2020-03-02 18:02:27
Φωτογραφία για Έβρος: Μετανάστες έβαλαν φωτιά σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα και στο Νεοχώρι
Τέσσερα τα μέτωπα της φωτιάς - Ισχυροί άνεμοι πνέουν στο σημείο - Σε κατάσταση

έκτακτης ανάγκης η Ελλάδα - Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο - «Η κατάσταση στον Έβρο θα επιδεινωθεί» λέει η Frontex

Φωτιά έβαλαν το μεσημέρι της Δευτέρας μετανάστες που βρίσκονται συγκεντρωμένοι στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο.

Τη φωτιά έβαλαν αρχικά σε δασική έκταση στο χωριό Στέρνα. Στο σημείο πνέουν ισχυροί άνεμοι, γεγονός που δυσχεραίνει το έργο των πυροσβεστικών δυνάμεων.

Λίγη ώρα αργότερα, φωτιά ξέσπασε και στο χωριό Νεοχώρι, ενώ σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες ομάδες μεταναστών βάζουν φωτιές σε δασικές εκτάσεις των συνόρων. Αυτή την ώρα τα μέτωπα της φωτιάς είναι τέσσερα, ανάμεσα στο χωριό Στέρνα και το χωριό Καβύλη.

Δείτε φωτογραφίες:

Συνεχίζεται η ένταση και τα επεισόδια στα ελληνοτουρκικά σύνορα


Τέταρτη μέρα εντάσεων στα ελληνοτουρκικά σύνορα στον Έβρο, με την κυβέρνηση να έχει κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης και να έχει ανακοινώσει σειρά μέτρων για την αντιμετώπισή της.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στις Καστανιές και στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, με ρίψη χημικών εκατέρωθεν και τις ελληνικές δυνάμεις να προσπαθούν να κρατήσουν έξω από τη συνοριογραμμή τους παράνομους μετανάστες, οι οποίοι επιχειρούν με κάθε μέσο να εισβάλουν στον ελληνικό χώρο.

Η κατάσταση εκτονώθηκε λίγο πριν τις 11, ωστόσο μετανάστες ακούγονταν να φωνάζουν συνθήματα προς την ελληνική πλευρά, ζητώντας να τους επιτραπεί η διέλευση στη χώρα.

Δείτε στα βίντεο που ακολουθούν, τα δακρυγόνα που πέφτουν από την τουρκική πλευρά προς τους αστυνομικούς της ΕΛΑΣ:

Τρόφιμα σε στρατιώτες και αστυνομικούς

Τρόφιμα και χυμούς συλλέγει από καταστήματα της Αλεξανδρούπολης η Ένωση Καταστημάτων Υγειονομικού ενδιαφέροντος Έβρου προκειμένου να τα μεταφέρει στην παραμεθόρια περιοχή σε άτομα των δυνάμεων ασφαλείας. «Έχουμε κάνει ένα κάλεσμα από το πρωί σε όλα τα μέλη μας και μαζεύουμε πράγματα για να τα μοιράσουμε, σε συνεννόηση με τις αστυνομικές διευθύνσεις, σε αστυνομικούς και τον στρατό» εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της Ένωσης, Νίκος Γεωργιάδης.

«Έχουμε ήδη συλλέξει νερά, κρουασάν και χυμούς και με τρία βανάκια θα ξεκινήσουμε το μεσημέρι να τα μοιράζουμε, με πρώτο σταθμό τους Κήπους και μετά τις Καστανιές όπου αναμένουμε να είμαστε κατά τις 2 το μεσημέρι» διευκρινίζει.

Στο πλευρό των δυνάμεων που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή, θα βρίσκονται και οι Μητροπολίτες Διδυχοτείχου, Ορεστιάδος & Σουφλίου Δαμασκηνός, Ξάνθης & Περιθεωρίου Παντελεήμων, Αλεξανδρουπόλεως Ανθιμος και Μαρωνείας & Κομοτηνής Παντελεήμων, οι οποίοι θα μεταβούν στις 12 το μεσημέρι στις Καστανιές Εβρου.

Πάνω από 9.800 αποτροπές εισόδου και 68 συλλήψεις σε ένα 24ωρο

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την άτυπη ενημέρωση των ελληνικών Αρχών, από τις 06.00 της Κυριακής ως τις 06.00 το πρωί της Δευτέρας έγιναν, κατά μήκος των συνόρων του Έβρου, σποραδικές απόπειρες εισόδου στο ελληνικό έδαφος είτε μέσω φθορών στο φράκτη είτε μέσω διέλευσης του ποταμού.

Επιπλέον, πραγματοποιήθηκε χρήση χημικών και καπνογόνων από την άλλη πλευρά, κάτι που συνεχίζεται έως αυτή τη στιγμή στην περιοχή τον Καστανέων και γύρω από αυτή, στην προσπάθεια να διασπαστούν οι ελληνικές δυνάμεις.

Από ελληνικής πλευράς έγιναν 9.877 αποτροπές εισόδου. Ακόμη, συνελήφθησαν 68 άτομα και σχηματίστηκε δικογραφία για παράνομη είσοδο στη χώρα.

«Η κατάσταση στον Έβρο θα επιδεινωθεί» λέει εμπιστευτική αναφορά της Frontex

Επιδείνωση της κατάστασης στα ελληνοτουρκικά σύνορα βλέπει η Frontex, σύμφωνα με όσα αναφέρονται σε εμπιστευτική της αναφορά, που δημοσιεύει η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Στην ίδια αναφορά, που διαβαθμίζεται ως εσωτερική και εμπιστευτική, τονίζεται πως αναμένονται μαζικές μεταναστευτικές ροές προς την Ελλάδα, μετά το άνοιγμα των συνόρων από την Τουρκία.

Η αναφορά, η οποία έχει συνταχθεί με σκοπό να διαβιβασθεί προς τα πολιτικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης προσθέτει: «Θα είναι δύσκολο να σταματήσουν οι μαζικές ροές των ανθρώπων που έχουν ταξιδέψει μέχρι εκεί» και κατά συνέπεια «η πίεση τις επόμενες ημέρες αναμένεται να αυξηθεί ακόμη και αν οι τουρκικές αρχές δράσουν κατά τρόπον ώστε να αποτρέψουν την διάβαση των συνόρων».

Η Frontex αναφέρει επίσης πως τα social media έχουν επηρεάσει σηματικά τις τελευταίες εξελίξεις: «Τα νέα που έχουν διαδοθεί εκεί, αυξάνουν την πιθανότητα μαζικής μετακίνησης από την Τουρκία προς τα σύνορα της Ευρώπης».
anatakti
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ