2020-03-02 21:16:28
Φωτογραφία για Aκτιβιστής για το κλίμα ζητά την οικονομική ασφυξία των έργων με άνθρακα
Ο βρετανικός δισεκατομμυριούχος Κρις Χον ζητά από τις τράπεζες να αυστηροποιήσουν τη

"στάθμιση κινδύνου" στα αιτήματα χρηματοδότησης έργων με άνθρακα και να κατατάξουν τα εν λόγω δάνεια στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου

Ο βρετανικός δισεκατομμυριούχος Κρις Χον, ιδρυτής και ιδιοκτήτης hedge fund ξεκίνησε μια εκστρατεία για να πείσει τις κεντρικές τράπεζες να μην χρηματοδοτήσουν τα εκατοντάδες σχεδιαζόμενα εργοστάσια παραγωγής ενέργειας με άνθρακα σε όλο τον κόσμο ώστε να μην υλοποιηθούν τα projects που θα συνιστούν απειλή για το κλίμα.

Ο Χον που υποστηρίζει οικονομικά ομάδες που ασχολούνται με την κλιματική αλλαγή, εξέθεσε τις ανησυχίες του με επιστολές του προς τον διοικητή της Τράπεζας της Αγγλίας, Μάρκ Κάρνευ, την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ και τους προέδρους των τραπεζών Barclays, HSBC και Standard Chartered.

«Ο άνθρακας είναι η μεγαλύτερη πηγή εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου παγκοσμίως και οι κίνδυνοι από την συνεχιζόμενη χρήση του στον τομέα της ενέργειας δεν αντιμετωπίζονται επαρκώς από τις ρυθμιστικές αρχές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα«, ανέφερε ο Χον σε ανάρτηση του στον ιστότοπο του ιδρύματος του Children’s Investment Fund Foundation.


Ο ιστότοπος δημοσίευσε τις πέντε επιστολές την Κυριακή καθώς και μία έκτη προς το Network for Greening the Financial System, ένα δίκτυο των ρυθμιστικών αρχών για την εποπτεία των κινδύνων που συνεπάγεται η κλιματική αλλαγή. Στα μέλη του δικτύου περιλαμβάνονται κράτη με μεγάλο οικονομικό μερίδιο στον άνθρακα, όπως η Αυστραλία, η Νότια Κορέα, η Ιαπωνία και η Κίνα.

Όπως αναφέρει το Reuters, η κλιματική κρίση πλέον απασχολεί την επενδυτική κοινότητα, καθώς οι διαχειριστές χρήματος λαμβάνουν όλο και περισσότερο υπόψη τους τους κινδύνους που ενέχουν οι ακραίες καιρικές συνθήκες.

Επιπλέον εγείρονται ανησυχίες για τις αποτιμήσεις των εταιρειών άνθρακα, πετρελαίου και φυσικού αερίου, εάν οι κυβερνήσεις αποφασίσουν να ξεκινήσουν την ταχεία μείωση των εκπομπών άνθρακα, υλοποιώντας τη συμφωνία του Παρισιού του 2015 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Ο Χον, ιδρυτής του hedge fund TCI, έχει παροτρύνει τις εταιρείες να κάνουν περισσότερα για να αντιμετωπίσουν τις δικές τους εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα και είχε απειλήσει τον Δεκέμβριο να καταψηφίζει τους διευθυντές που δεν αναλαμβάνουν δράση για το θέμα.

Στην επιστολή του προς τον Κάρτνευ, στις 28 Φεβρουαρίου, ο Χον προειδοποίησε ότι οι βρετανικές τράπεζες είναι «εξαιρετικά πιθανό» να υποστούν ζημίες από τη χρηματοδότηση του άνθρακα, καθώς το κόστος των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας συνεχίζει να μειώνεται και οι κανονισμοί για την ατμοσφαιρική ρύπανση και τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα συνεχίζουν να αυστηροποιούνται.

Ο δισεκατομμυριούχος ακτιβιστής ζητά μια δραστική αυστηροποίηση της εποπτείας που εφαρμόζουν οι τράπεζες γνωστής και ως «στάθμισης κινδύνου» για τις αιτήσεις χρηματοδότησης σε εταιρείες και έργα που χρησιμοποιούν άνθρακα ώστε για να αποτραπεί η χρηματοδότησή τους.

Ο Χον προέτρεψε επίσης τις ρυθμιστικές αρχές να υποχρεώσουν τις τράπεζες να δημοσιοποιούν την έκθεσή τους στον άνθρακα.

Στις επιστολές του προς τις τράπεζες Barclays, HSBC και Standard Chartered, ο Χον προέτρεψε τις διοικήσεις τους να δημοσιοποιήσουν το μέγεθος της έκθεσής τους στον άνθρακα και να κατατάξουν τα εν λόγω ανοίγματα και δάνεια στην κατηγορία του υψηλού κινδύνου.
anatakti
ΜΟΙΡΑΣΤΕΙΤΕ
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ NEWSNOWGR.COM
ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΑ ΑΡΘΡΑ