2020-03-02 07:47:14
Φωτογραφία για «Ο ΕΡΝΟΓΑΝ ΘΑ ΧΑΣΕΙ ΤΟΝ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΣΥΡΙΑ ΕΝΩ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΛΙΒΥΗ ΘΑ ΥΠΟΣΤΕΙ ΜΕΓΑΛΗ ΗΤΤΑ»

Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης

Με ένα πολύ ενδιαφέρων άρθρο της η γνωστή Ρωσίδα αρθρογράφος δημοσιογράφος, Lyuba Lulko που επικαλείται και Τούρκους στρατηγικούς αναλυτές, αναφέρει ότι ο Ερντογάν θα χάσει τον πόλεμο που άνοιξε στην Συρία, αλλά και στην Λιβύη θα αποτύχουν οικτρά τα μεγαλεπήβολα σχέδια του δημιουργώντας μια πολύ δύσκολη κατάσταση για τον ίδιο στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Όπως αναφέρεται, ο Τούρκος πρόεδρος είχε σαν πρωταρχικό σκοπό να οδηγήσει την Ρωσία και τις ΗΠΑ σε θερμή αντιπαράθεση με στόχο να εκμεταλλευτεί την κατάσταση, το αποτέλεσμα όμως ήταν στο τέλος να δημιουργήσει πρόβλημα και με τις δυο υπερδυνάμεις ενώ κατάφερε να στρέψει τον αραβικό κόσμο κατά της Τουρκίας, (Ankara will not even be able to set Russia and the USA against each other in Syria.)

Την Παρασκευή 28/2 το βράδυ, ο Πρέσβης της Ρωσίας στον ΟΗΕ, Vitaly Nebenzya, εξήγησε στη διεθνή κοινότητα ότι η μόνη μακροπρόθεσμη λύση στο πρόβλημα Idlib και σε ολόκληρη τη Συρία θα είναι η οριστική και αμετάκλητη απέλαση τρομοκρατών από την Αραβική Δημοκρατία.

Παράλληλα ο επικεφαλής του Πενταγώνου, Mark Esper, δήλωσε την Τετάρτη 26/2 ότι η κυβέρνηση Trump δεν σκόπευε να επαναλάβει τη στρατιωτική συμμετοχή στον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας εν μέσω εντατικών εχθροπραξιών στην επαρχία Idlib. Ο Έσπερ είπε ότι μια περιορισμένη αμερικανική αποστολή των 600 αντρών παραμένει επικεντρωμένη στην καταστροφή των υπολειμμάτων του Ισλαμικού Κράτους.

Στην ίδια την Τουρκία ο γνωστός παλαίμαχος πολιτικός παρατηρητής, Fikret Bila, πιστεύει ότι αυτός είναι ένας πόλεμος που ο Ερντογάν δεν μπορεί να κερδίσει. Ο αναλυτής ισχυρίζεται ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας στη Συρία είναι η ανατροπή του καθεστώτος Assad και η διασφάλιση της συμμετοχής των ριζοσπαστικών ισλαμιστών στη διακυβέρνηση της χώρας. Η Μπιλά όμως δεν πιστεύει ότι τέτοιοι στόχοι είναι εφικτοί. «Μια νίκη επί του συριακού στρατού, την οποία υποστηρίζει η Ρωσία … δεν είναι δυνατή», γράφει η Bila σε μια στήλη για την ανεξάρτητη πύλη ειδήσεων T24.

Ο Fehmi Koru, ένας άλλος γνωστός Τούρκος; αρθρογράφος, ο οποίος υποστήριζε τον Ερντογάν και το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι επίσης απαισιόδοξος για τις πιθανότητες επιτυχίας του Ερντογάν. Ο Koru αναφερόμενος στο «παιχνίδι» της Άγκυρας μεταξύ Ουάσινγκτον και Μόσχας, αμφιβάλλει ότι θα μπορούσε η Τουρκία να κερδίσει οφέλη. Όπως ανέφερε στο προσωπικό του blog. «Φοβάμαι ότι η πολιτική που ακολουθεί η Τουρκία στη Συρία από το 2011 … θα οδηγήσει σε αποτυχία»

Ένας άλλος πολιτικός αρθρογράφος, ο Murat Yetkin Ο τόνισε ότι ο Ερντογάν υπερβάλλει όταν παρομοιάζει τη, συμμετοχή της Άγκυρας στον συριακό πόλεμο με τον αγώνα της Τουρκίας για ανεξαρτησία το 1919-1922 και έγραψε χαρακτηριστικά : «Ο πόλεμος στη Συρία δεν είναι πόλεμος για την ανεξαρτησία της Τουρκίας».

Αλλά και ο λαός της Τουρκίας δεν εγκρίνει τον πόλεμο της Τουρκίας στη Συρία. Οι πρώην Τούρκοι πρεσβευτές, Ali Tuigan και Yusuf Buluk τόνισαν στο κοινό τους γραπτό άρθρο ότι η πλήρης έλλειψη εθνικής έγκρισης ήταν το πιο εντυπωσιακό έλλειμμα της πολιτικής του Ερντογάν στη Συρία. Σύμφωνα με αυτούς, «σε αυτή την κρίσιμη στιγμή, ο λαός της Τουρκίας έχει το δικαίωμα να γνωρίζει ακριβώς ποια από τα συμφέροντά τους θα επιδιωχθούν, ποιοι λόγοι θα προβληθούν, ποια εργαλεία θα χρησιμοποιηθούν και με ποιο κόστος».

Και πρόσθεσαν πολύ χαρακτηριστικά : «Έφτασε η στιγμή για την Τουρκική κυβέρνηση να προσγειωθεί και να δει την πραγματικότητα» και συνέστησαν στην τουρκική κυβέρνηση να αποσύρει τα στρατεύματα της από την Idlib και να επιστρέψει στη διπλωματική οδό των διαπραγματεύσεων.

ΝΙΚΟΣ ΧΕΙΛΑΔΑΚΗΣ

Δημοσιογράφος-Συγγραφέας-Τουρκολόγος

www.nikosxeiladakis.gr



Αξιολογήστε Το

Let's block ads! (Why?)


πηγη
periergaa
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ