τα επίσης με σάλτσα που θα φτιάξετε μόνοι σας και όχι του εμπορίου που περιέχουν πολύ αλάτι, αλλά και ζάχαρη.

Αποφεύγετε την πίτσα: Δύο κομμάτια πίτσα μπορεί να περιέχουν έως και 1.280 mg αλάτι, ανάλογα με τα υλικά που περιέχουν. Εάν δεν μπορείτε να τη βγάλετε από τη διατροφή σας, φτιάξτε τη δική σας με αγνά υλικά.

Χρησιμοποιήστε χοντρό αλάτι: Εάν αντικαταστήσετε το απλό μαγειρικό αλάτι με χοντρό αλάτι, αυτομάτως μειώνεται κατά 20% η περιεκτικότητα του γεύματος σε νάτριο. Η ποσότητα του νατρίου αναλογικά με τον όγκο είναι μικρότερη λόγω του σχήματος και της υφής του χοντρού αλατιού.

Προσοχή στο κοτόπουλο: Το κοτόπουλο και η γαλοπούλα είναι θεωρητικά πιο υγιεινά από το κόκκινο κρέας. Ωστόσο, πολλοί κτηνοτρόφοι εγχέουν στα πουλερικά διάλυμα αλατόνερου κατά τη διαδικασία επεξεργασίας. Με τον τρόπο αυτό, βελτιώνεται η γεύση και αυξάνεται το βάρος του κρέατος. Θα πρέπει να διαβάζετε προσεκτικά τις ετικέτες των τροφίμων για να αποφύγετε το περιττό αλάτι.

ΠΗΓΗ: Onmed.gr



Let's block ads! (Why?)

ΔΙΑΤΡΟΦΗ-ΘΕΡΑΠΕΙΑ – Newsitamea.gr
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ