2020-02-28 14:42:11
Φωτογραφία για Έκλεισε το τελωνείο στις Καστανιές – Επικοινωνία Μητσοτάκη και Μέρκελ για το προσφυγικό - Ελληνοτουρκικά

Διεκόπη η λειτουργία του τελωνείου των Καστανέων Έβρου. Σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, το κλείσιμο του συγκεκριμένου συνοριακού σημείου διέλευσης πραγματοποιήθηκε λόγω της συγκέντρωσης, από την τουρκική πλευρά, σημαντικού αριθμού ατόμων (μεταναστών- προσφύγων) με πρόθεση να εισέλθουν στη χώρα.

Στο σημείο βρίσκονται από νωρίς ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες σταδιακά αναμένεται να ενισχυθούν προκειμένου να διασφαλιστεί η αποτροπή ανεξέλεγκτης εισόδου ατόμων στο ελληνικό έδαφος.

Όπως μετέδωσε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ, Αριάνα Φερεντίνου, σε ερώτηση δημοσιογράφων για το πώς κατευθύνθηκαν στα ελληνοτουρκικά σύνορα οι πρόσφυγες, απάντησαν πως ειδοποιήθηκαν μέσω sms γύρω στη μία μετά τα μεσάνυχτα.

Η ώρα συμπίπτει με την αναφορά Τούρκου αξιωματούχου στο Reuters πως η Τουρκία ανοίγει τα σύνορα προς την Ευρώπη για να περάσουν 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Συρία.

Η πληροφορία «δένει» με όσα υποστήριξε ο Τούρκος αυτοεξόριστος δημοσιογράφος Μποζκούρτ για συντεταγμένη μεταφορά προσφύγων με πούλμαν από καταυλισμούς της Κωνσταντινούπολης στα ελληνοτουρκικά σύνορα, όπως έγραψε νωρίτερα το OnAlert.

Εντωμεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τη Γερμανίδα καγκελάριο, Άγγελα Μέρκελ, είχε σήμερα ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά τη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν η κατάσταση στην Τουρκία και οι κινήσεις μεταναστών προς τα ελληνικά σύνορα.

Ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε την κ. Μέρκελ για τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει η ελληνική κυβέρνηση.

Σχεδόν ταυτόχρονα η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωνε -όπως μεταδίδουν τουρκικά ΜΜΕ- πως αξιώνει από την Τουρκία να εφαρμόσει την συμφωνία για το προσφυγικό.

#Sondakika Avrupa Birliği'nden mülteci açıklaması: Türkiye'nin anlaşmaya bağlı yükümlülüklerini yerine getirmesini bekliyoruzhttps://t.co/yyDwuAEz5y

— euronews Türkçe (@euronews_tr) February 28, 2020

Η Τουρκία δεν έχει ανακοινώσει επίσημα μια αλλαγή στην πολιτική της για τους πρόσφυγες στη χώρα της, δήλωσε σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, προσθέτοντας ότι αναμένει πως η Άγκυρα θα τηρήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε για τον έλεγχο της ροής των μεταναστών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση. Η Τουρκία έχει δεσμευθεί να τερματίσει τις παράτυπες μεταναστευτικές ροές από την Τουρκία προς την ΕΕ και να διασφαλίσει βελτιωμένες συνθήκες υποδοχής για τους πρόσφυγες στην Τουρκία, με αντάλλαγμα υποστήριξη από την Ένωση.

«Θα ήθελα να τονίσω πως δεν υπήρξε επίσημη ανακοίνωση από τουρκικής πλευράς για οποιεσδήποτε αλλαγές στην πολιτική της για τους αιτούντες άσυλο, τους πρόσφυγες ή τους μετανάστες», δήλωσε εκπρόσωπος της Κομισιόν, ο Πέτερ Στάνο, σε συνέντευξη Τύπου.

«Άρα από τη δική μας άποψη η δήλωση ΕΕ-Τουρκίας… εξακολουθεί να ισχύει και αναμένουμε πως η Τουρκία θα τηρήσει τις δεσμεύσεις της που απορρέουν από τη δήλωση αυτή. Οι τουρκικές αρχές επιβεβαίωσαν επίσημα ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην επίσημη πολιτική… αναμένουμε ότι θα εξακολουθήσει να μένει έτσι».

Let's block ads! (Why?)


ΠΗΓΗ
periergaa
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ