2020-02-28 13:25:40
Φωτογραφία για Όταν υπάρχουν άτομα που μας κρίνουν μόνιμα και με κακοήθεια…
Τους συναντάμε συχνά,,,

Άτομα που μας κρίνουν μόνιμα και με κακοήθεια Κινούνται ανάμεσα μας σε κάθε χώρο…

Ίσως να ναι ο/η σύντροφος της ζωής μας, ο/η φίλος/η μας, συνάδελφοι, προϊστάμενοι μας, υφιστάμενοι μας ακόμα και να ανήκουν στο στενό μας οικογενειακό περιβάλλον..

Συμβαίνει αρκετοί να ζουν με τέτοιες προσωπικότητες σε καθημερινή βάση και να αδυνατούν να διακόψουν τις σχέσεις τους με την προσωποποιημένη έκδοση της "Ιεράς Εξέτασης".

Οι συνέπειες στην ζωή μας είναι καταστροφικές στον ψυχισμό μας ,αν επιτρέπουμε να έχουν ελεύθερη πρόσβαση στην ζωή μας μέσω της επιρροής που μας ασκούν στην λειτουργικότητα μας.

Συναισθήματα που βιώνουν τα θύματα αυτής της συναισθηματικής κακοποίησης και είναι πολύ οικεία (πιστέψτε με, σε όποιον επιτρέπει να του ασκείται η ατέρμονη κριτική σε οτιδήποτε κάνει).

Αισθανόμαστε μπερδεμένοι συναισθηματικά με αποτέλεσμα να μπλοκάρει ο τρόπος που σκεφτόμαστε.


Αρχίζουν οι αμφιβολίες για τα ίδιο μας τον εαυτό. Είναι πολύ πιθανό να ενοχοποιηθούμε μόνοι μας και να έχουμε μόνιμα την αίσθηση ότι κάπου πάλι φταίμε.

Εάν το άτομο που ασκεί μειωτικές συμπεριφορές βρίσκεται σε περιβάλλον συγγενικό μας ή επαγγελματικό μας δηλ σε χώρους που δύσκολα μπορεί να αλλάξει τότε είναι επόμενο η συνεχής τριβή μας με αυτήν την προσωπικότητα του "Κριτή" να παγιώσει μόνιμα συναισθήματα απαξίωσης για τον εαυτό μας.

Το τραγικό είναι όμως ότι θα αλλοτριωθεί, σταδιακά, η δική μας προσωπικότητα σε πειθήνια όντα του Κριτή ή θα αναπαραγάγουμε και μείς την ανάλογη συμπεριφορά σε άλλα άτομα όταν θα αισθανθούμε ότι είναι λιγότερα δυνατά από μας ή τους ασκούμε για κάποιο λόγο έντονη επιρροή.

Φυσικά ,η αλλοτρίωση της προσωπικότητας δεν σταματά εδώ.

Προνοώντας να μην φτάσουμε εύκολα στο "μάτι του κυκλώνα" δηλ του μόνιμα Κριτή μας, είναι πολύ πιθανό να καλλιεργήσουμε ύπουλη προσωπικότητα με τεχνικές υπόγειες απέναντι και στον ίδιο τον κριτή αλλά και στα άτομα με τα οποία συναναστρεφόμαστε.

Μεταλλασσόμαστε σε "κακές πληγές" δηλαδή και μείς οι ίδιοι για το περιβάλλον μας.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, ότι, οι συνέπειες όταν επιτρέπουμε να μας κρίνουν ασύστολα και αδιάλειπτα που τις περισσότερες φορές είναι και άδικα ,δημιουργεί πολλά προβλήματα στην εικόνα μας αλλά και στην διαχείριση όχι μόνο του εαυτού μας αλλά και στις σχέσεις μας με τους άλλους.

Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε αν στις κοινωνικές σχέσεις μας υπάρχει αυτό το τόσο έντονο πρόβλημα.

Να διευκρινίσουμε, αν μας έχει επηρεάσει η συμπεριφορά του Κριτή σε τέτοιο βαθμό που να μας δημιουργεί πρόβλημα στον ψυχισμό μας.

Αν η επιρροή είναι τόσο δυνατή που μας δημιουργείται μέχρι και διατάραξη στις σχέσεις που έχουμε και με άλλα πρόσωπα.

Να καταλάβουμε, φυσικά, ότι το πρόβλημα είναι αποκλειστικά του Κριτή και έχει τις αιτίες του σε δικά του συναισθηματικά κενά και όχι στα δικά μας γιατί ο ποιοτικός ανιχνευτής αυτού, ποιος είναι;;;

Η συμπεριφορά του όχι μόνο σε μας.. αλλά τελικά σε όλους !!!!

Άρα το πρόβλημα δεν γίνεται να το έχει όλος ο κόσμος εκτός από τον ίδιο τον κριτή.

Βοηθητικό είναι να σχεδιάσουμε με λίγα λόγια την συγκεκριμένη προσωπικότητα των ατόμων που αρέσκονται να κρίνουν τους άλλους.

Ας σταθούμε στην ρήση του Κομφούκιου: Όσο πιο αυστηρά και άσπλαχνα κρίνεις τον εαυτό σου, τόσο πιο δίκαια και με επιείκεια θα κρίνεις τους άλλους.

Μόνο που θα προτιμήσουμε να διαβάσουμε ανάποδα την συγκεκριμένη ρήση εννοιολογικά .

Τα άτομα που είναι επικριτές των άλλων... σίγουρα δεν κρίνουν τον δικό τους εαυτό

Ποτέ δεν φταίνε. Είναι οι σωστοί! Εκείνοι και τα άτομα που είναι στην επιρροή τους και που τους έχουν επιλέξει σαν προσωπική ταυτότητα με την δική του την επιλογή(κάποιες φορές )… τους παρουσιάζει κι αυτούς ως σωστούς!!

Ποιος προβάλλεται, όμως; Εκείνος μέσω των "δικών" του ανθρώπων. Άσχετα, βέβαια, που σε άλλη στιγμή αυτά τα ίδια άτομα δεν θα διστάσει να τα εξευτελίσει.

Και γιατί κρίνουν λοιπόν; Ποια είναι τα αίτια της επίκρισής τους;

Γιατί νιώθουν πραγματικά ανεπαρκείς και το ξέρουν οι ίδιοι πολύ καλά. Αλλά το ξέρουν μόνο εκείνοι και κανείς άλλος πόσο ανεπαρκείς νιώθουν.

Προσπαθούν να επικρατήσουν μειώνοντας τους άλλους.

Αν δεν μπορείς να επικρατείς κάπου, γίνεσαι επικριτής Νέζος Γ.

Πρόκειται για προσωπικότητες με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Λένε οι ψυχολόγοι ότι υποτιμούν τους άλλους γιατί έτσι αισθάνονται οι ίδιοι, υποτιμημένοι.

Επίσης είναι σημαντικό να καταλάβουμε ότι η συνεχής κριτική του ατόμου στους άλλους είναι μια επιθετική συμπεριφορά.

Σύμφωνα με τις θεωρίες της ψυχολογίας και των άλλων κοινωνικών επιστημών όταν ένα άτομο νιώθει ότι απειλείται εκφράζει επιθετική συμπεριφορά, είτε άμεσα (απευθείας) είτε έμμεσα (κακή κριτική πίσω από την πλάτη ).

Συνεπώς, πρόκειται για άτομα που είναι διαφορετικά από αυτό που προβάλλουν. Είναι αδύναμες προσωπικότητες με έντονα συναισθήματα του φόβου της μη αποδοχής από τους άλλους του κινδύνου της διάλυσης της ¨καλής τους εικόνας¨ και άλλα συνοδά συμπτώματα που ανήκουν στην αρμοδιότητα των ψυχολόγων, των ψυχοθεραπευτών και ψυχιάτρων για να το αναλύσουν.

Επειδή πρόκειται για μεγάλο πρόβλημα αυτή η κατηγορία ανθρώπων, στις κοινωνικές σχέσεις, οι τρόποι και χειρισμοί αντιμετώπισης θα ναι η συνέχεια στο επόμενο άρθρο του μήνα μας..

…μέχρι τότε …

Σεβασμός στον εαυτό σας!!!

Νίκη Χατζηχαλεπλή

Κοινωνική Λειτουργός και παιδαγωγός
via
olalathos
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ