2020-02-29 20:30:55
Φωτογραφία για Ερντογάν: Πάρτε τους πρόσφυγες, μαζί με €100 εκατ. - Μέχρι 30.000 μπορεί να περάσουν σήμερα τα σύνορα
«Η Μέρκελ μας υποσχέθηκε 25 εκατ. ευρώ για το μεταναστευτικό, ακόμα δεν έχουμε δει τίποτα» ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος το πρωί του Σαββάτου - «1,5 εκατ. πρόσφυγες βρίσκονται τώρα στα σύνορα μας, δεν αντέχουμε άλλο κύμα μετανάστευσης, δεν κλείνουμε τα σύνορα» πρόσθεσε

Δηλώσεις για την κατάσταση στη Συρία και το μεταναστευτικό έκανε το πρωί του Σαββάτου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Αναφορικά με την αλλαγή στάσης της Τουρκίας σχετικά με τη συμφωνία της με την ΕΕ για το μεταναστευτικό, ο Τούρκος πρόεδρος είπε: «Σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια άνθρωποι έχουν μετακινηθεί στα σύνορά μας, χάρη στις αιματηρές επιθέσεις του καθεστώτος στη Συρία. Αυτή τη στιγμή, 1,5 εκατομμύριο πρόσφυγες βρίσκονται στα σύνορα. Εμείς δεν μπορούμε να σηκώσουμε άλλο ένα κύμα μετανάστευσης. Κάναμε ειδικές προσπάθειες για να τους κρατήσουμε μακριά από εκεί και ακόμα σχεδιάζουμε πράγματα. Υπάρχει μαζική συσσώρευση σε στρατόπεδα και θέλαμε να τους κρατήσουμε εκεί με την κατασκευή νέων καταφυγίων
. Είπα στη Μέρκελ πως μας παρουσίασε σχέδια και μας είπε μεγάλα λόγια. Συμφωνήσαμε να μας υποστηρίξουν. Μας είπε πως θα μας ενίσχυε με 25 εκατομμύρια ευρώ. Τα χρήματα αυτά θα πήγαιναν στο αρχηγείο του ΟΗΕ και από εκεί στον Ερυθρό Σταυρό. Τελικά, τα χρήματα αυτά δεν ήρθαν ποτέ σε εμάς. Τους είπα πως αν δεν θέλετε, σας δίνουμε εμείς 100 εκατομμύρια ευρώ και σας στέλνουμε τους πρόσφυγες. Μας είπατε πως ξοδεύετε 1 δισεκατομμύριο ευρώ για τους πρόσφυγες. Που είναι αυτά τα χρήματα; Μονάχα εμείς, φιλοξενούμε 3,7 εκατομμύρια Σύριους στα εδάφη μας».

Για το άνοιγμα των συνόρων: «Τι είπαμε μερικούς μήνες πριν; Αν το πράγμα συνεχιστεί έτσι, θα ανοίξουμε τα σύνορα. Αισθάνθηκαν άβολα. Δεν μας πίστεψαν. Τι κάναμε χθες; Ανοίξαμε τα σύνορα. Μέχρι σήμερα το πρωί, περίπου 18.000 άτομα κινήθηκαν για να περάσουν απέναντι και πιστεύω πως σήμερα ο αριθμός αυτός μπορεί να φτάσει στις 30.000. Δεν θα κλείσουμε τα σύνορα στο μέλλον».

Για το θέμα της Συρίας, είπε: «Λυπούμαστε που υπάρχουν ακόμα κάποιοι, οι οποίοι δεν αναγνωρίζουν το νόημα του αγώνα που δίνουμε στη Συρία. Μας ρώτησαν τι κάνουμε εκεί. Δεν πήγαμε εκεί σαν καλεσμένοι του Άσαντ, αλλά μας προσκάλεσε ο συριακός λαός. Η Τουρκία δεν έχει κανένα ενδιαφέρον για τα πετρέλαια στη Συρία. Αυτό που θέλουμε είναι να διασφαλίσουμε τα σύνορά μας, με τη δημιουργία ασφαλούς ζώνης».

Για τις συνομιλές με Πούτιν και Τραμπ: «Είπα στον Πούτιν χθες να κάνει στην άκρη και να μας αφήσει μόνους με το καθεστώς. Αν θέλει να στήσει βάση, ας το κάνει. Χθες, ο Τραμπ με ρώτησε τι θέλει εκεί ο Πούτιν και του είπα πως βρίσκονται πετρέλαια στο Καμισλί. Έχουν διαλύσει ένα μέρος, το Ιντλίμπ, που ζουν 4 εκατομμύρια άνθρωποι. Ωστόσο, δεν είναι μόνο εκεί το πρόβλημα. Δίνουμε μάχες σε Αΐν ελ Αράμπ και Μανμπίτζ. Ο στόχος δεν είναι η Συρία, αλλά η Τουρκία. Έχουμε 36 νεκρούς και προσευχόμαστε γι' αυτούς. Όμως έχουμε χτυπήσει άσχημα το καθεστώς, έχουμε σκοτώσει 2.100 στρατιώτες τους. Χθες το απόγευμα, καταστρέψαμε 7 εγκαταστάσεις χημικών. Δεν θέλαμε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση. Μιλήσαμε με όλους τους ηγέτες χθες».
parapona-rodou
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ