2020-02-29 23:22:07
Φωτογραφία για Μεταναστευτικό: Μηνύματα στα κινητά «έδειξαν» στους μετανάστες το δρόμο για τον Έβρο
Σύμφωνα με όσα ισχυρίσθηκαν μετανάστες- Έλαβαν μηνύματα από άγνωστους αποστολείς

για τα δρομολόγια των λεωφορείων προς το συνοριακό πέρασμα του Παζάρ Κιουλέ - Μηνύματα στα κινητά τους υποστήριξαν ότι έλαβαν μετανάστες και στη Μόρια με αποτέλεσμα να κινηθούν τη νύχτα προς το λιμάνι της Μυτιλήνης όπου δήθεν τους περίμενε πλοίο

Προβληματισμό προκαλούν στις αρχές οι μαρτυρίες και οι ισχυρισμοί μεταναστών ότι κινήθηκαν προς την Ελλάδα έχοντας λάβει μηνύματα στα τηλέφωνά τους είτε για δρομολόγια λεωφορείων προς τα σύνορα, είτε για άνοιγμα των συνόρων με την Ευρώπη.

Ειδικότερα, για «μηνύματα που έλαβαν στα κινητά τους» από άγνωστους αποστολείς και τους ενημέρωναν για δρομολόγια λεωφορείων προς τα ελληνοτουρκικά σύνορα μίλησαν μετανάστες που κινήθηκαν από χθες προς τον Έβρο, από το συνοριακό πέρασμα του Παζάρ Κιουλέ, απέναντι από τις Καστανιές. Την ίδια ώρα, για «μηνύματα στα κινητά τους» που ανέφεραν ότι άνοιξαν τα σύνορα προς την Ευρώπη και ότι υπήρχε πλοίο που τους περίμενε στο λιμάνι της Μυτιλήνης, μίλησαν μετανάστες από τη Μόρια, που κινήθηκαν τη νύχτα προς το λιμάνι του νησιού
. Μάλιστα, η αστυνομία χρειάσθηκε να κάνει μπλόκο στο ύψος του Καρά Τεπέ, λίγο πριν από την είσοδο της πόλης της Μυτιλήνης. Εκεί ξέσπασαν επεισόδια με τους μετανάστες, οι οποίοι υποχρεώθηκαν τελικά να επιστρέψουν στον καταυλισμό της Μόριας.

Όπως αναφέρουν σε ανταποκρίσεις τους γερμανικά μέσα ενημέρωσης και αναμεταδίδει η Deutsche Welle «η Τουρκία, με εντολή Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έδωσε "πράσινο φως", και τα σύνορα άνοιξαν, δίνοντας σε πρόσφυγες, μετανάστες και άλλους από το εσωτερικό της Τουρκίας, να επιχειρήσουν να περάσουν παράνομα σε ευρωπαϊκό έδαφος. Μάλιστα, σύμφωνα με τις πληροφορίες, το καθεστώς Ερντογάν ναύλωσε λεωφορεία και έστελνε μηνύματα στα κινητά διαφόρων εκ των παραπάνω, για το πότε θα εκτελεστεί το δρομολόγιο για τα σύνορα.

«Περιμέναμε μια τέτοια ευκαρία»

«Η είδηση για άνοιγμα των συνόρων δεν είναι τίποτα περισσότερο από μια φήμη. Για πολλούς πρόσφυγες και μετανάστες στην Τουρκία όμως είναι ήδη υπόσχεση. Πολλές εκατοντάδες ξεκίνησαν με λεωφορεία ή και με τα πόδια προς τα ελληνικά σύνορα», αναφέρει σε ρεπορτάζ από την Κωνσταντινούπολη η ειδησεογραφική ιστοσελίδα του πρώτου προγράμματος της γερμανικής τηλεόρασης tagesschau.de με τίτλο «Ελλάδα, Ελλάδα ινσαλά». Η ιστοσελίδα σημειώνει: «Ένας Αφγανός φωνάζει "Ελλάδα, Ελλάδα, ινσαλά, ινσαλά" και ένας Σουδανός λέει ότι φιλοδοξεί να φθάσει στη Μασσαλία. Ένας Σύρος ονειρεύεται μια ζωή στη Γερμανία. Στο λεωφορείο που κάνει δρομολόγια Κωνσταντινούπολη - Αδριανούπολη ο οδηγός λέει: "Μεταφέρουμε κυρίως πρόσφυγες. Έχουμε βάλει επιπλέον λεωφορεία στη γραμμή αυτή. Όλα τα εισιτήρια έχουν διατεθεί. Το 70%-80% των επιβατών είναι πρόσφυγες. Ένας Τούρκος περαστικός σχολιάζει: "H απόφαση έπεσε χθες το βράδυ. Τα σύνορα είναι τώρα ανοιχτά. Αυτό είναι καλό για την Τουρκία και καλό για τους πρόσφυγες". Λέγεται ότι τα λεωφορεία μεταφέρουν τους πρόσφυγες δωρεάν. Οι πρόσφυγες λένε: "Ξεκινάμε για να το προσπαθήσουμε. Περιμέναμε μια τέτοια ευκαιρία για μια καλύτερη ζωή στην Ευρώπη».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ