2020-02-29 23:26:30
Φωτογραφία για Τα ξεχασμένα όσπρια που δεν φουσκώνουν και ρίχνουν την χοληστερόλη
Είναι νόστιμα, δεν θέλουν μούλιασμα, προκαλούν πολύ λιγότερο αίσθημα μετεωρισμού και ρίχνουν την χοληστερόλη. Τι άλλο θέλουμε για να τα βάλουμε στο πιάτο μας;

Συνήθως τα ξεχνάμε όταν μιλάμε για τα όσπρια και στο μυαλό μας έρχονται τα κλασικά φασόλια. Ξέρετε όμως ότι τα μαυρομάτικα φασόλια -τα οποία παρεμπιπτόντως δεν χρειάζονται μούλιασμα οπότε είναι πολύ πιο εύκολο να τα μαγειρέψουμε – είναι λιγότερο επιβαρυντικά όσον αφορά την πρόκληση μετεωρισμού;

Αυτό τουλάχιστον ήταν το συμπέρασμα μικρής έρευνας που μελέτησε τη δράση τροφίμων με περιεκτικότητα σε ολιγοσακχαρίτες όπως τα λαχανικά και τα όσπρια με φυτικές ίνες που δεν διασπώνται από το πεπτικό μας σύστημα. Ωστόσο τα δισεκατομμύρια βακτηρίων που διαβιούν στο έντερο μπορούν τελικά να διασπάσουν τους ολιγοσακχαρίτες προκαλώντας τη δημιουργία αερίων κατά την διαδικασία αυτή. Σύμφωνα πάντως με τους ερευνητές τελικά το πεπτικό σύστημα προσαρμόζεται και το πρόβλημα του μετεωρισμού υποχωρεί όσο η κατανάλωση οσπρίων, ιδιαίτερα μαυρομάτικων γίνεται συστηματική.


Ο στόχος σας είναι η κατανάλωση ενάμισι φλιτζανιού μαυρομάτικων σε εβδομαδιαία βάση.

Τα μαυρομάτικα φασόλια είναι ιδιαίτερα θρεπτικά και αποτελούν πλούσια πηγή φυτικών ινών – μια κούπα καλύπτει το 45% των καθημερινών μας αναγκών σε φυτικές ίνες – το 60% των αναγκών μας σε φυλλικό οξύ, αλλά και το 30% των πρωτεϊνικών μας αναγκών – μια κούπα θεωρείται ότι παρέχει τόσες πρωτεΐνες όσες μισή μπριζόλα! Συνδυάζοντάς τα μάλιστα με ρύζι άλλο δημητριακό ολικής άλεσης αναβαθμίζεται η ποιότητα των πρωτεϊνών που παρέχει (επειδή προστίθενται και άλλα αμινοξέα) με αποτέλεσμα να γίνεται σχεδόν ισάξια της ζωικής πρωτεΐνης.

Ακόμη τα μαυρομάτικα φασόλια όπως και τα άλλα όσπρια, παρέχουν θειαμίνη (Β1), μια πολύτιμη βιταμίνη για την εύρυθμη λειτουργία των νευρώνων, τη διατήρηση της μνήμης και των γνωστικών ικανοτήτων. Η κατανάλωση μαυρομάτικων καθώς οσπρίων γενικότερα βοηθά στη μείωση της κακής χοληστερόλης, στη ρύθμιση του σακχάρου και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ