2020-02-28 20:37:29
Φωτογραφία για Καρκίνος ουροδόχου κύστης: Τεστ επιτρέπει τη διάγνωση 10 χρόνια νωρίτερα
O καρκίνος της ουροδόχου κύστης αποτελεί πρόκληση για την επιστημονική κοινότητα, η οποία δεν είχε έως πρότινος καταφέρει να σημειώσει πρόοδο σε σχέση με τον χρόνο

διάγνωσης, με την πλειοψηφία των περιπτώσεων να διαγιγνώσκεται σε προχωρημένο στάδιο. Μια έγκαιρη διάγνωση θα μπορούσε να εξασφαλίσει ένα ποσοστό επιβίωσης 90% για τους ασθενείς. Με τα σημερινά δεδομένα και τις διαγνώσεις σε προχωρημένο πια στάδιο, το ποσοστό επιβίωσης περιορίζεται σε μόλις 10%.

Σήμερα, ο μοναδικός τρόπος διάγνωσης της νόσου είναι η επεμβατική μέθοδος της κυστεοσκόπησης, μια δυσάρεστη διαδικασία κατά την οποία ένα ειδικό ενδοσκοπικό εργαλείο με κάμερα, το κυστεοσκόπιο, εισέρχεται στην ουροδόχο κύστη, επιτρέποντας στον ουρολόγο να εξετάσει το εσωτερικό της ουρήθρας και της ουροδόχου κύστης. Για να φτάσει κανείς στην εξέταση, θα πρέπει να έχει νιώσει πρώτα ύποπτα συμπτώματα.

Ωστόσο, μια νέα έρευνα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (Π.Ο.Υ.) που δημοσιεύτηκε στο Lancet EBioMedicine journal, υποστηρίζει πως μια απλή εξέταση ούρων (UroMuTERT), μπορεί να υποδείξει τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης δέκα χρόνια προτού κάνουν την εμφάνισή τους τα πρώτα συμπτώματα.


Η ερευνητική ομάδα εξέτασε τις περιπτώσεις 131 Ιρανών, ηλικίας 40 έως 75 ετών, εκ των οποίων οι 30 εμφάνισαν καρκίνο της ουροδόχου κύστης έπειτα από μία δεκαετία. Δεκατέσσερις εκ των τριάντα περιπτώσεων που ανέπτυξαν καρκίνο ουροδόχου κύστης, μπορούσαν να εντοπιστούν δέκα χρόνια νωρίτερα με τη χρήση του υπό μελέτη τεστ ούρων.

Κατοπινές έρευνες σε μεγαλύτερο πληθυσμιακό δείγμα (50.000 ανθρώπων), έδειξαν ένα μεγαλύτερο ποσοστό 57% ως δυνάμει νοσούντων από καρκίνο της ουροδόχου κύστης. Σε εξετάσεις ούρων που αναλύθηκαν 18 μήνες πριν την εμφάνιση του καρκίνου, η πρόγνωση άγγιξε το 83%.

Πώς λειτουργεί το τεστ

Το τεστ ανιχνεύει γονιδιακές μεταλλάξεις με την ονομασία TERT που βρίσκονται στο DNA των ούρων. Αυτές οι μεταλλάξεις εντοπίζονται συχνά σε καρκινικούς όγκους της ουροδόχου κύστης.

Ακαδημαϊκοί από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο του Π.Ο.Υ. στη Γαλλία καθώς και από το Πανεπιστήμιο του Cambridge και άλλα πανεπιστήμια, σημείωσαν πως οι μεταλλάξεις αυτές προσφέρουν ένα μοναδικό πλεονέκτημα στην εξέταση.

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, μια κυστεοσκόπηση πιθανώς θα ήταν χρήσιμη προς επιβεβαίωση των ευρημάτων, ωστόσο η απλή εξέταση ούρων θα μπορούσε να μειώσει τον αριθμό των ανθρώπων που προβαίνουν στην επεμβατική εξέταση.

Η ερευνητική ομάδα από το συμμετέχον στην έρευνα Πανεπιστήμιο Tehran βρίσκεται ήδη στη διαδικασία εμβριθέστερης μελέτης προς επιβεβαίωση των συμπερασμάτων της, ενώ ο Δρ. Mahdi Sheikh, επιστήμονας στον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο, ανέφερε πως αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν, θα έχει πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο βήμα προς όφελος όσων διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου της ουροδόχου κύστης.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ